«Розумна» компанія: змінює наш побут і ментальність

«Розумна» компанія: змінює наш побут і ментальність

Укрінформ
Доки переважна більшість мешканців «чешок», «хрущівок» та інших споруд радянської архітектурної доби лише нарікають на архаїчність їхніх будинків, сотні багатоповерхівок  у столиці і  регіонах вже перевтілилися у теплі, по-європейському світлі й затишні оселі.  

  Разючі зміни у побуті городян,  відбулися і завдяки багаторічному досвіду компанії «ЕНЕРГО-ІНВЕСТ», яка спеціалізується на  комплексному виконанні проектних та монтажних робіт з модернізації й утеплення будинків, а також інших «розумних» проектах.

Як «Художник» господарює

У грудні минулого року ТОВ «ЕНЕРГО-ІНВЕСТ» провело у будинку №124 по вулиці Великій Васильківській у Києві модернізацію індивідуального теплового пункту, переклавши 15 метрів тепломережі.  У підвалі 127-квартирного будинку встановили модульні блоки системи опалення, системи підживлення і водопостачання та два вузли обліку теплової енергії (загальний і на систему опалення). Із 320 тисяч гривень, які нарахували мешканцям будинку за виконані роботи, члени ОСББ «Художник» сплатили лише 100 тисяч гривень. Решту суми погасили коштом міської програми «30х70».

Переваги модернізації у «Художнику» відчули  вже у січні 2017 року: за місяць було спожито  137, 26 Гкал тепла, тоді як  рівно за рік до того цей показник становив 160,43. Економія тепла мешканцями багатоповерхівки одразу позначилася на їхніх  гаманцях: вдалося заощадити близько 15% коштів.

- Але тішить не лише фінансова вигода, - наголошує член правління ОСББ «Художник» Денис Скоренко, -  я живу на другому поверсі, маю маленьку дитину, і температура в квартирі взимку не падала нижче 20 градусів тепла. Ми відчули себе справжніми господарями, і цього року  продовжуємо утеплювати труби у підвалі та по стояках, щоб ще більше мінімізувати втрати тепла». 

«Теплові» блага: від емоціо до раціо

Такими «тепловими» благами ТОВ «ЕНЕРГО-ІНВЕСТ» забезпечуватиме українців і надалі. Нині, наприклад, компанія працює субпідрядником харківського проекту, виконавцем якого є литовська фірма “Axis Industries”. У місті планують побудувати 1000 теплових пунктів. «ЕНЕРГО-ІНВЕСТ» отримало замовлення на виготовлення та поставку майже 500 модульних блоків для індивідуальних теплових пунктів. Відтак мешканцям 1000 харківських багатоповерхівок сувора зима не страшна.

- Ми лише виготовимо для теплових пунктів обладнання, а монтуватимуть його місцеві фірми, - уточнює генеральний директор ТОВ «ЕНЕРГО-ІНВЕСТ» Сергій Фіщук. - Бо під ключ виконуємо роботи тільки на столичних об’єктах, працюючи вже за згадуваною міською програмою «30х70». Співробітничаємо переважно з тими будинками, що входять до ОСББ, керівництво яких має великий вплив на мешканців багатоповерхівок і важливі рішення приймає від їх імені. В ОСББ всі зацікавлені у якнайшвидшому переобладнанні теплопунктів, оскільки ці роботи фінансуються коштом самих мешканців. А власні гроші неабияк підвищують свідомість людей: в одному з будинків, приміром, мешканці запропонували відмовитися від опалення в під`їздах, бо їм це, мовляв, не вигідно.

А ось із будинками, які не входять до ОСББ  ТОВ «ЕНЕРГО-ІНВЕСТ» співпрацює рідше. Щоб у такому будинку провести, наприклад, модернізацію індивідуального теплового пункту, потрібно отримати згоду не менш як половини мешканців. На практиці це вкрай складно. Бо майже 20% з пересторогою ставляться до будь-яких новацій, а 10-15% - завжди голосують проти будь-яких пропозицій. Тому в Києві торік було встановлено теплові пункти лише на 20 об`єктах, а ще 15 здано під ключ.

Зі слів Сергія Фіщука, до кінця цього року планується завершити роботи на 20 нових об`єктах.

«Але це навіть не сота частина столичних багатоповерхівок, - зауважує керівник ТОВ «ЕНЕРГО-ІНВЕСТ». -  Особливу зацікавленість у співпраці з нами виявляють чиновники відомств та організацій, які виконують за бюджетні кошти ремонти в будинках. Їм вигідно працювати з нашими клієнтами, які бережно ставляться до того, що зробили ремонтники. Тому вандалізму в під’їздах ОСББ немає – ніхто не хоче зайвих витрат із власної кишені на незаплановані ремонти.

