80% українських закладів ресторанного господарства дотримуються антитютюнового законодавства

80% українських закладів ресторанного господарства дотримуються антитютюнового законодавства

Укрінформ

5 лютого ГО “Життя”, коаліція “За вільну від тютюнового диму Україну”, представники Держпродспоживслужби та ресторатори провели прес-конференцію щодо виконання антитютюнового законодавства у закладах ресторанного господарства.

Учасники представили результати громадського моніторингу щодо дотримання заборони на куріння в приміщеннях ресторанів, а також окреслили ключові законодавчі проблеми у цій сфері.

Протягом грудня 2017 р. – січня 2018 р. волонтери коаліції громадських організацій “За вільну від тютюнового диму Україну” та Всеукраїнського руху «Молодь за права споживачів» провели громадський моніторинг 398 закладів ресторанного господарства з метою оцінити стан виконання Закону України № 2899-IV щодо заборони куріння у закритих приміщеннях кафе, барів, ресторанів у 7 містах України (Києві, Житомирі, Черкасах, Харкові, Одесі, Львові, Івано-Франківську).

Так, моніторинг показав, що 80,2% перевірених кафе, барів та ресторанів дотримуються вимог українського законодавства, й приміщення цих закладів повністю вільні від диму сигарет і кальянів чи пару електронних сигарет.

Під час моніторингу взагалі не виявили порушень у Житомирі та Івано-Франківську. Менш як 3% порушень було у Львові; 11,4% - у Черкасах; 17,2% - в Одесі. Рекордсменами-порушниками традиційно стали Київ - у 28,9% закладів курили, та Харків – у 45,2% було виявлено тютюновий дим.

Якщо порівнювати дані цьогорічного моніторингу із аналогічною перевіркою тих самих закладів у 2015 році, то сукупний показник виконання закону по 7 містах практично не змінився. У 2015 році курили в 19,7% кафе, барів, ресторанів, а в 2017 р. – у 19,9%.

Водночас ситуація із дотриманням закону покращилась в Одесі на 9,3 відсоткових пункти (з 26,6% порушень до 17,2%), але майже вдвічі погіршилась у Харкові (з 28,3% порушень до 45,2%).

Ми свідомо цьогоріч перевіряли ті ж самі заклади, що й у 2015 році, щоб побачити, чи змінився стан виконання закону про заборону куріння. На щастя, закон виконується на досить високому рівні. У 80% закладів ресторанного господарства можна дихати бездимним повітрям. Ми розуміємо, що моніторинг не охопив нові заклади, які відкрились за останні два роки. Дуже часто в них, усупереч закону, дозволяють курити кальяни. Тому наприкінці лютого будуть організовані громадські рейди цими “кальянними” із залученням журналістів. Не курити у приміщенні – вже стало доброю та здоровою звичкою для українців. Тому не варто повертатись у димне минуле”,- наголосила Лілія Олефір, виконавча директорка ГО «Життя».

Найбільше порушень стосується куріння кальянів – 17,6% від усіх перевірених закладів, а куріння сигарет було зафіксовано лише у 6,8% закладів. Також новою загрозою є те, що деякі заклади починають маркувати себе як “IQOS Friendly”, тобто вони дозволяють курити в приміщенні тютюнові вироби для електричного нагрівання, користуючись нібито відсутністю чіткого законодавчого регулювання цих товарів. Проте навіть тютюнова індустрія називає стіки для електричного нагрівання тютюновими виробами, тому вони також підпадають під дію 13 статті закону №2899-IV.

На ринку складається недобросовісна конкуренція. У великих містах все частіше з’являються заклади, де курять кальяни, хоча законом це чітко заборонено. Але через відсутність державних інспекцій ці порушники лишаються безкарними. Важливо розуміти, що в закладах, де дозволяють курити, власники зневажливо ставляться до здоров’я відвідувачів і працівників. Тобто власне збагачення ставлять на перше місце й зовсім не думають про якість послуг”, - зазначив Олег Оникієнко, голова Київської Асоціації Офіціантів, ресторатор.

З початку 2017 року Міністерство економічного розвитку та торгівлі відмовляє Держпродспоживслужбі у погодженні проведення перевірок закладів ресторанного господарства на підставі скарг споживачів щодо куріння у цих закладах. Це створило такі умови, коли споживачів позбавили будь-якого права захищати свої конституційні права. При цьому недобросовісний бізнес лишається повністю безкарним і продовжує зловживати цим.

Щоб відновити контроль за виконанням антитютюнового законодавства, необхідно прийняти законопроект №4030а, який чітко визначить повноваження Держпродспоживслужби проводити інспекції та штрафувати порушників.

Зараз захисти своє право дихати бездимним повітрям можна лише викликавши представників поліції, які зобов'язані скласти адміністративний протокол на самого курця, але до суб'єктів господарювання жодних санкцій застосовано не буде. Також варто лишити відгук у книзі скарг та пропозицій, щоб нагадати адміністрації закладу про необхідність виконання бездимного закону”, - пояснив Петро Король, юрист Центру демократії та верховенства права.

Виконання антитютюнового законодавства важливе в рамках захисту здоров’я людей. Як активне, так і пасивне куріння будь-яких тютюнових виробів чи електронних сигарет призводить до серйозних онкологічних, респіраторних та серцево-судинних захворювань. А звільнення громадських місць від тютюнового диму позитивно впливає на зменшення поширеності куріння та збереження здоров’я. Так, низка антитютюнових заходів, проведених за останні 7 років, посприяла зменшенню поширеності куріння в Україні на 20%.

Тому експерти з контролю над тютюном закликають всіх виконувати антитютюнове законодавство, яке рятує життя людей, а також звертаються до Верховної ради невідкладно прийняти законопроект №4030а.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-