HREC

HREC

Укрінформ

«ЗБЕРЕЖЕМО ПАМ’ЯТЬ ПРО ГОЛОДОМОР – ГЕНОЦИД УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ, ДОНЕСЕМО СВІТУ УНІКАЛЬНІ ЖИТТЄВІ ІСТОРІЇ, ЯКІ НАДИХАТИМУТЬ ЛЮДЕЙ НА МАЙБУТНЄ!»

Український науково-дослідний та освітній центр вивчення Голодомору (HREC IN UKRAINE) закликає громадськість ділитися родинними історіями для створення відкритого ресурсу «Голодомор. Родинні історії. Глобальна база»

Навесні 2017-го року в Україні з ініціативи HREC in Ukraine стартував проект «Голодомор. Родинні історії. Глобальна база», ідея якого – створити найбільший у світі онлайн-ресурс історій окремих людей і цілих родин – українців, євреїв, греків, росіян, німців, поляків та ін. –до, під час і після Голодомору 1932–1933 рр.

Презентували ідею ресурсу в Міжнародний день родини, 15 квітня 2017 р.,у Національному музеї історії України етнолог, журналістка Ярослава Музиченко та знана збирачка свідчень жертв Голодомору, луганчанка Віра Аннусова.

Підготовлена з використанням новаторського програмного забезпечення, оснащена повноцінним пошуковим апаратом Глобальна база включатиме персональні профілі з повнотекстовими публікаціями свідчень, відео, аудіо, світлини, документи та ін. Матиме ресурс і паспортизовану інформацію з гіперпосиланнями на колекції свідчень, які зберігаються у бібліотеках, архівах, музеях і дослідницьких центрах світу.

Символом Глобальної бази став традиційний оберіг українського народу – вишиванка, що формує контури континентів, як уособлення наших прагнень зберігати пам’ять про Голодомор – геноцид і долі розкиданих по світу родин, та донести до людства унікальні життєві історії, які можуть надихатина майбутнє.

Робота над базою даних триває вже рік. За цей час підготували до розміщення на електронному ресурсі більше 3 тис. свідчень. Символічно Глобальну базу започаткувала унікальна колекція із сотень родинних історій про Голодомор на Луганщині, які від 1970‑х років збирала вчителька математики Віра Аннусова. Кілька років тому краєзнавець вивезла колекцію з охопленого війною Сходу України й передала її до HREC in Ukraine.

Доступ до ресурсу планується відкрити до 85-х роковин Голодомору на порталі HREC in Ukraine: www.holodomor-hrec.com

Масштабний ресурс постійно поповнюється все новими свідченнями. Долучитися до його творення може кожний: хтось поділиться власною життєвою історією, або історією родини, а хтось згадає і про тих, чиї родинні світи зникли у вирі Голодомору.

У переддень цьогорічного Міжнародного дня родини звертаємося до українського суспільства, до родин України та діаспори: поділіться з нами  спогадами рідних про роки Голодомору, про те, що їм передувало і що було після геноциду.

Вшануймо пам'ять близьких, відродимо зв’язки між поколіннями, подолаємо породжену тоталітарним минулим роз’єднання українського суспільства. Пам’ятаємо і єднаємося в ім’я майбутнього!

Родинні історії просимо надсилати на електронну адресу:

hrec.familystory@gmail.com

Контактні дані для додаткових запитань:

+38 (096)4237018

Ярослава Музиченко,

координаторка проекту HREC in Ukraine

«Голодомор. Родинні історії. Глобальна база свідчень»

Проект Глобальної бази ініціював і реалізує Український науково-дослідний та освітній центр вивчення Голодомору (HREC in Ukraine) за сприяння Міністерства освіти і науки України, Міністерства молоді та спорту України, у тісній співпраці з Українським інститутом національної пам’яті, Інститутом історії України Національної академії наук України, Національним музеєм історії України та Українським науково-освітнім консорціумом вивчення Голодомору (HREC) Канадського інституту українських студій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-