Підприємцям допомагає урядова «гаряча лінія»

Підприємцям допомагає урядова «гаряча лінія»

Укрінформ
Спеціальна «гаряча лінія» для підприємців захищає їх, швидко реагуючи на звернення.

Ініціатива створення «гарячої лінії» для розгляду скарг щодо утисків представників малого та середнього бізнесу органами державної влади належала Прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману під час відвідування державної установи «Урядовий контактний центр» відразу після його призначення на цей пост у квітні 2016 року.

За словами Глави Уряду, метою відкриття окремої телефонної лінії було надати можливість людям повідомляти, як їх перевіряють, де є зловживання, і швидко реагувати для захисту підприємців.

Спеціальна «гаряча лінія» для підприємців, за окремим телефоном 0-800-503-045, діє в Урядовому контактному центрі вже третій рік. І впродовж цього часу підприємці зверталися не лише зі скаргами та клопотаннями, а й з проханням надати роз’яснення щодо чинного законодавства та сприяти у наданні державної допомоги.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, з початку 2018 року на окрему «гарячу лінію» для підприємців, урядову «гарячу лінію» 15-45 та через веб-сайт Центру надійшло понад 3,4 тис. звернень.

Заявників цікавили питання отримання державної допомоги згідно з чинними програмами підтримки малого і середнього підприємництва, більшість звернень яких належала представникам аграрного сектора. Громадяни потребували фінансової допомоги для започаткування різних видів підприємницької діяльності: виробництва кондитерських виробів, відкриття швацької майстерні, станції техобслуговування автомобілів, виробництва твердопаливних брикетів із соломи тощо. В основному зверталися підприємці з м. Київ, Миколаївської, Тернопільської, Дніпропетровської, Полтавської, Запорізької та Чернігівської областей.

Серед зареєстрованих звернень з питань державної підтримки бізнесу переважають клопотання, в яких фермери та представники агропідприємств зверталися за роз’ясненнями стосовно порядку надання кредитів фермерським господарствам; отримання бюджетних дотацій для розвитку сільськогосподарських товаровиробників та стимулювання виробництва сільськогосподарської продукції; надання часткової компенсації вартості придбаної сільгосптехніки та обладнання тощо. Більшість зареєстрованих скарг із даної тематики стосувалася питання невиплати часткової компенсації вартості придбаної сільгосптехніки та обладнання. Суб’єкти господарювання подали пакети необхідних документів до державних банківських установ,  проте кошти не виплачуються по декілька місяців.

Ось декілька прикладів звернень з питань підприємництва. Житель Арбузинського району Миколаївської області звернувся на урядову «гарячу лінію» з проханням допомогти взяти кредит для проведення весняних польових робіт у сумі один мільйон гривень. Чоловік пояснив, що його фермерське господарство має в оренді близько 300 га землі, але минулого року їх двічі обікрали, тому сім’я має розрахуватися з податками та за оренду землі. Заявник також просив надати роз’яснення щодо існуючих державних програм підтримки підприємців.

У Міністерстві аграрної політики та продовольства, за результатами розгляду звернення, повідомили, що державна підтримка фермерських господарств здійснюється відповідно до Закону України «Про фермерське господарство» через Український державний фонд підтримки фермерських господарств, який є державною бюджетною установою та виконує функції з реалізації державної політики щодо фінансової підтримки становлення і розвитку фермерських господарств.

Отже, за наявності рівних умов перевага надається фермерським господарствам, які: є членами сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу; провадять діяльність з вирощування та розведення великої рогатої худоби; мають в обробітку земельні ділянки площею не більше ніж 500 гектарів; здійснюють закладення молодих плодово-ягідних та виноградних насаджень; подали заяву про перехід на виробництво органічної продукції (сировини). З детальною інформацією щодо отримання фінансової підтримки для фермерських господарств та умов участі у конкурсі можна ознайомитися на сайті Укрдержфонду.

Житель Красилівського району Хмельницької області повідомив фахівцю урядової «гарячої лінії», що представляє інтереси брата, який є головою селянсько-фермерського господарства. Справа в тому, що брати в лютому 2018 року подали документи на отримання відшкодування часткової вартості придбаної сільгосптехніки (обприскувача) до відділення ПАТ КБ «ПриватБанк» у м. Красилів. Станом на травень 2018 року відшкодування не було отримано. У банку повідомили, що потрібно очікувати на фінансування від Уряду. У зв’язку з цим заявник просив сприяти у виплаті коштів найближчим часом.

У Міністерстві аграрної політики та продовольства відповіли, що на підставі інформації, наданої ПАТ КБ «ПриватБанк», селянсько-фермерське господарство, яке очолює брат заявника, включено до Реєстру сільськогосподарських товаровиробників-отримувачів часткової компенсації, згідно з яким брату буде надано компенсацію вартості за придбання обладнання «Обприскувач напівпричіпний штанговий ОПШ 2,4-21,6 АСУ».

За період з 16 по 22 листопада 2018 року на урядовій «гарячій лінії» зареєстровано 26 тисяч 704  звернення, з них по телефону – 25057, через  Інтернет – 1647.

Отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію можна, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 15-45 у цілодобовому режимі та безкоштовно з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Lifecell.

Особи з порушенням слуху можуть звернутися на урядову «гарячу лінію» за допомогою Skype-зв’язку за таким іменем: Урядова гаряча лінія 1545-1; Урядова гаряча лінія 1545-2; Урядова гаряча лінія 1545-3.

Працює «гаряча лінія» для кандидатів на посади фахівців з питань реформ: (044) 284-19-64. Для підприємців діє «гаряча лінія» за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-