У Вінниці відкрили пам’ятник Героям Небесної сотні – «Дерево Свободи»

У Вінниці відкрили пам’ятник Героям Небесної сотні – «Дерево Свободи»

Укрінформ
У Вінниці в п’ятницю урочисто відкрили пам’ятник Героям Небесної Сотні – «Дерево Свободи». 
Вшанувати пам’ять загиблих на Майдані прийшли  представники громадськості, ветерани АТО і волонтери, загалом, понад півтисячі людей. Серед почесних гостей, які прибули на відкриття, – понад 30 родин Героїв Небесної Сотні, які прибули з різних куточків країни, зокрема, й вінничан – Максима Шимка, Валерія Брезденюка та Леоніда Полянського. 

«Хочу подякувати громаді міста Вінниці, за те, що вони пам’ятають Небесну Сотню. За те, що вони знають, що хлопці поклали своє життя, щоб краще всім жилося. Люди всі пам’ятають Майдан, бо саме з нього починалася Україна, хоча їй вже було 25 років. Адже її воля була ще не настільки стверджена, як була стверджена Небесною Сотнею. З цього почався новий час нашої рідної і любої України», - сказала матір Героя Небесної Сотні Максима Шимка Зоя Кузьменко, якій разом із сином загиблого майданівця Леоніда Полянського – Едуардом надали право відкрити пам’ятник.

Відкриття пам’ятника «Дерева Свободи» на однойменному майдані Небесної Сотні у Вінниці приурочили до 4-х роковин кривавих розстрілів на Майдані у столиці. Урочистості відбулися 23 лютого, позаяк саме цього дня з майдану проводжали в останню путь Героя Небесної Сотні вінничанина Максима Шимка. 
Пам’ять полеглих на Майдані вшанували військовим салютом, почесною вартою та хвилиною мовчання. Присутні поклали до пам’ятника білі троянди як символ чистоти громадянського подвигу майданівців.
Виготовлення пам’ятника та його встановлення відбулося за кошти, зібрані Благодійними фондами «Пам’яті Небесної Сотні» та «Подільська громада», а комплексний  благоустрій площі Небесної Сотні зобов’язалась виконати Вінницька міська рада. 
  «Всі, хто долучився до цього проекту, робили це з чистим серцем, світлими думками, а саме головне – з чистими руками. Вінниця продемонструвала всій країні дух єдності, а всім містам – як треба вшановувати пам’ять героїв і Небесної Сотні, і сучасної війни. Закликаю всіх мерів, всіх активістів,  - робіть пам’ятники. У нас великі люди, у нас величні подвиги, і ми маємо їх вшановувати, бо це наша історія», - зазначив голова  Благодійного фонду «Пам’яті Небесної Сотні» Андрій Павленко.
Бронзове «Дерево Свободи» постало у вигляді 5,5-метрової вишні. Воно ніби проростає з підніжжя композиції у вигляді карти України.  Поруч з ним – металеві стрижні, на яких розташовані 107 падаючих квіток, які символізують героїв, загиблих під час кривавих розстрілів на Майдані взимку 2014-го. А квіти, котрі залишаються на дереві, означають, що Україна продовжує свій розвиток. 
За словами автора пам’ятника - скульптора Бориса Данилюка, вишневе дерево як основу композиції обрано не випадково, адже воно в Україні вважається сакральним символом і оберегом, а його покручений стовбур – непросту долю та випробування, які доводиться проходити нашій країні. 
Довідково. Рішення про розташування пам’ятника загиблим майданівцям на площі Небесної Сотні ухвалила Вінницька міська рада у жовтні минулого року, підтримавши звернення  представників неурядових громадських організацій міста.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-