Цього року на урядову «гарячу лінію» надійшло понад 2,5 тис. звернень щодо пільг учасникам бойових дій

Цього року на урядову «гарячу лінію» надійшло понад 2,5 тис. звернень щодо пільг учасникам бойових дій

Укрінформ
Враховуючи ситуацію на сході нашої держави, учасники бойових дій, а також особи з інвалідністю внаслідок війни заслуговують на особливе ставлення, розуміння і повагу суспільства.

Законодавство України щодо пільг учасникам бойових дій та військовослужбовцям складається з майже 30 актів. Крім того, пільги учасникам бойових дій в зоні АТО можуть надавати місцеві органи влади. Це можуть бути разові виплати, доплати на компенсацію комунальних послуг, виокремлення грошей на дороге лікування тощо.

Наприклад, комунальні послуги оплачуються учасником бойових дій зі знижкою 75%. Ветеранам військової служби необхідно дотримуватися загального соціального мінімуму споживання води, газу і світла, тобто споживати в межах норм, передбачених чинним законодавством, для отримання знижки, оскільки перевищення цього мінімуму оплачується згідно тарифів, загальних для всіх громадян України.

Існують пільги зі сплати податку на нерухоме майно, не нараховуються штрафні санкції, пеня перед банками і відсотки за іпотеками. Кредит для учасників АТО також не обкладається процентною ставкою.

Урядом прийнято рішення щодо надання постраждалим учасникам Революції Гідності прав на пільги, передбачені для учасників бойових дій.

Так, 13 червня 2018 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 17 серпня 1998 р. №1303», якою приведено у відповідність до вимог Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» постанову Кабінету Міністрів України від 17.08.1998 р. №1303 «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань».

Зазначеним урядовим рішенням перелік груп населення, яким лікарські засоби за рецептами лікарів відпускаються безоплатно або на пільгових умовах у разі амбулаторного лікування, доповнено категорією «постраждалий учасник Революції Гідності».

Законом України «Про внесення змін до статті 7 Закону України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні», прийнятому Верховною Радою України 13 березня поточного року, передбачено встановлення групи інвалідності без зазначення строку повторного огляду, тобто безстроково, для певної категорії осіб. Йдеться про осіб, у яких внаслідок поранення, контузії, каліцтва, хвороб, отриманих під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, або ж під час перебування безпосередньо в районах антитерористичної операції в період її проведення, ампутовані верхні та/або нижні кінцівки, що призвело до інвалідності. Раніше людям, котрі втратили кінцівки під час участі в АТО, щороку потрібно було для підтвердження групи інвалідності проходити медичну комісію.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, з початку 2018 року на урядовій «гарячій лінії» зареєстровано понад 600 тисяч звернень, з яких на майже 280 тисяч надано консультації працівниками Центру. Більше 2500 звернень із загальної кількості – від учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни та ветеранів військової служби.

Громадяни зазначених категорій порушували питання, пов’язані з проблемами реалізації права на соціальний захист населення, а саме: у сфері комунального господарства, пенсійного забезпечення, аграрної політики і земельних відносин, охорони здоров’я, оплати праці тощо. Отже, за допомогою у подоланні різного роду перепонів, з якими стикалися учасники бойових дій, військовослужбовці та їх рідні, найчастіше зверталися заявники з Волинської, Дніпропетровської, Житомирської, Запорізької областей та м. Київ.

Ось деякі приклади звернень. Мешканець Тячівського району Закарпатської області – учасник бойових дій в зоні АТО, повідомив, що в нього перелом лівого ребра. Отримав безкоштовний рецепт на медичні препарати: Анальгін, Кетонал, Димедрол і мазь Індовазин у районній поліклініці м. Тячів. Та, на жаль, отримати їх у пільговій аптеці «Хустфарм» він не має можливості у зв’язку з відсутністю їх у списку безкоштовних препаратів. Чоловік просив сприяння у забезпеченні зазначеними препаратами безкоштовно. І вже на третій день після звернення на урядову «гарячу лінію» заявник отримав зазначені препарати на безкоштовній основі. Про це повідомили у Тячівській райдержадміністрації.

На урядову «гарячу лінію» зателефонував учасник бойових дій в зоні АТО, мешканець м. Харцизьк Донецької області, який тимчасово проживає у м. Маріуполь. Чоловік повідомив, що його дочка, 2008 року народження, навчається у місцевій школі-інтернаті. Заявник просив сприяння у зарахуванні дівчини до Маріупольської загальноосвітньої школи у зв’язку з тим, що планується закриття школи-інтернату.

За результатами розгляду звернення, у Донецькій обласній військово-цивільній адміністрації повідомили, що дочка учасника бойових дій зарахована до Маріупольської спеціалізованої школи та продовжує навчання в третьому класі.

Заявниця з Бобровицького району Чернігівської області, ветеран ВВВ, запитує, чому не внесено в публічну кадастрову карту земельну ділянку з кадастровим номером N.

У Головному управлінні Держгеокадастру у Чернігівській області поінформували, що відомості про вказану земельну ділянку внесено до Державного земельного кадастру, і це відображено на сайті публічної кадастрової карти. Під час зворотного зв’язку із заявницею спеціалісти урядової «гарячої лінії» з’ясували, що питання вирішено.

Отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію можна, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 1545 у цілодобовому режимі та безкоштовно з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Lifecell.

Особи з порушенням слуху можуть звернутися на урядову «гарячу лінію» за допомогою Skype-зв’язку за таким іменем:

Урядова гаряча лінія 1545-1

Урядова гаряча лінія 1545-2

Урядова гаряча лінія 1545-3

Працює «гаряча лінія» для кандидатів на посади фахівців з питань реформ: (044)284-19-64.

Для підприємців діє «гаряча лінія» за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-