Урядовий контактний центр приєднується до вітань захисників України

Урядовий контактний центр приєднується до вітань захисників України

Укрінформ
День захисника України – одне з найважливіших свят в нашій державі, відзначається 14 жовтня, в один день з Покровою Пресвятої Богородиці та Днем українського козацтва. Наразі цей день особливий тим, що наші військові захищають країну від ворога, віддаючи своє життя. Весь український народ дякує своїм героям.

Проблемних питань забезпечення соціального захисту військовослужбовців достатньо, проте вони поступово вирішуються Урядом. Ось деякі з них. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21.02.2018 р. №103 з 1 березня 2018 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2017 р. №704 «Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб», та визначено порядок перерахунку і виплати пенсій, що призначені згідно із Законом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Також цим урядовим рішенням встановлено залежність розмірів посадового окладу та окладу за військовим званням від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що забезпечить щорічне зростання розміру грошового забезпечення залежно від збільшення соціальних стандартів у державі. Крім того, збільшено у структурі грошового забезпечення частку основних його видів (посадового окладу, окладу за військовим (спеціальним) званням та надбавки за вислугу років) до 60%.

Один раз на рік військовослужбовцю може надаватися матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань (на підставі відповідних підтвердних документів). У зв’язку з хворобою йому надається відпустка для лікування із збереженням грошового та матеріального забезпечення на підставі висновку військово-лікарської комісії. Військовослужбовці (крім військовослужбовців строкової військової служби) та члени їх сімей мають право не більше одного разу на рік на санаторно-курортне лікування та відпочинок у санаторіях, будинках відпочинку, пансіонатах і на туристських базах Міністерства оборони України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів з пільговою оплатою вартості путівок у розмірах та порядку, встановлених Кабінетом Міністрів України.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, упродовж 2018 року на урядову «гарячу лінію» надійшло понад 3 500 звернень щодо соціального захисту військовослужбовців та членів їх родин.

Значна кількість заявників повідомляла про ускладнення при реалізації своїх прав на пільги в освітній та медичній сферах, а також при оплаті комунальних рахунків та проїзді у транспорті загального користування. Непоодинокими були звернення, в яких висловлювалися незадоволення з приводу затримки призначення та виплати допомоги по безробіттю, її розміру. Військовослужбовці просили провести перерахунок зазначених виплат із врахуванням актуальних даних про їх грошове забезпечення під час проходження військової служби. Окремі заявники зверталися щодо виплати грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України.

Після набрання чинності вказаної вище постанови Кабінету Міністрів України від 21.02.2018 р. №103 збільшилась кількість звернень від пенсіонерів з числа військовослужбовців щодо перерахунку сум їх пенсійного забезпечення. При впровадженні відповідних етапів пенсійної реформи у квітні та травні поточного року пенсіонери з числа колишніх військовослужбовців Збройних Сил та правоохоронних органів скаржилися на схему, за якою проводиться перерахунок, а також повідомляли про виплату пенсій в попередньому розмірі.

Також непоодинокими є звернення громадян на урядову «гарячу лінію» стосовно відмови місцевих органів самоврядування у наданні їм різних видів матеріальної допомоги. Крім того, залишається гострим питання оформлення та отримання посвідчень для учасників бойових дій. Що стосується реалізації права на безоплатне отримання земельних ділянок учасниками АТО та родичами загиблих воїнів, то громадяни повідомляли про отримання відмови від місцевих органів, мотивованої відсутністю вільної землі. Слід зазначити, що питання передачі земельних ділянок сільськогосподарського та іншого призначення за межами населених пунктів належать до компетенції об’єднаних територіальних громад (ОТГ), що дає територіальній громаді право вирішувати долю земель будь-яких категорій, що розташовані на їх території.

Існує ряд проблем у вирішенні питання щодо реалізації права на безоплатну приватизацію земельної ділянки. Тож учасники АТО, які зверталися за сприянням у вирішенні цього питання, не дочекавшись позитивного результату, змушені були звертатися повторно або до суду, як це рекомендовано у відповідях, отриманих від місцевих органів влади та територіальних підрозділів Держгеокадастру.

Так, учасник бойових дій (учасник АТО) з Подільського району Одеської області повідомив фахівцю урядової «гарячої лінії», що звертався з питання отримання у користування земельної ділянки до сільради та до Подільської райдержадміністрації, проте роз'яснень не отримав. Заявник просив допомогти розібратися, які документи та до якого органу виконавчої влади він може подати для отримання у користування земельної ділянки.

