НБУ: Коливання курсу гривні - сезонні. Інфографіка

НБУ: Коливання курсу гривні - сезонні. Інфографіка

Укрінформ

Коливання курсу гривні - сезонні, і Національний банк очікує на стабілізацію ситуації на валютному ринку найближчим часом. Про це повідомив заступник голови НБУ Олег Чурій на брифінгу 22 січня 2018 року. 

За словами Чурія, зниження курсу гривні є сезонним фактором.

"У нас 50% надходжень валютної виручки йде від аграріїв. У них зараз мертвий сезон... Вони проводять зараз обмежені експортні операції", - сказав заступник голови НБУ.

"Найближчим часом, може пару тижнів - місяців максимум ситуація має змінитися. Велика частина коштів у аграріїв перебуває або у валюті, або в товарі і щоб посіяти урожай - їм потрібні великі обсяги гривні", - зазначив він.

Нагадаємо, прем’єр-міністр України Володимир Гройсман в ефірі телеканалу ICTV 21 січня заявив, що з курсом долара нічого незвичайного або критичного не відбувається.

"Усе, в принципі, залишається у межах прогнозованих. У минулому році було те ж саме, і на початку 2016 року також. Теж тоді говорили про те, що будуть коливання або щось інше. Але насправді зараз звичайна ситуація", - сказав Гройсман.

Якщо проаналізувати курс гривні за даними Нацбанку, після переходу України на плаваючий обмінний курс гривні у 2015 році на валютному ринку спостерігається певна сезонність. Вже третій рік поспіль в перші місяці року курс гривні падає, проте, за місяць-два гривня посилює свої позиції.

Як видно на графіку, у перші місяці 2016 року офіційний курс гривні знизився до 27 грн за долар, але вже в квітні зміцнився до 25 грн за долар. На початку 2017 року знову відбулось падіння курсу гривні з 25 грн за долар до 27 грн за долар, проте вже за кілька місяців курс повернувся до позначки 25 грн за долар. Подібну ситуацію ми спостерігаємо й на початку нинішнього року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-