Правильне ліжко, як засіб від безсоння

Правильне ліжко, як засіб від безсоння

Укрінформ

Сучасність відрізняється від минулих часів великою кількістю справ і розваг. Коли хочеться все встигнути, то часу на сон залишається все менше. Але ми прагнемо донести, що сон важливий для кожної людини і допоможемо порадами домогтися максимально комфортного і ефективного сну.

Скільки потрібно спати людині

Не існує універсальної відповіді для всіх, кількість годин для сну індивідуальна, і кожній людині потрібно проводити свій час в обіймах із подушкою. Але зазвичай говорять, що середній людині необхідно 6-9 годин відпочивати від турбот.

У кожного з нас на сон витрачається приблизно третина життя. Важливо не відхилятися від своєї норми ні в один із боків. І недосипання, і надмірно тривале перебування в ліжку може вплинути на увесь наступний день і зробити його млявим замість енергійного. А при постійному повторенні постраждає і стан здоров’я.

Якщо людина не спатиме достатньо, то можуть трапитися:

  • зниження імунітету;

  • зменшення концентрації уваги, погіршення пам'яті і зниження працездатності;

  • головні болі;

  • збільшиться ризик розвитку серцево-судинних захворювань;

  • може розвинутися ожиріння, через захисний механізм організму;

  • збільшується стрес, підвищується шанс розвитку депресії;

  • розвиток безсоння внаслідок порушення графіка сну.

Що потрібно для гарного сну

Для якісного сну необхідно прислухатися до потреб свого організму, і бажано виконувати кілька порад:

  • Режим сну. Дуже важливо привчити свій мозок засинати і прокидатися приблизно в один час. Навіть якщо спочатку це буде незвично, але через кілька днів ви помітите за собою бажання відправитися до сну і вставати так, як це робиться щодня.

  • Вставайте швидко. Як би не було приємно лежати в ліжку після пробудження, але цими кількома хвилинами можна ускладнити собі ранок і перетворити пробудження з простого дійства на непідйомне.

  • Ліжко тільки для сну. Із сучасними гаджетами: планшетами, смартфонами і ноутбуками можна провести в ліжку цілий день. Експериментально доведено, що в цей час можна не тільки розважатися, а й повноцінно працювати. Але після такого складно заснути, адже організм звик до активності в ліжку. Краще приходити сюди лише спати (актуально для всієї спальної кімнати), так мозок налаштовуватиметься на сон лише при вигляді ліжка. Вибирати підходяще можна не відходячи від монітора, на сайті divani-kiev.com.ua

  • Фільми та відео перед сном. Під деякі фільми і серіали приємно засинати, але така звичка може стати однією з причин розладу сну. Краще звикнути засинати без додатковий пристосувань, хоча перші тижні це може бути непросто.

  • Їжа і стимулюючі засоби. Добре поївши і трохи випивши легше заснути, але якість сну від цього може постраждати, оскільки уві сні проходитимуть травні процеси.

  • Якісне ліжко. Навіть виконавши всі умови, необхідно витримати ще одну — ліжко повинне бути зручним, адже навіть після цілої ночі на не зовсім зручному ліжку складно прокинутися свіжим і активним, щоб нічого не боліло.

Яким має бути ліжко

Існує багато видів ліжок, що дозволяють якісний сон. Але не так важливий його тип, як розміри і зручність. Це може бути як ліжко з м'яким узголів'ям, двомісні ліжка або навіть двох'ярусне ліжко в дитячу. Дуже важливо, щоб ложе було досить великим, а його конструкція — якісною і такою, щоб дозволяла встановити на неї ортопедичний матрац, про що в наступному пункті.

Як обрати матрац

Це найважливіше «пристосування» для якісного сну. В крайньому випадку, можна спати просто на матраці, поклавши його на підлогу, але тільки в якості тимчасового рішення. Матрац повинен володіти ортопедичними властивостями і підтримувати хребет у рівному положенні. Якщо виникло бажання купити матрац, то краще звернути увагу на моделі з незалежними пружинами (або іншим механізмом незалежної конструкції), кожен з таких блоків підтримуватиме певну частину тіла, що дозволить сплячому залишатися в природному положенні.

Трохи про постільну білизну

Свіжа і прохолодна постільна білизна — це приємні відчуття від «заходу до світанку». При його виборі слід звернути увагу на матеріали, натуральні льон і шовк більш приємні на дотик ніж синтетичні, хоча часто і дорожчі. Необхідно підібрати білизну точно за розміром матраца, це повинно забезпечити відсутність складок, а простирадло не скачуватиметься в одному місці, оголюючи матрац.

Останній елемент якісного сну

І останнє, але не найменш важливе для того, щоб сон приносив бадьорість і енергію — це подушка. Вона повинна дозволяти лежати в природній позі, не бути занадто великою або маленькою. Жорсткість подушки слід підбирати в залежності від уподобань і улюбленої пози: для сну на боці краще підійде жорстка подушка, а для сну на спині і животі — м'яка або середньої жорсткості.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-