Чи можна добитися позбавлення батьківських прав батька-іноземця?

Чи можна добитися позбавлення батьківських прав батька-іноземця?

PR
Укрінформ

Не завжди шлюби або відносини з іноземцями тривають довго. Причин тому багато. Найбільш вразливими в таких ситуаціях стають діти. Як бути, якщо іноземний тато не збирається піклуватися про своє чадо після розставання з його матір'ю?

Причини і підстави для позбавлення батьківських прав іноземця

Незалежно від того, чи було укладено шлюб між батьками, при розставанні іноземний батько частіше за все не згадує про наявність дитини в Україні. І тим більше не бере участь у вихованні, турботі і утриманні малюка.

Але найголовніше — мати позбавлена можливості повністю реалізовувати права власної дитини, оскільки для здійснення багатьох дій потрібен офіційний дозвіл батька. Вона не має права вивозити малюка в іншу країну за необхідності та здійснювати дії, пов'язані з майном дитини.

Позбавити батьківських прав іноземця можна на тих же підставах, що і українця, а саме:

  • Алкоголізм або наркозалежність.
  • Невиконання обов'язків батька.
  • Зловживання правами на дитину.
  • Некоректна поведінка по відношенню до сина (дочки).
  • Відсутня турбота про новонародженого протягом півроку після його народження.
  • Кримінальне провадження або судимість за жорстоке поводження з дитиною.
  • Експлуатація власного чада.

Слід мати на увазі, що кожна з перелічених підстав має бути належним чином підтверджена офіційними документами.

Як ініціювати справу про позбавлення прав батька-іноземця?

Позбавити іноземця прав на дитину — процес набагато складніший, ніж щодо співвітчизника. Однією з важливих проблем стає визначення місцезнаходження суду, який буде розглядати цю справу.

Законодавство надає можливість вибору суду:

  • за місцем проживання дитини — в Україні;
  • за адресою батька — в Україні або за кордоном.

Відповідно до норм міжнародних правових актів позов можна подати відповідно до місця прописки відповідача, крім випадків правового прецеденту. В цьому і полягає головна проблема ситуації з позбавленням прав.

Відповідно до української судової практики процес ініціюється за останньою відомою адресою відповідача або місцезнаходженням найбільш цінного майна. Щодо вибору критерію підсудності найкраще проконсультуватися у досвідченого адвоката. Він порадить, як вам буде вигідніше вчинити в конкретній ситуації. Слід мати на увазі, що суд може і відмовити в прийнятті позову, якщо у іноземного підданого в Україні немає майна. Тому підтримка адвоката буде вам необхідна.

Оскільки позбавлення прав на дитину не звільняє батька від обов'язку утримувати її, одночасно з позовом про позбавлення прав слід також подати на аліменти.

Практичні аспекти позбавлення іноземця прав на дитину

Слід заздалегідь зібрати всі можливі докази, що підтверджують ваші аргументи. Крім правильного складання позову необхідна наявність юридично обґрунтованих доказів, що підтверджують провину батька.

Документальні підтвердження, що мають юридичну силу:

  • довідка, що підтверджує заборгованість по аліментах;
  • довідка зі школи (дитячого садка) про те, хто відводить малюка і зустрічає його;
  • ксерокопія посвідки на проживання або документа про місце реєстрації іноземного громадянина в Україні;
  • довідка з медустанови про наявність залежності батька та ін.

Про відсутність матеріальної участі в турботі про малюка буде свідчити довідка, взята в поштовому відділенні (банку), про те, що на ваше ім'я не надходило ніяких переказів на дитину з-за кордону.

Судовий розгляд подібних ситуацій триває більше півроку. У справі обов'язково беруть участь органи опіки. Прискорення цього процесу можливе, якщо справу буде супроводжувати досвідчений адвокат. Грамотне складання процесуальних документів та наявність повного пакету доказів істотно прискорюють процес. Альянс сімейних адвокатів завжди готовий допомогти навіть у найскладніших і безвихідних ситуаціях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-