У Вінниці відкрили перший в країні пам’ятник Симону Петлюрі у повний зріс

У Вінниці відкрили перший в країні пам’ятник Симону Петлюрі у повний зріс

Укрінформ
У Вінниці  з нагоди Дня захисника України та до сторіччя Української революції відкрили перший в Україні пам’ятник Симону Петлюрі у повний зріст. 
Ініціатором його встановлення є міська Рада з питань історії, культурної спадщини та топоніміки. Цей почин підтримала міська влада та соціально відповідальний бізнес.
«Дуже важливо, щоб люди знали історичну правду, а не ту історіографію, яку нам насаджували протягом 70 років за радянської влади, і яку сьогодні насаджує наш північний сусід: чия королева Анна Ярославівна, ким були петлюрівці, Грушевський, Скоропадський тощо. Ми повинні пам’ятати, що на українській землі завжди були люди, які боролись за незалежність і волю нашого народу та створення української держави. Дуже символічно, що пам’ятник Симону Петлюрі відкривають у Вінниці саме на 100-річчя Української Революції. Це перший крок для створення Музею Тимчасової Столиці Української Народної Республіки у нашому місті. До речі, у нас вже є його перший експонат – копія бойового прапору Третьої Залізної Дивізії Армії УНР, яка отримала цю назву на теренах Вінницької області.
  Дякую історичній спільноті і тим людям, які проявили ініціативу щодо відновлення історичної правди. Також хочу подякувати родині скульпторів Оврахів, які займались безпосередньо створенням пам’ятника, і Сергію Капусті, який профінансував виготовлення цього пам’ятника. Лише спільними зусиллями ми можемо робити гарні речі, будувати наше місто та нашу країну», – звернувся до присутніх міський голова Сергій Моргунов.
Це перший у країні пам’ятник Симону Петлюрі у повний зріст – у Рівному 2001-го року встановлено погруддя легендарного Голови Директорії УНР.
«Ми є свідками дуже драматичних подій і дуже добре знаємо, що собою являє так звана гібридна війна. До Симона Васильовича якраз застосовували елементи гібридної війни в той час, коли НКВС все зробило для того, щоб очорнити його чесне ім’я. Це людина, яка щиро любила свою країну, рідну мову, прагнула бути чесною з власним народом. Сьогодні дійсно історичний день – ми відкриваємо нову сторінку, і дуже важливо, що тут, на Подільській землі, ми відкриваємо перший пам’ятник Симону Петлюрі. Тому честь і хвала нашому історичному клубу та тим людям, які проявили ініціативу щодо створення цього пам’ятника», – зазначив голова ОДА Валерій Коровій.
Образ Петлюри автор відтворили у бронзі за однією його з найвідоміших фотографій – він сидить у задумі на лавочці, тримаючи в руках карту України. Виготовили його у творчій майстерні відомого вінницького скульптора Володимира  Овраха. 
Встановили пам’ятник на подвір’ї будинку обласного радіо, де 1920-го року знаходився Будинок канцелярії Симона Петлюри. Вулиця, на якій розташовано будинок, після декомунізації носить його ім’я. 
Встановлений пам’ятник стане частиною майбутнього історичного комплексу – Музею Тимчасової Столиці, де презентуватиметься життя міста у ті часи, демонструватиметься ретроспектива доби визвольних змагань 1917-1921 рр. Музей розташовуватиметься в одній із кімнат садиби, ним опікуватиметься Центр історії Вінниці. 
Відкриття пам’ятника відбулося в рамках ІІ Всеукраїнського фестивалю військово-історичної реконструкції «Вінниця – Столиця УНР», присвяченого 100-річчю Української Революції. Опісля урочистостей колона реконструкторів в одностроях рушила урочистою ходою через площу Шевченка та центральною вулицею міста Соборною до Європейської площі. Саме тут відбулася військово-історична реконструкція вуличного бою Армії Української Народної Республіки та Галицької Армії проти більшовицьких та білогвардійських підрозділів. ї учасники відтворили події буремних часів Доби Перших Визвольних змагань.
Довідково. Симон Петлюра  - український військовий та політичному діяч, який у 1919-1920 роках очолював Директорію Української Народної республіки, був головним отаманом війська та флоту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-