Рівень твоєї англійської дорівнює іміджу твоєї держави в світі

Рівень твоєї англійської дорівнює іміджу твоєї держави в світі

Укрінформ

На цьому тижні було опубліковано щорічне міжнародне дослідження рівня володіння англійською мовою English Proficiency Index (EF EPI), яке є найбільшим дослідженням цього питання в світі (https://www.ef.com/epi/?mc=we).

Виходячи з даних дослідження, ми проаналізували зв’язок між рівнем володіння громадянами англійською мовою та рівнями валового внутрішнього продукту, витрат держави на освіту та користування Інтернетом.

Валовий національний дохід (ВНД) & English

Навіть при першому погляді на рейтинг, стає зрозуміло: чим заможніша країна – тим вищий рівень володіння англійською у її громадян. На горі рейтингу країни із великим ВНД (ТОП-5 країн рейтингу – із ВНД вище за $49 000 кожна), а наприкінці – країни із низьким ВНД (останні 5 місць посідають країни із загальною сумою ВНД – $29 330).

Винятком є декілька країн, наприклад, ПАР та Росія: у першій - високий рівень англійської мови незважаючи на низький рівень ВНД ($12 830) пояснюється історичними передумовами, а в Росії низький рівень володіння англійською незважаючи на не найменше ВНД ($24 120) – політичним курсом країни.

Україна, маючи скромний ВНД ($8 190) має такий же рівень знань англійської: 28 місце із 32 в Європі та 43 - у світі.

Отже, напрошується висновок: підвищуючи заможність країни – підвищиться і рівень володіння українцями англійською мовою.

Або навпаки?

Витрати держави на освіту & English

Нажаль, цей показник зазначено далеко не у всіх країнах, але при порівнянні навіть вибіркових результатів, стає зрозуміло, в яких країнах ефективніше використовуються бюджетні кошти. Наприклад: Німеччина (11 місце у рейтингу рівня володіння англійською мовою), Польща (13 місце) та Росія (42 місце) мають трохи більше 11% витрат на освіту із бюджету, у той же час Україна (43 місце) та Грузія (45 місце) – 13,1% та 12,7% відповідно.

Користування Інтернетом & English

Тут все ясно: чим вище проникнення Інтернету у державі – тим вищий рівень володіння англійською мовою у її громадян. Наприклад: Швеція (1), Нідерланди (2), Сінгапур (3), Норвегія (4), Данія (5), Німеччина (11) – понад 80% населення користуються Інтернетом, а в деяких із них показник наближується до 100%, у порівнянні з Україною (43) та Грузією (45) – 52,5% та 58% відповідно. А найнижчими у рейтингу ідуть країни із мінімальним проникненням Інтернету: Лівія (останнє місце) – 20,3%, Ірак (передостаннє місце) – 21,2%, Узбекистан (третє місце з кінця) – 46,8% тощо.

І наостанок ще один цікавий факт: Польща, наша країна-сусід, яка нещодавно пройшла євроінтеграційний шлях, який Україна тільки розпочинає, із самого початку цього шляху запровадила на державному рівні програму навчання англійській мові для своїх громадян. Сьогодні ми можемо бачити результат цієї ініціативи у рейтингу – 13 місце у світі.

Наслідуючи цей приклад в Україні, очевидно, також необхідно запровадити подібну програму, яка буде системно підтримуватись державою.

До речі, така ініціатива вже працює – Соціальний проект безкоштовного вивчення англійської мови «Lingva.Skills» (www.lingva.ua), який був створений волонтерами та за два роки існування став наймасовішим освітнім проектом України. Можливо, завдяки діяльності саме цього та подібних йому проектів, Україна зуміла за рік піднятись із 47 місця (низький рівень знання англійської мови) на цьогорічне 43 місце (середній рівень).

Отже, громадськість зробила свою роботу - тепер слово за державою…

Виконавчий директор Асоціації інноваційної та цифрової освіти
Марія Богуслав

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-