Премія «Високі стандарти журналістики-2018»: хто потрапив до короткого списку

Премія «Високі стандарти журналістики-2018»: хто потрапив до короткого списку

Укрінформ

Експерти національної журналістської премії оголосили короткий список претендентів на перемогу. До нього потрапили керівники відомих всеукраїнських видань, молоді яскраві журналісти та керівники якісних регіональних проектів. Експерти премії розповіли кого обрали до короткого списку та обґрунтували свої пропозиції.

Категорія «За сталий, якісний медійний проект»

У цій категорії оцінювали медійні проекти, які пройшли випробування часом і творять журналістику високих стандартів. Кращими оголосили: 

  • Сергій Сидоренко, Європейська Правда

«Сергій зумів створити ресурс, рівень експертності якого, тематичне охоплення, глибина текстів та авторів перетворили «Європейську Правду» на лідера міжнародної журналістики в Україні», - зазначає засновник Школи журналістики УКУ Ігор Балинський.

  • Денис Бігус, bihus.info

«У редакції «Bihus.info» працює сильна команда - професійні борці з корупцією», - пояснює свій вибір керівник суспільно-політичної редакції Liga.net Петро Шуклінов.

  • Борис Давиденко, Vox Ukraine

«Сам факт існування цього проекту полегшує життя колегам по цеху. Він дає можливість звіряти та аналізувати. До того ж таких проектів небагато, а Vox Ukraine виглядає цілковитим лідером з точки зору якості аналізу», - наголошує журналіст та ведучий телеканалу ICTV Павло Казарін.

Категорія «За швидкий та якісний розвиток у професії»

У ній обирали молодих журналістів, які стрімко увійшли у професію та привернули увагу яскравими публікаціями. Серед них:

  • Роман Кравець, Українська правда

«Дуже добрий, швидкий та цікавий старт у політичній журналістиці, - відзначає Ігор Балинський, - але я чекаю від Романа ще більшої глибини».

  • Михайло Ткач, Схеми

Саме Михайла Ткача Петро Шуклінов називає автором найцікавіших розслідувань про корупції топ-чиновників.

  • Маргарита Тулуп, Лівий берег

«Я знаю не так багато молодих журналістів, які за короткий період стали у своїй темі настільки помітними, важливими, глибокими, відповідальними, як Маргарита», - каже Ігор Балинський.

«Маргарита працює «від людини». Вона пише на теми, які часто залишаються на периферії в ультраполітизованій країні», - наголошує Павло Казарін.

Категорія «За якісний регіональний медійний проект»

У цій категорії претендентами на перемогу стали представники незалежних, з якісним контентом, високою організаційною спроможністю медіа:

«Без сумніву, це один з кращих регіональних проектів, - впевнений Ігор Балинський, - вони однозначно вартують уваги.

  • Володимир Торбіч, Четверта влада (Рівне) – https://4vlada.com/

«Вважаю, що вони роблять значно більше, аніж це можливо в Рівному», - зазначає Ігор Балинський.

«Кримські татари після 2014 року опинилися в дуже непростій ситуації. Ідея добровільної депортації - виїзд на материк - для більшості є неприйнятною. При цьому вони опинилися в опозиції до нової реальності. Спроба російської влади "приручити" кримськотатарський меджліс не вдалася і тому окупаційна влада особливо ретельно контролює будь-яку активність у кримськотатарському середовищі.

Цей проект - це цікава спроба створити важливий контент для всіх кримських татар. При цьому автори не йдуть в крайнощі. Вони не співпрацюють з окупаційною владою - не стають проросійським рупором. З іншого боку вони не дають причин себе закрити, тому що не пишуть про політику взагалі. Замість цього вони вирішують завдання зі збереження ідентичності як такої - в умовах, коли закриваються школи з кримськотатарською мовою навчання, а історія кримських татар викладається відповідно до радянських шаблонів», - розповідає Павло Казарін.

«Премія «Високі стандарти журналістики» проводиться вдруге. Призовий фонд цьогорічної премії складає 150 тисяч гривень. 15 грудня відбудеться церемонія нагородження переможців.

«Завдяки тому, що експертами премії є кращі журналісти та медіаексперти країни, ми маємо такий фаховий та об’єктивний шорт-лист у кожній категорії», – зазначає засновник премії, голова ВБФ «Мрії збуваються» Віталій Ломакович.

Нагадаємо, довгий список номінантів був оприлюднений у травні цього року.

У експертній групі премії “Високі стандарти журналістики-2018”: засновник Школи журналістики Українського католицького університету Ігор Балинський, український журналіст, співзасновник і координатор ГО “Стоп корупції” Роман Бочкала, очільник Центру міжконфесійного та міжрелігійного діалогу «Лібертас», доктор богословських наук Тарас Дзюбанський, медіаекспертка, викладачка Могилянської школи журналістики (НаУКМА) Діана Дуцик, журналіст та ведучий телеканалу ICTV Павло Казарін, український журналіст, публіцист, історик Вахтанг Кіпіані, публіцист, викладач Школи журналістики УКУ Юрій Опока, керівник суспільно-політичної редакції Liga.net Петро Шуклінов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-