На Вінниччині відбувся грандіозний ІІ Міжнародний оперний фестиваль просто неба OPERAFESTTULCHYN

На Вінниччині відбувся грандіозний ІІ Міжнародний оперний фестиваль просто неба OPERAFESTTULCHYN

Укрінформ

На Вінниччині на території парку Палацу Потоцьких у м. Тульчин відбувся грандіозний ІІ Міжнародний оперний openair фестиваль Operafesttulchyn. За три дні його відвідали 40 тисяч глядачів. В урочистостях з нагоди відкриття фестивалю взяв участь голова Вінницької ОДА Валерій Коровій.

«Приклад Тульчина є унікальним, оскільки реалізація одного стартапу стала значним поштовхом для розвитку територій та об’єднання громад навколо міського голови, депутатського корпусу. Також це оцінка громади, адже позитивний приклад завжди надихає. Можна сказати, що «ОPERAFEST TULCHYN» є подільським стартапом. Ми повинні зробити все для того, щоб знайти тих ініціативних, харизматичних та креативних людей, ідеї яких, на перший погляд, можуть здаватися авантюрними. Наше завдання – створити цілісний механізм та систему підтримки для розвитку креативних ідей таких особистостей», - зазначив Валерій Коровій.

Operafesttulchyn тривавтри дні, упродовж 8-10 червня. Загалом на фестивалі виступили понад 30 солістів з Австрії, Німеччини, США та України, 300 оркестрантів, 50 танцюристів, 180 учасників хорових колективів та чотири всесвітньо відомих диригенти, - Оксана Линів (Австрія - Україна), Тарас Криса (США), Юрій Ярко (Україна) та Володимир Сивохіп (Україна). Відкрився фестиваль гала-концертом, під час якого пролунали найвідоміші арії з всесвітньовідомих і легендарних опер - «Севільський цирульник», «Лючія ді Ламмермур», «Макбет», «Чарівна флейта», «Ксеркс», «Набукко», «Лакме», «Снігуронька», «Запорожець за Дунаєм», «Джанні Скіккі», «Казки Гофмана», «Турандот», «Кармен», а також «Травіата».

Першого дня фестивалю глядачі побачили оперу Петра Чайковського «Мазепа», адаптовану українською мовою, у виконанні артистів Харківського національного академічного театру опери та балету ім. М. Лисенка. А в межах нічної програми для молодіжної аудиторії показали україномовну версію рок-опери Ендрю Ллойда Веббера «Ісус Христос - Суперзірка».

Цього ж дня у м. Тульчин у відкрили «Леонтович Арт-Квартал» - культурний стартап, проект, що переміг у конкурсі Мінкульту «Малі міста – великі враження». Його спільно реалізовували Тульчинська ОТГ та ГО «Лабораторія актуальної творчості», й у результаті з’явилися 8 об’єктів монументального стінопису, - муралів на музичну тематику, які прикрасили будівлі міста. Окрім того, в міському сквері встановили інтерактивний пам’ятник «Щедрику» Леонтовича, створений за проектом вінницького художника Єгора Лобузнова. Це композиція-присвята з використанням світла, музичного інтерактивного супроводу та живлення від сонячної енергії. Її ключовим елементом став скрипковий ключ, обвитий по спіралі нотним станом з прикріпленими на ньому різнокольоровими дзвониками.

Другого фестивального дня, у суботу, для найменших меломанів відбулася дитяча вистава за мотивами опери Миколи Лисенка «Коза-дереза». Доросла ж аудиторія змогла насолодитися «Паяцами» Руджеро Леонкавалло та «Дон Жуаном» Вольфганга Амадея Моцарта.

Насиченою була й програма останнього дня Operafesttulchyn. Закривали фестивальну програму концерт «Гала-Вагнер», під час якого пролунали арії та увертюри найвідоміших опер композитора, а також концертна версія всесвітньовідомого мюзиклу Джона Кандера «Чикаго», на показ якого в Україні організатори фесту отримали ексклюзивні права.

Вперше на фестивалі замість традиційних театральних декорацій були застосовані вражаючі уяву 3D-декорації, спеціально створені для кожної з опер.

Під час «ОPERAFEST TULCHYN» парк Палацу Потоцьких було перетворено на креативні арт-простори та комфортні зони для відпочинку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-