У Подільській районній державній адміністрації, розглянувши звернення, поінформували заявника, що йому слід звернутися до Куяльницької сільської ради (територіальна громада) для отримання ділянки із земель державної власності. Також у РДА надали роз’яснення, які, можливо, стануть у нагоді громадянам, зацікавленим у висвітленні питань отримання земельних ділянок учасниками бойових дій. Отже, заявнику треба подати такі документи:

-      клопотання довільної форми (у ньому визначається розміри та цільове призначення ділянки);

-      документ, що підтверджує участь в антитерористичній операції (посвідчення, довідка, наказ тощо).

Для отримання земельної ділянки з метою ведення фермерського господарства, крім згаданих вище документів, необхідно також подати документи, що підтверджують досвід роботи у сільському господарстві або наявність освіти, здобутої у аграрному навчальному закладі.

За умов отримання необхідного пакета документів, сільська рада протягом одного місяця розглядає клопотання і надає дозвіл або відмову на розробку проекту землеустрою. Після розробки проект землеустрою узгоджується з місцевим управлінням земельних ресурсів (за місцезнаходженням ділянки). Погоджений проект землеустрою надсилається відповідному органу місцевого самоврядування (Куяльницькій сільській раді), яка протягом не більше двох тижнів з дня отримання проекту (а якщо необхідно провести обов'язкову землевпорядну експертизу – після отримання позитивного висновку такої експертизи) приймає рішення щодо затвердження проекту землеустрою і передання земельної ділянки у власність.

Заявниця – учасник бойових дій в АТО, тимчасово переміщена особа, яка на даний час проживає у м. Кропивницький у гуртожитку, звернулася з питання затримки пенсійного забезпечення за липень 2018 року. Жінка повідомила, що пенсію отримує 23-го числа кожного місяця через банківську картку АТ «Ощадбанк». Станом на 28 липня 2018 року кошти їй не були виплачені. Водночас, в управлінні ПФУ Подільського району м. Кропивницький повідомили,  що кошти нараховані. Заявниця просила пришвидшити виплату пенсійного забезпечення за липень 2018 року.

За результатами розгляду звернення у головному управлінні Пенсійного фонду України в Кіровоградській області повідомили про таке. Пунктом 14 Порядку виплати пенсій та грошової допомоги через поточні рахунки в банках, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 серпня 1999 р. №1596 (зі змінами), передбачено, що перерахування коштів установам уповноважених банків здійснюються протягом місяця за датами у межах виплатного періоду. Кошти на виплату пенсій за 23 число внутрішньо переміщеним особам Пенсійним фондом України у липні поточного року були профінансовані 27 липня 2018 року. Під час розгляду звернення було з’ясовано, що заявниці як учаснику бойових дій невірно встановлено дату виплати. Починаючи з вересня 2018 року, їй встановлено дату виплати пенсії – 6 число.

Учасник бойових дій в АТО, який є внутрішньо переміщеною особою та на даний час зареєстрований у військовій частині, звернувся на урядову «гарячу лінію» щодо отримання коштів для купівлі житла. Чоловік повідомив, що питання розглядалося на комісії міської ради м. Очаків у червні 2018 року, проте, станом на липень цього року остаточного вирішення немає. Заявник просив сприяння у пришвидшенні отримання коштів для придбання житла.

В Очаківській міськраді Миколаївської області відповіли, що на черговому засіданні комісії щодо розгляду заяв внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, одноголосно прийнято рішення щодо призначення заявнику грошової компенсації на придбання житла на одну особу.

Урядовий контактний центр щиро дякує захисникам України та вітає з професійним святом – Днем захисника України.

За період з 5 жовтня по 11 жовтня  2018 року на урядовій «гарячій лінії» зареєстровано  25 тисяч 420 звернень, з них по телефону - 24225, через Інтернет - 1195.

Отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію можна, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 15-45 у цілодобовому режимі та безкоштовно з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Lifecell.

Особи з порушенням слуху можуть звернутися на урядову «гарячу лінію» за допомогою Skype-зв’язку за таким іменем: Урядова гаряча лінія 1545-1, Урядова гаряча лінія 1545-2, Урядова гаряча лінія 1545-3.

Працює «гаряча лінія» для кандидатів на посади фахівців з питань реформ: (044) 284-19-64.

Для підприємців діє «гаряча лінія» за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-