Громадяни звертаються на урядову «гарячу лінію» стосовно вирішення питань митного оформлення

Громадяни звертаються на урядову «гарячу лінію» стосовно вирішення питань митного оформлення

Укрінформ
Заявники телефонують фахівцям урядової «гарячої лінії» з приводу проблем, що виникають з оформленням вантажів під час митного контролю, а також інших питань у сфері митної діяльності.

З метою покращення умов ведення зовнішньоекономічної діяльності в Україні, зменшення часу, необхідного для здійснення експортно-імпортних операцій, поліпшення інвестиційної привабливості держави прийнято низку законодавчих актів. Боротьба з корупцією та контрабандою також є одним із пріоритетних напрямів у роботі митних органів, натомість на митниці роками «працюють» класичні схеми нелегальних перевезень. Наприклад, оформлення вантажних транспортних засобів як порожніх або перевантаження товару на внутрішній митниці. Особливо популярна контрабанда цигарок, техніки та одягу через західний кордон.

Експерти вважають, що подолати проблему контрабанди можна лише системно. В результаті перекриття основних контрабандних схем ціни на товари мають зменшитися, оскільки з’явиться конкуренція. Подолання контрабандистських схем дозволить залучити в Україну нових інвесторів, нові торгові марки, що сприятиме зниженню цін.

В Уряді визнають, що боротьба з контрабандою буде ефективною лише за умови співпраці усіх уповноважених органів: Державної фіскальної служби, Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ, Генеральної прокуратури, Антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20 червня 2018 року №479 в країні здійснюється реалізація з 21 червня до 31 грудня 2018 року експериментального проекту щодо створення умов для унеможливлення ухилення від сплати митних платежів. Урядову ініціативу назвали «Україна без контрабанди».

У рамках проекту поліцейські мають право цілодобово перебувати в зонах митного контролю в пунктах пропуску через державний кордон та в інших місцях митної території України, в яких органи Державної фіскальної служби здійснюють митні формальності.

За словами Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, це не разова акція, тиск на контрабандистів не зменшуватиметься, а система боротьби з контрабандою вдосконалюватиметься. Кошти, які вдасться залучити в результаті боротьби з контрабандою (а сума, як зазначали раніше в Кабінеті Міністрів, може досягати десятків мільярдів гривень), будуть спрямовані на потреби держави і українських громадян – зокрема, до місцевих бюджетів.

Уряд ініціював й інші законодавчі акти у сфері митної діяльності, зокрема прийнято Закон України від 6 вересня 2018 року №2530-VIII, метою якого є покращення умов ведення зовнішньоекономічної діяльності в Україні, зменшення часу, необхідного для здійснення експортно-імпортних операцій, поліпшення інвестиційної привабливості України тощо.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, впродовж 2018 року на урядову «гарячу лінію» надійшло понад 500 звернень стосовно проходження митного контролю.

Громадяни найчастіше порушували питання стосовно затримки митного оформлення вантажів та транспортних засобів, дотримання правил переміщення через кордон та оплати митних платежів. Зокрема, заявники скаржилися на неякісну організацію роботи на митних постах, багатогодинні черги та ненадання співробітниками інформації щодо причин їх виникнення, а також некоректну роботу електронної бази даних митниці. Найчастіше скарги стосувалися зони діяльності митних постів Одеської митниці ДФС, а також Львівської та Закарпатської митниць ДФС.

Ось деякі з прикладів позитивного вирішення порушених у зверненнях питань. Заявник (адвокат) з Пустомитівського району Львівської області повідомив, що в липні поточного року на митному пункті «Ужгород» затримали вантаж приватного підприємства (моторні мастила) без жодних пояснень та підстав. Працівники митниці та відділу по боротьбі з контрабандою склали акт про відповідність вантажу супровідним документам, в якому не виявлено порушень, однак копію акта водію вантажного автомобілю, який перевозив товар, не надали. Пізніше йому зателефонували з відділу контрабанди та повідомили, що він повинен з'явитися для відбору зразків товару для проведення експертизи. Заявник зазначив, що жодного провадження стосовно порушення митних правил немає, відбір зразків та проведення експертизи відповідно до Митного кодексу можна здійснювати на внутрішній митниці під час декларування. У зв’язку з цим він підозрює, що його провокують на надання неправомірної вигоди, а тому просив сприяння у вирішенні питання відпуску вантажу для проведення митних процедур на внутрішній митниці.

У Закарпатській митниці ДФС повідомили, що з урахуванням результатів перевірочних заходів товар пропущено на митну територію України для подальшого його митного оформлення у митниці призначення, а саме - Львівській митниці ДФС.

Киянин (керуючий митним сервісом підприємства) обурений тим, що митний пост, який знаходиться в м. Вишневе Київської області, станом на січень цього року не внесений до переліку митних постів, які мають право оформлювати документи відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 25.05.2016 р. №364, хоча має «єдине вікно» для оформлення митних документів екологічного контролю. Заявник просив сприяти у забезпеченні внесення митного посту в м. Вишневе до переліку митних постів, які мають право оформлювати митні документи екологічного контролю через «єдине вікно».

У Державній фіскальній службі України поінформували, що з лютого 2018 року можливість здійснювати митне оформлення за принципом «єдиного вікна» передбачено в місці митного оформлення відділу митного посту «Вишневе» Київської митниці ДФС.

Житель м. Миколаїв у зверненні розповів, що у вересні 2018 року відправив попередню митну декларацію на автомобіль «Nissan Leaf» для клієнта на митний пост «Костянтинівка» Миколаївської митниці ДФС. Після цього отримав автоматичне електронне повідомлення, що декларація митницею отримана, проте працівники на посту «Костянтинівка» запевняють, що не побачили декларації у базі даних. Заявник просив допомогти та вжити заходи для оформлення декларації на автомобіль.

На Миколаївській митниці ДФС за дорученням Державної фіскальної служби України розглянули звернення та поінформували, що за фактом, повідомленим заявником, буде поінформовано Департамент інформаційних технологій ДФС з метою з’ясування обставин ненадходження попередньої митної декларації до електронної бази АСМО «Інспектор» митного поста «Костянтинівка». І лише після подання повторно декларантом попередньої митної декларації вже у паперовому вигляді, було здійснено митне оформлення автомобіля.

За період з 9 по 15 листопада 2018 року на урядовій «гарячій лінії» зареєстровано 26 тисяч 815 звернень, з них по телефону – 25044, через Інтернет – 1771.

Отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію можна, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 15-45 у цілодобовому режимі та безкоштовно з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Lifecell.

Особи з порушенням слуху можуть звернутися на урядову «гарячу лінію» за допомогою Skype-зв’язку за таким іменем: Урядова гаряча лінія 1545-1; Урядова гаряча лінія 1545-2; Урядова гаряча лінія 1545-3.

Працює «гаряча лінія» для кандидатів на посади фахівців з питань реформ: (044) 284-19-64.

Для підприємців діє «гаряча лінія» за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-