Громадяни зацікавлені в успішній реалізації запровадження програми «Нова українська школа»

Громадяни зацікавлені в успішній реалізації запровадження програми «Нова українська школа»

Укрінформ
5 жовтня  школярі поспішають привітати виховательський  склад  з Днем працівників освіти, хоча офіційно свято відзначається у неділю – 7 жовтня. Нинішній День працівників освіти є особливим, адже розпочалася реформа української школи. Першокласники вже місяць вчаться у Новій українській школі, водночас зміни відбуваються у всій шкільній освіті. 

Показово, що в ході опитування громадян, проведеного Урядовим контактним центром у лютому-березні поточного року для прогнозного дослідження стосовно організації шкільного процесу, 52,7% респондентів повідомили, що мають дітей шкільного віку, зокрема, учнів 1– 4 класів – 26,7%, 5 – 8 класів – 17,1%, 9 –11 класів – 8,9%. Подібні дані свідчать про наявність тенденції щодо поліпшення демографічної ситуації в країні та своєчасність запровадження освітньої реформи.

Педагоги передають молодим поколінням не лише знання, а й життєву мудрість та досвід, даруючи тепло своїх сердець. Багато хто з людей старшого покоління знають, як звали першу вчительку, а на зустрічах з випускниками шкіл колишні класні керівники вражають нас тим, що пам’ятають ім’я кожного.  Зворушливі  слова поезії Андрія Малишка про вчительку нагадують нам шкільні роки, безтурботне дитинство:

Скiльки пiдросло й полетiло нас

В молодiй веснi, в колосистiм полi,

А у тебе знов та ж дорiжка в клас,

Той же явiр наш пiд вiкном у школi.

За словами міністра освіти і науки Лілії Гриневич, у Фінляндії, коли дівчину запитують, про якого нареченого вона мріє, зазвичай дівчата називають професію вчителя. На жаль, в нашій країні існує суперечність між попитом держави у високопрофесійних учителях, здатних підготувати висококваліфіковане, розвинуте інтелектуально, духовно, морально майбутнє покоління спеціалістів для розбудови Української держави, та зниженням соціального і професійного статусу вчителів. Тому підвищення соціального статусу вчителя є одним із першочергових завдань реформи освіти в Україні.

Уряд виділив  1 млрд грн для переоснащення початкової школи – вперше такі суттєві кошти пішли на освітній простір. Як зазначає очільник Міністерства освіти і науки Лілія Гриневич, ці гроші ні на що інше не можна витратити, окрім обладнання, меблів та дидактичних матеріалів для Нової української школи. Усі вчителі, які набирають перший клас, пройшли ґрунтовне підвищення кваліфікації: як проводити ранкові зустрічі та організовувати роботу дітей в групах, як розвивати критичне мислення та прищеплювати любов до читання, як реагувати на помилки дітей та визнавати, що й вони самі можуть помилятися, як створити атмосферу вільної творчості, беззастережного шанування людської гідності, визнання того, що кожна дитина талановита і жодна не може бути дискримінована.

Які питання, пов’язані з освітнім процесом, найбільше хвилюють громадян, дізнавався кореспондент Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру. Так, упродовж 2018 року на урядову «гарячу лінію» зареєстровано майже 9 тисяч звернень зазначеної тематики. З настанням нового навчального року підвищилась актуальність питань, пов’язаних  з реформуванням загальної середньої освіти. Громадяни зацікавлені в успішній реалізації запровадження програми «Нова українська школа», водночас скаржаться на повільні дії місцевої влади щодо підготовки шкіл до навчального року.

Заявники найбільше нарікали на невідповідний стан шкіл та незабезпечення матеріально-технічним обладнанням, а саме: відсутність підручників, парт, дошок, комп’ютерів та іншого. Також батьки акцентували увагу на тому, що в школах недостатньо вчителів, подекуди їх кваліфікація не відповідає сучасним вимогам. Громадяни у зверненнях зазначали,  що саме від рівня підготовки викладачів та тих методик, які вони обиратимуть у процесі навчання школярів, залежатиме значною мірою і якість отриманої учнями освіти. Крім того, повідомлялося про відсутність навчальних  приміщень, кімнат для організації сну, а також відсутність груп подовженого дня.

Так, киянка, звернувшись на урядову «гарячу  лінію», повідомила, що її онук має піти в школу цього року, проте школа не готова до навчального року: не побудовані сходи для можливості користування дітьми з обмеженими можливостями, на сходах відсутні поручні та самі сходи майже зруйновані, спортивний майданчик не облаштований для занять дітей. Жінка просила сприяння у вжитті заходів для приведення школи до належного стану.

           За результатами розгляду звернення Управління освіти Дніпровської районної в місті Києві держадміністрації повідомило наступне: станом на 28.08.2018 року проведено капітальний ремонт даху школи, завершується капітальний ремонт підлоги прохідної зони першого поверху. Проведений косметичний ремонт коридорів, туалетів, їдальні, оновлено освітній простір. Що стосується реконструкції стадіону, то розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 26.07.2017 р. замовником робіт із реконструкції стадіону визначено комунальне підприємство з питань будівництва житлових будинків «Житлоінвестбуд – УКБ».  Зокрема, проектом реконструкції стадіону передбачено облаштування території пандусами та іншими засобами для забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення на стадіон та територію закладу.

Аналогічне звернення надійшло від жительки  м. Запоріжжя, дитина якої йде до першого класу за програмою «Нова українська школа». За словами заявниці, школа не готова до запровадження програми, оскільки відсутнє необхідне обладнання: меблі, килимки, а також набори LEGO. Отже, жінка просила посприяти  у забезпеченні школи  необхідним обладнанням та приладдям, що відповідає новій програмі.

Запорізька міська рада повідомила, що у школі  проводиться робота стосовно забезпечення першокласників необхідним обладнанням та меблями: комплектами парт та стільців, демонстраційними наборами моделей геометричних тіл, моделей демонстраційного механічного годинника, набором дорожніх знаків, числовими лінійками, мольбертом дитячим маркерним, набірним магнітним полотном тощо. Також до вказаної школи  передані оргтехніка для кімнати «фабрика друку», комплекти  ігрових наборів для учнів перших класів, музичні інструменти.

  За період з 28 вересня по 4  жовтня 2018 року на урядовій «гарячій лінії» зареєстровано  25 тисяч 284  звернення, з них телефоном  – 24 077, через інтернет –1207.

      Отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію можна, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 1545 у цілодобовому режимі та безкоштовно з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Lifecell.

      Особи з порушенням слуху можуть звернутися на урядову «гарячу лінію» за допомогою Skype-зв’язку за таким іменем: Урядова гаряча лінія 1545 -1, Урядова гаряча лінія 1545-2, Урядова гаряча лінія 1545-3.

      Працює «гаряча лінія» для кандидатів на посади фахівців з питань реформ: (044) 284-19-64.

       Для підприємців діє «гаряча лінія» за номером: 0-800-503-045

      Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

      Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-