Купівля гальмівного стенду - перший крок до побудови станції техобслуговування нового рівня

Купівля гальмівного стенду - перший крок до побудови станції техобслуговування нового рівня

Укрінформ

Як власнику автосервісу завоювати серця клієнтів, сформувати велику базу лояльних і побудувати прибутковий бізнес? Дуже просто - потрібно надавати якісні послуги, виконувати свою роботу швидко і, головне, запобігати серйозних поломок, знаходячи несправність на ранній стадії. Ця формула успіху працює в будь-якому місті нашої країни. Якщо ви виявите дефект запчастини, сильний знос деталі, що змінила геометрію, неправильну роботу вузла або агрегату в той момент, коли витрати на його ремонт ще не виросли до захмарного рівня - ви отримаєте постійного клієнта.

Щоб надавати такого роду послуги, потрібно найсучасніше, недороге, але функціональне обладнання. В першу чергу - гальмівний стенд професійного рівня. Купівля цього агрегату стане наріжним каменем в побудові успішного автомобільного бізнесу.

Гальмівний стенд - основа сучасної діагностики

Яка система в автомобілі найважливіша? Звичайно - гальма, тут не може бути двох відповідей. Навіть з пошкодженою рульовою можна, в теорії, їхати на маленькій швидкості. Але без можливості різко зупинити автомобіль вам не обійтися. Це розуміє кожен водій. Опитування і маркетингові дослідження показують, що несправність гальмівної системи найсильніше впливає на рішення власника машини відправитися на автосервіс.

Це потрібно взяти на замітку всім власникам станцій техобслуговування. Якщо ви запропонуєте, в якості додаткової послуги, перевірку роботи гальм, то до 93,6% клієнтів її куплять. Звичайно, якщо ціна тесту буде в розумних межах. Просто порахуйте, скільки ви заробите. І врахуйте, що при роботі зі стендом вам не потрібно витрачатися на витратні матеріали. Ну як, ви вже хочете гальмівний стенд купити або вам потрібно ще кілька аргументів? Вони у нас є. Але давайте спочатку розберемося, що з себе представляє сучасне обладнання, якими можливостями воно наділене і як ще їх можна застосувати.

Види, типи, можливості гальмівних стендів

Діагностичне обладнання, призначене для:

  1. Вимірювання ефективності гальмівної системи

  2. Перевірки гальмівної системи на наявність несправностей

  3. Перевірки гальмівної системи на відповідність прийнятим нормам, в тому числі і зазначеним у Правилах дорожнього руху

  4. Діагностики несправностей і знаходження поломок в гальмівній системі

  5. Вимірювання опору вільного кочення

  6. Перевірки стоянкового гальма

  7. Визначення деформації гальмівних дисків.

Як правило, гальмівний стенд - це два барабана з датчиками, які вільно обертаються, якщо говорити про конструкцію максимально спрощено. По науковому це називається "роликовий гальмівний стенд". Бувають і інші технології, але зустрічаються вони вкрай рідко на нашому ринку.

Більшість агрегатів призначені для стаціонарної установки на діагностичній лінії станції технічного обслуговування. Але зустрічаються і переносні, мобільні варіанти, які можна розгорнути практично на будь-якому рівному майданчику.

Природно, вони діляться за типом автомобілів, які можна тестувати.

  • Для легкових машин

  • Для вантажних автомобілів

  • Універсальні

Здавалося б, все зрозуміло з назви. Але є нюанси. Справа в тому, що виробники стендів зазвичай вказують в характеристиках максимально конструктивні навантаження. Це - повна маса тестованого автомобіля, а не навантаження на вісь.

Тут потрібно бути уважним і звертати увагу на цифри. Зустрічаються стенди з максимально конструктивним навантаженням всього в 3т. На них ви зможете перевіряти хіба що тільки малолітражки. Нормальний параметр для легковиків - 3,5 тонни.

Є в характеристиках і параметр "максимальне навантаження на вісь", але він не має прямого відношення до маси автомобіля. Це максимальне гальмівне зусилля, яке може витримати барабан стенду. Показника в 20 кН для легковиків цілком буде достатньо.

Ще стенди розрізняються за типом управління й індикації. Звичайно, досвідченим професіоналам, які працюють на вашому автосервісі, всі ці миготливі лампочки і яскраві рідкокристалічні дисплеї не потрібні. Вони і за шкалою зі стрілкою точно визначать потрібні цифри. Але ви ж розумієте - на клієнтів вся ця світломузика діє як магія. Купуючи гальмівний стенд ціна якого в півтора рази більше середньої, ви робите гарну інвестицію. Адже потім ви зможете підвищити вартість послуги, мотивуючи це високою точністю і наочністю вимірювань. І клієнти не будуть задавати зайвих питань.

Ідеальний варіант для бізнесу - універсальний гальмівний стенд, агрегат, на якому можна обслуговувати всі типи автомобілів, автобусів, вантажівок і спецтехніки. Вам доведеться заплатити близько півмільйона гривень, але ви зможете сформувати постійний потік клієнтів. Як показує практика, середній термін окупності - близько 1,5 року. Якщо ви перебуваєте в зручному місці і клієнти іноді "заїжджають до вас по дорозі", термін окупності скоротиться приблизно до року. І це цілком достатній привід для того, щоб з радістю вигукнути: "Куплю гальмівний стенд", мало що з професійного діагностичного обладнання може так швидко почати приносити чистий дохід.

Як працює гальмівний стенд

Тут все дуже просто і красиво. Автомобіль заїжджає однією віссю на ролики, трошки розганяється і реактивний момент перетворює тензорезисторні датчиками в аналогові, а потім і цифрові електричні сигнали. Враховується також сила, з якою автомобіль під час тесту тисне на ролики, і її зміни. Як тільки колесо прослизає, автоматика відключає привід роликів, щоб зберегти шини тестованого автомобіля.

Найголовніше - керування машиною під час тесту можна довірити клієнту. Він сам буде натискати на педаль гальма або затягувати важіль "ручника" по сигналу майстра, керуючого процедурою. Звичайно, за кермо можна посадити і свого співробітника. Але ви ж знаєте, як клієнти люблять брати участь в різних тестах і особисто спостерігати за результатом. Тут і стануть в нагоді великі яскраві дисплеї, звукові сигнали і красиві графіки. І ще один приємний бонус - на гальмівному стенді можна навчити клієнта правильно натискати на педаль. Він сам буде бачити результат, до якого приводить його стиль роботи з органами управління, зрозуміє помилки і зможе вибрати оптимальну тактику.

В результаті - всі задоволені. Клієнт перевірив гальма, навчився ними користуватися і переконався в їх ефективності. Найменша невідповідність отриманих показників нормі - і ви вже займаєтеся ремонтом або заміною витратних матеріалів. А ви повністю впевнені, що від вас поїхала машина з повністю справної гальмівною системою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-