Як вибрати газонокосарку для дачі

Як вибрати газонокосарку для дачі

Укрінформ

Будь-який дачник хоче бачити газон своєї присадибної ділянки акуратним і доглянутим. Значить неминуче постає питання вибору техніки для стрижки трави. У цій статті розказано про те, які види газонокосарок існують, а також що потрібно враховувати при їх виборі.

Види газонокосарок умовно можна розділити на:

1. Бензинові (детально тут https://www.vdr.com.ua/sad/gazonokosilki-i-aeratory/gazonokosilki.html);

2. Електричні (https://www.vdr.com.ua/sad/gazonokosilki-i-aeratory/gazonokosilki-elektricheskie.html);

3. Шпиндельні (механічні, ручні).

Бензинові газонокосарки - як стає зрозуміло з назви, основою цих машин є бензиновий двигун внутрішнього згоряння (ДВЗ). Цей тип газонокосарок має багато переваг. Вони здатні за короткий час обробляти великі площі, не прив'язані до джерела електроенергії, дуже надійні і призначені для частої та інтенсивної експлуатації.

Бензинові косарки ого класу, в середньому, мають ДВЗ потужністю 3-4 к.с., ширину захвату близько 40-50 см., Травозбірник об'ємом 40-60 літрів (для тих моделей де він присутній). Найдорожчі і малопотужні моделі не мають приводу на колесах. Отже, їх доведеться штовхати, але і важать вони небагато.

Є й професійні рішення вагою 150 і більше кілограмів, з чотирьохтактним ДВЗ потужністю близько 13 і більше кінських сил, електрозапуском, гідростатичною трансмісією. Всі такі машини самохідні. Газонокосарки такого класу мають робочу ширину 65 і більше сантиметрів, здатні обробляти більше 2 500 м2 за годину. Це єдино можливий вибір для тих, кому потрібно скошувати траву на великих площах. Конкуренцію можуть скласти тільки садові трактори-газонокосарки або райдери. Існують, звичайно, ще тримери або мотокоси з бензиновими двигунами.

У бензинових косарок є і деякі мінуси. Бензиновий двигун потрібно заправляти, обслуговувати (міняти масло, фільтри), вони досить важкі і галасливі (рівень шуму може досягати 90 Дб). Вартість бензинових косарок теж відрізняється не в меншу сторону. Однак надійність, швидкість і обсяг роботи з легкістю перекривають ці недоліки.

Електричні - вибір тих, кому не потрібно обробляти значні площі. Діляться на моделі з акумулятором і без нього. Якщо площа газону невелика, має сенс обійтися подовжувачем, якщо площа середня, потрібна косарка з акумулятором. Електричні газонокосарки набагато легші ніж бензинові, практично безшумні і набагато дешевші. Топові моделі електричних косарок здатні обробляти 600 м2 на одному заряді акумулятора. За іншими параметрами не поступаються своїм бензиновим аналогам: робоча ширина косіння близько 50 см., висота зрізаної трави 25-65 см. (залежить від типу ножів), обсяг травозбірника 60 - 70 літрів. При цьому вага таких моделей близько 30 кілограм. Багато моделей самохідні, навіть ці 30 кілограм не доведеться штовхати перед собою, що дуже важливо якщо на ділянці присутні нерівності.

Газонокосарки роботи - це невеликі самохідні електричні газонокосарки з акумулятором. За вартістю вони не дорожчі топових моделей класичних косарок. Важлива перевага - вони практично не вимагають втручання оператора в роботу. Досить встановити базові станції для підзарядки, огородити спеціальним дротом периметр косіння і відпочивати. Варто відзначити, що роботи не здатні скошувати високу траву і бур'ян, не можуть працювати при наявності схилів понад 35 градусів. Зате вони дозволяють без праці підтримувати газон в ідеальному стані. Але до цього його в ідеальний стан потрібно привести іншими косарками. Мають датчик дощу, самі від нього ховаються, самі стають на підзарядку. Здатні обробляти навіть дуже великі газони до 2 000 м2.

Шпиндельні (механічні) ручні газонокосарки є найбільш економічними і надійними. Привід тільки ручний. З одного боку це певне фізичне зусилля, а з іншого - немає необхідності в електроживленні або бензині. Також перевагами є відсутність шуму і невелика ціна. Такі косарки не підходять для роботи з великими газонами, для косіння високої трави і бур'яну.

При виборі газонокосарки слід враховувати:

  • Розмір ділянки і рельєф;

  • Необхідність в зборі скошеної трави, тип і обсяг травозбірника;

  • При відсутності необхідності збору трави можна вибрати косарки з функцією мульчування;

  • Маневреність моделі (для ділянок зі складним рельєфом);

  • Потужність двигуна;

  • Вид трави (при наявності бур'янів і високорослої трави краще вибрати косарку великої потужності. Для м'якої газонної трави можна обійтися тримерами);

  • Матеріал виготовлення.

Правильно підібрана газонокосарка дозволяє досягти рівного, доглянутого газону, а дотримання рекомендацій при покупці - заощадити кошти і час.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-