Кількість звернень на урядову «гарячу лінію» від бажаючих займатися фермерством збільшується

Кількість звернень на урядову «гарячу лінію» від бажаючих займатися фермерством збільшується

Укрінформ
Заявники з сільської місцевості із зацікавленням сприймають заходи, спрямовані на підтримку і розвиток аграрного сектору економіки, про що свідчать звернення на урядову «гарячу лінію».

І це не дивно, адже найважливішим товаром для кожної держави є продукти харчування. Так, сільськогосподарське виробництво відіграє важливу роль у забезпеченні продовольчої безпеки, зміцненні сировинної бази для переробної промисловості, забезпеченні повної занятості населення, скороченні бідності, а також охороні навколишнього середовища. Водночас, Україна займає активну позицію на зерновому ринку та є повноцінним партнером у світовому поділі праці щодо забезпечення населення планети продовольством.

Тому серед пріоритетів Уряду – стимулювання фермерського руху та створення успішної моделі господарювання задля формування ефективного і соціально відповідального власника на селі. В нашій країні агросектор забезпечує вироблення п’ятої частини всієї продукції в Україні, загальний обсяг його підтримки у 2018 році становить понад 6 млрд грн. Кошти розподіляються за кількома напрямками: на будівництво молочно-товарних комплексів та ферм, на утримання дійних корів (для юридичних осіб – 1500 грн на голову, для приватних господарств – 2500 грн). Триває програма підтримки виробництва вітчизняної сільгосптехніки. І на цей напрямок виділено 1 млрд грн. Для розвитку фермерських господарств та сільськогосподарської кооперації передбачена також істотна державна підтримка у розмірі 1 млрд грн. Натомість існують обов'язкові вимоги для фермерських господарств – отримувачів бюджетних коштів:

зареєстровані права на власність та/або користування земельною ділянкою;

наявність до 500 га с/г угідь в обробітку та до 15 млн грн річного обороту;

ідентифікація та реєстрація сільськогосподарських тварин.

Тож заявники із сільської місцевості із зацікавленістю сприймають заходи, спрямовані на підтримку і розвиток аграрного сектору економіки.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), із вказаної тематики на урядову «гарячу лінію» з початку 2018 року станом на 15 серпня надійшло майже 9 тис. звернень (8 920 проти 6 240 минулого року зазначеного періоду).

Як свідчать результати моніторингу звернень, в основному громадяни просили роз’яснень щодо оформлення кредиту, зокрема, на придбання техніки, обладнання, для придбання маточного поголів’я сільськогосподарських тварин, будівництва та реконструкції виробничих і невиробничих приміщень, для закладення багаторічних насаджень тощо. Водночас, висловлювалися прохання щодо надання бюджетної дотації фізичним особам за утримання і збереження молодняку великої рогатої худоби.

Ось деякі приклади звернень. Заявниця з Біловодського району Луганської області просила  надати роз'яснення, за яких умов надаються доїльні апарати. У роз’ясненні Біловодської райдержадміністрації йдеться про таке. Надання компенсації витрат власникам особистих селянських господарств на закупівлю установок індивідуального доїння здійснюється у межах фактичних витрат, тобто на закуплену у 2017-2020 роках власником ОСГ нову установку індивідуального доїння вітчизняного виробництва для власного користування, але не більше як 5000 гривень за одиницю, за умови утримання у господарстві не менше трьох ідентифікованих та зареєстрованих в установленому порядку корів.

Жителька з Бахмацького району Чернігівської області звернулася на урядову «гарячу лінію» за роз’ясненням, чи має вона право на оформлення кредиту на ведення фермерського господарства: розведення свійських тварин (100 кіз), птиці (100 курей) та встановлення металевої сітки для захисту тварин від хижих птахів.

У Чернігівській облдержадміністрації надали роз’яснення, що, можливо, стануть у пригоді іншим громадянам, які бажають займатися фермерством. Так, частиною 6 Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання підтримки фермерським господарствам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.08.2004 р.  №1102 (зі змінами), передбачено надання фінансової підтримки на конкурсних засадах на поворотній основі у розмірі, що не перевищує 500 тис. гривень, із забезпеченням виконання зобов'язання щодо повернення бюджетних коштів:

новоствореним фермерським господарствам та фермерським господарствам з відокремленими фермерськими садибами, фермерським господарствам, які провадять господарську діяльність та розташовані у гірських населених пунктах, на поліських територіях, - строком від трьох до п'яти років для виробництва, переробки і збуту виробленої продукції, провадження виробничої діяльності;

іншим фермерським господарствам - строком до п’яти років для придбання техніки, обладнання, поновлення обігових коштів, у тому числі для придбання маточного поголів’я сільськогосподарських тварин (телиць, нетелей, корів, свиноматок, ярок, вівцематок, кізочок та козоматок) та проведення оцінки відповідності виробництва органічної продукції (сировини), виробництва та переробки сільськогосподарської продукції, будівництва та реконструкції виробничих і невиробничих приміщень, для закладення багаторічних насаджень, розвитку кредитної та обслуговуючої кооперації, у тому числі для сплати пайових внесків до пайових фондів сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, утворених фермерськими господарствами самостійно або разом з членами особистих селянських господарств, зрошення та меліорації земель.

За період з 10 по 16 серпня 2018 року на урядовій «гарячій лінії» зареєстровано 25 тисяч 809 звернень, з них по телефону - 24574, через Інтернет – 1235.

Отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію можна, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 1545 у цілодобовому режимі та безкоштовно з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Lifecell.

Особи з порушенням слуху можуть звернутися на урядову «гарячу лінію» за допомогою Skype-зв’язку за таким іменем: Урядова гаряча лінія 1545 -1; Урядова гаряча лінія 1545-2; Урядова гаряча лінія 1545-3.

Працює «гаряча лінія» для кандидатів на посади фахівців з питань реформ: (044)284-19-64.

Для підприємців діє «гаряча лінія» за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-