Нові будівельні норми враховуватимуть потреби всіх маломобільних груп населення

Нові будівельні норми враховуватимуть потреби всіх маломобільних груп населення

Укрінформ
Звернення на урядову «гарячу лінію» свідчать про зацікавленість громадян у якості забудови міст, адже рівень благоустрою населених пунктів тісно пов'язаний з їх плануванням та будівництвом.

У Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства затвердили чотири нові державні будівельні норми (ДБН), у тому числі такі, що стосуються містобудування, які вступили в дію з 1 вересня цього року. За цими нормами, залежно від розміру земельної ділянки повинно бути забудовано тільки 30% цієї ділянки, а на одному гектарі (1 га = 100х100 кв.м) має бути не більше 450 людей з урахуванням поверховості.

У наступному, 2019 році, виповнюється 10 років відколи Україною ратифіковано Конвенцію про права осіб з інвалідністю. Та, на жаль, іноземці з інвалідністю, які приїжджають в Україну вперше, відзначають, що міста нашої країни не відповідають стандартам європейських міст.

Позитивно сприймається інформація Мінрегіону про розробку нових державних будівельних норм щодо створення безбар’єрного простору в Україні на заміну чинних ДБН «Будинки і споруди. Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення», що діють з травня 2007 року. У проекті нових ДБН щодо доступності, який планується затвердити найближчим часом, міститься обов’язкова вимога щодо влаштування громадського простору за принципами універсального дизайну, що враховуватиме потреби кожної людини, у тому числі, осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. Вони адаптовані до європейських норм та містять наочні приклади того, як це має виконуватися на практиці, а саме: зручні з’їзди і пандуси на рівні зі сходами, спеціальні автобуси, які нахиляються в бік посадки пасажирів, подання корисної інформації, що легко сприймається візуально, тактильно та вербально.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, з початку поточного року на урядову «гарячу лінію» надійшло майже 25 тисяч звернень стосовно питань благоустрою та будівництва, що в 1,4 рази більше, ніж за аналогічний період 2017 року.

Зокрема, заявники порушували питання обслуговування та ремонту об'єктів загального користування, відновлення вуличного освітлення, будівництва та впорядкування дитячих майданчиків, незаконного будівництва, роботи бюветних комплексів тощо. Громадяни висловлювали стурбованість з приводу щільної житлової забудови передмістя столиці та відсутності належної інфраструктури (у тому числі загальноосвітніх навчальних закладів). Також потребує вирішення й питання доступності міських об’єктів для потреб осіб з інвалідністю.

Так, на урядову «гарячу лінію» звернувся житель м. Чорноморськ Одеської області з проханням допомогти вирішити питання щодо відновлення роботи громадської артезіанської свердловини.

У Чорноморській міській раді Одеської області повідомили, що роботу свердловини було зупинено через проведення профілактичних заходів з обслуговування артезіанських свердловин з метою запобігання інфекційних захворювань населення та на виконання Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення».

Після виконання профілактичних заходів роботу свердловини було поновлено.

Повторне звернення надійшло від заявниці з м. Дніпро, у якому жінка поскаржилася, що біля її помешкання знаходиться сміттєзвалище. За результатами розгляду першого звернення було здійснено заміну сміттєвих баків, проте сміттєзвалище залишилося. Жінка просила сприяння у вирішенні питання його ліквідації.

У відповіді Департаменту екологічної політики Дніпровської міської ради зазначається, що виконавцем послуги з вивезення побутових відходів в Амур-Нижньодніпровському районі міста сміттєзвалище було ліквідовано. Водночас, усі мешканці міста та суб’єкти господарської діяльності зобов’язані укласти договори на надання послуги з вивезення побутових відходів. Відсутність договору є порушенням вимог законодавства у сфері поводження з відходами та правил благоустрою міста. Згідно зі ст.ст. 82, 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено накладання штрафу на громадян від 20 до 80 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Жителька м. Конотоп Сумської області просила допомогти вирішити питання щодо завезення піску в пісочниці на дитячі майданчики міста.  

У виконавчому комітеті Конотопської міськради поінформували, що працівниками ЖРЕП «Житлосервіс» та КП «Теплогарант» роботи із завезення піску на вказані дитячі майданчики виконано.

За період з 23 по 29 листопада 2018 року на урядовій «гарячій лінії» зареєстровано 27 тисяч 735  звернень, з них по телефону – 26290,  через Інтернет – 1445.

Отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію можна, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 15-45 у цілодобовому режимі та безкоштовно з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Lifecell.

Особи з порушенням слуху можуть звернутися на урядову «гарячу лінію» за допомогою Skype-зв’язку за таким іменем: Урядова гаряча лінія 1545-1; Урядова гаряча лінія 1545-2; Урядова гаряча лінія 1545-3.

 Працює «гаряча лінія» для кандидатів на посади фахівців з питань реформ: (044)284-19-64.

Для підприємців діє «гаряча лінія» за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-