На урядову «гарячу лінію» звертаються з питань реабілітації учасники АТО

На урядову «гарячу лінію» звертаються з питань реабілітації учасники АТО

Укрінформ
У зв’язку з бойовими діями на сході країни, коли кількість осіб, які потребують ефективної медичної та психологічної реабілітації, зростає чи не щодня, це питання стає найбільш значущим.

Створення ефективної системи реабілітації учасників антитерористичної операції є вкрай актуальним і необхідним у нашій державі. Уряд постановою №125 від 28 лютого 2018 року вніс зміни до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо посилення соціального захисту учасників антитерористичної операції, учасників Революції Гідності та членів сімей загиблих таких осіб відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Міжнародна спільнота і численні громадські організації також допомагають у лікуванні військових, які отримали поранення або стали інвалідами під час безпосередньої участі в антитерористичній операції.

Комісія Україна-НАТО на рівні глав держав та урядів визначила медичну реабілітацію як одну з ключових галузей розвитку практичної співпраці з Україною (Уельський саміт 2014 року). За підтримки Міністерства соціальної політики України, Міністерства молоді та спорту України, Трастового фонду НАТО діє програма активної реабілітації «Повернення до життя». Взяти участь у програмі можуть учасники бойових дій в зоні АТО, які мають порушення опорно-рухового апарату, в т.ч. ампутації кінцівок, порушення зору, слуху, травми хребта з ураженням спинного мозку, черепно-мозкові травми тощо, і які не мають відкритих ран та суворих протипоказань до фізичних навантажень.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), з початку 2018 року на урядовій «гарячій лінії» зареєстровано близько 650 тисяч звернень, з яких на майже 300 тисяч надано консультації працівниками  Центру. Найчастіше зверталися заявники з Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Львівської, Харківської областей та м. Київ.

Серед цих звернень є і прохання від  військовослужбовців, які брали безпосередню участь у бойових діях в зоні проведення АТО/ООС,  про сприяння у забезпеченні їх пільговими путівками до лікувальних установ для оздоровлення та реабілітації, у т. ч. наданні послуг з психологічної реабілітації.

Так, мешканець Хотинського району Чернівецької  області – учасник бойових дій в зоні АТО, повідомив, що звертався до Управління праці та соціального захисту населення Хотинської райдержадміністрації з проханням надати йому путівку для оздоровлення та реабілітації. У Хотинській РДА повідомили, що у вересні 2017 року заявника було забезпечено путівкою до обраного ним санаторно-курортного закладу згідно з профілем, вказаним у його медичній довідці. Щодо забезпечення лікування у 2018 році, то воно відбуватиметься в порядку черговості, оскільки кошти на санаторно-курортне оздоровлення учасників бойових дій в зоні АТО надійшли у квітні.

Під час зворотного зв’язку заявник повідомив, що працівники Департаменту соціального захисту населення Чернівецької облдержадміністрації запропонували йому путівку для проходження  психологічної реабілітації.

Заявник з Івано-Франківської області звернувся на урядову «гарячу лінію» з проханням сприяти у забезпеченні його санаторно-курортною путівкою до реабілітаційного відділення, оскільки він - учасник бойових дій та є особою з інвалідністю внаслідок війни ІІІ групи з числа учасників АТО. Чоловік повідомив, що з даного питання звертався до Управління праці та соціального захисту населення м. Калуш, де отримав відповідь про відсутність коштів.

У Державній службі України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції звернення розглянули та порекомендували заявнику для одержання санаторно-курортної путівки звернутися до відповідного державного органу, з якого він був звільнений з військової служби і на обліку якого перебуває.

Отже, кожен боєць АТО, який отримав статус учасника бойових дій чи інваліда війни, має право на лікування та реабілітацію. Проте медична реабілітація учасників бойових дій в зоні АТО – проблема не лише сьогодення, а й найближчого десятиліття.

За період з 6 по 12 липня 2018 року на урядовій «гарячій лінії» зареєстровано 24 тисячі 309 звернень, з них 1063 звернення  зареєстровано через Інтернет.

Отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію можна, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 1545, у цілодобовому режимі та безкоштовно з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Lifecell.

Особи з порушенням слуху можуть звернутися на урядову «гарячу лінію» за допомогою Skype-зв’язку за таким іменем:

Урядова гаряча лінія 1545-1

Урядова гаряча лінія 1545-2

Урядова гаряча лінія 1545-3

Працює «гаряча лінія» для кандидатів на посади фахівців з питань реформ: (044)284-19-64.

Для підприємців діє «гаряча лінія» за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-