До кінця року в Україні з’явиться Кодекс професійної етики учасників ринку капіталу

До кінця року в Україні з’явиться Кодекс професійної етики учасників ринку капіталу

Укрінформ

До кінця року буде прийнято Кодекс професійної етики учасників ринку капіталу, який відповідатиме кращій міжнародній практиці і сприятиме вищому рівню довіри до фондового ринку України та більшій його прозорості. Про це заявив Максим Лібанов, член Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку під час круглого столу «Роль етичних стандартів у формуванні ефективного ринку капіталу», який було організовано Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) за сприяння Проекту USAID «Трансформація фінансового сектора» та Асоціації інвестиційних професіоналів CFA Society Ukraine.

«Комісія за участі професійної спільноти планує розробити та прийняти Кодекс професійної етики учасників ринку капіталу до кінця цього року. Впевнений, запровадження нового кодексу професійної етики сприятиме вищому рівню довіри до фондового ринку України, його більшій прозорості та відповідно привабливості для інвесторів», — заявив Максим Лібанов, член НКЦПФР.

Зараз етичні стандарти професії існують лише у форматі рекомендацій і в Україні не було жодного випадку, щоб хтось з учасників ринку був притягнутий до відповідальності через їх порушення. У той же час недобросовісна та неетична поведінка, приклади якої регулятори та органи влади викривають в усьому світі, підривають довіру інвесторів та завдають значної шкоди надійності ринків.

«Запровадження етичних стандартів вигідне як інвесторам, так і професійним учасникам ринку, оскільки сприяє чесній та справедливій торгівлі, знижує ризики та можливості для маніпулювання ринками, інсайдерської торгівлі та порушення цілісності ринків капіталу. І дуже важливо, щоб ці стандарти стали не просто заявленими деклараціями про принципи ведення бізнесу професійними учасниками. Вони мають стати застосовними (enforcable). Тобто, якщо хтось з учасників ринку їх порушить, регулятор та суди повинні мати змогу застосовувати санкції», — відзначила Юлія Вітка, заступник керівника Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору».

«Прийняття певних стандартів і принципів професійної етики на ринку капіталу створить передумови для забезпечення доброчесності та сумлінності виконання операцій з цінними паперами та управління активами учасниками ринку, зробить ринок більш привабливим, а інвесторів більш захищеними», — відзначив Олексій Соболев, CFA, президент Асоціації інвестиційних професіоналів CFA Society Ukraine.

Розробка і впровадження такого Кодексу – один з елементів розпочатої реформи системи підготовки та атестації фахівців фондового ринку. Вивчення та дотримання нових професійних стандартів та етики стане обов’язковим для сертифікованих фахівців після завершення реформи.

Чесність, етична або добросовісна поведінка при здійсненні операцій з цінними паперами та консультуванні клієнтів набуває особливого значення напередодні запровадження в Україні загальнообов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення (другий рівень пенсійної системи). До такого висновку прийшли учасники круглого столу. Пенсійні накопичення українців в недержавних фондах будуть відігравати велике соціальне значення, тому професійність та доброчесність керуючих недержавними пенсійними фондами та керуючих активами, впровадження та виконання нових правил професійної етики набувають вкрай важливого значення, оскільки впливатимуть на довіру українців до нових інститутів та інструментів пенсійного накопичення. 

Довідкова інформація

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) є державним колегіальним органом, підпорядкованим Президенту України та підзвітним Верховній Раді України. НКЦПФР утворюється у складі Голови Комісії та шести членів Комісії, які призначаються та звільняються з посад відповідно до указів Президента України. Відповідно до законодавства НКЦПФР забезпечує реалізацію єдиної державної політики щодо цінних паперів і функціонування фондового ринку в Україні, а також здійснення правового регулювання відносин, що виникають на ринку, захисту інтересів громадян України та держави, запобігання зловживанням та правопорушенням, координацію діяльності міністерств та інших центральних органів державної виконавчої влади у цій сфері.

Проект USAID «Трансформація фінансового сектору» (жовтень 2016 року – грудень 2020 року) створений, щоб допомогти перетворити фінансовий сектор України на прозору, справедливу та диверсифіковану систему, яка підтримує підприємства всіх розмірів та слугує потребам людей. Проект підтримує реформування фінансового сектору в Україні та надає допомогу за такими напрямами: підвищення довіри до банківського сектору; розширення доступу до фінансів у небанківському фінансовому секторі; розширення застосування електронних фінансів; реформування пенсійної системи; а також інформаційно-освітня робота з вразливими групами населення для збільшення їхнього залучення до фінансових ринків. За додатковою інформацією щодо Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» та його діяльності, просимо звертатися до Групи Проекту з комунікацій та зв’язків з громадськістю за телефоном: +38 067 443 6087

Асоціація інвестиційних професіоналів CFA Society Ukraine є недержавною, неприбутковою організацією, яка представляє в Україні міжнародний CFA Institute — глобальну асоціацію інвестиційних професіоналів, що об’єднує 150 тис фахівців з 163 країн світу. Місією Асоціації є привнесення найвищих етичних, освітніх та професійних стандартів на інвестиційний ринок України.

***

Про реформу системи підготовки та атестації фахівців фондового ринку

Реформування системи підготовки та атестації фахівців фондового ринку та керуючих активами, відбувається відповідно до Концепції, яка була затверджена 21 грудня 2017 року рішенням НКЦПФР №909. Ця Концепція розроблялась в рамках підписаного 2 лютого 2017 року Меморандуму між НКЦПФР та Асоціацією інвестиційних професіоналів CFA Society Ukraine. Згодом, 14 травня 2018 року, до Меморандуму приєднався Проект USAID “Трансформація фінансового сектору” (FST). Концепція передбачає створення ефективної системи підготовки та атестації фахівців фондового ринку із акцентом на професійній компетенції, та заснованої на незалежній оцінці кандидатів згідно з кращими світовими практиками. Більше про Реформу за посиланням.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-