 Управління температурне і фінансове

Наскільки затребуваними є послуги компанії у столиці, можна судити за кількістю замовлень. Так, вже на наступний  2018 рік ТОВ «ЕНЕРГО-ІНВЕСТ» забезпечене замовленнями на 80%.

Проекти ТОВ «ЕНЕРГО-ІНВЕСТ» фінансуються переважно  коштом інвесторів. За рік розробляється проектної документації на загальну кошторисну вартість від 200 до 300 мільйонів євро, а вже виготовлення обладнання та його монтаж обходиться фірмі від 400 до 500 мільйонів гривень.

- Майже все обладнання ми виготовляємо самі (купуємо лише запірну арматуру, насоси європейського виробника), - в голосі керівника товариства вчувається гордість. – Електроніка теж власного виробництва (закуповуємо лише плати). Тому й собівартість продукції невисока, і підприємство має змогу конкурувати на  ринку теплової енергії з іншими фірмами. Завдяки набутому досвіду вдається тримати в розумних межах і націнки, через що ТОВ «ЕНЕРГО-ІНВЕСТ» на тепловому ринку входить до десятки найуспішніших компаній, а за обсягами виробництва переважає більшість із них.

Незаперечною перевагою ТОВ «ЕНЕРГО-ІНВЕСТ» фахівці вважають, наприклад, те, що теплові об’єкти компанії обладнані найсучаснішою системою автоматики. Це дає змогу мешканцям будинків управляти температурним режимом у квартирах залежно від часу доби. Вранці, ввечері, вночі, наприклад, регулятор температури, який встановлено у підвалі, може запрограмувати на всіх поверхах багатоповерхівки (незалежно від того квартира кутова чи розташована всередині будинку) однакову температуру – 19-20 градусів. Удень автоматика знижує її до прийнятних, скажімо, 16-17 градусів. Це влаштовує майже всіх - навіщо платити за тепло, якого не споживаєш вдень?

Окрім того, обладнавши будинки теплопунктами ТОВ «ЕНЕРГО-ІНВЕСТ» передає «енергетичну естафету» майстрам інших профільних компаній, які вже утеплюють багатоповерхівку ззовні.  Це зручно та вигідно замовнику і порівняно недорого: вартість теплового проекту ТОВ «ЕНЕРГО-ІНВЕСТ» становить  500 - 800 тисяч гривень.

- Бувають і складні ситуації: чимало клопотів завдав будинок на вулиці Анни Ахматової, 43, який не належить до ОСББ, - пригадує Сергій Фіщук. – За його теплову реконструкцію ми взялися на прохання КМДА. Через помилки, допущені ще на стадії проектування, будинок перебував у жахливому стані: температура повітря в квартирах взимку не перевищувала 10-12 градусів тепла. Ми могли спрацювати як «швидка допомога», значно поліпшивши ситуацію. Однак господарі близько 50 квартир з понад 400 нас не пустили, бо, як потім з’ясувалося, вони переобладнали у своїх помешканнях теплову систему і «переганяли» майже все тепло стояка через власні квартири. З такими умільцями із «квартир-фортець» плануємо розмовляти через суд…

Контейнер з інтелектом

 Розповідь про ТОВ «ЕНЕРГО-ІНВЕСТ» буде неповною, якщо не згадаємо про інші проекти. За одним із них, наприклад, у Івано-Франківській області побудовано виробничий комплекс німецької компанії Leoni з виробництва кабельних мереж для провідних автобрендів. «ЕНЕРГО-ІНВЕСТ» є автором проектів заводу з виготовлення штучного покриття для футбольних арен, який запрацював у Бориспільському районі Київської області, найбільшої в Європі птахофабрики в Херсонській області.

А останнім часом товариство зацікавилось екологічною тематикою: його фахівці виготовили 50 експериментальних «розумних» підземних контейнерів, які встановили в різних районах столиці. Їх обладнано системою диспетчеризації, яка живиться від сонячних батарей. Електроніка дає змогу відслідковувати, наскільки швидко наповнюється контейнер і коли до нього потрібно спрямувати комунальний автотранспорт (уночі!) для вивезення твердих побутових відходів.

- Нашими контейнерами зацікавилися в Одесі, Житомирі, Тернополі, - підсумовує Сергій Віталійович. – Замовникам подобається, що вони герметичні, розміщуються під землею і обмежують доступ до них сторонніх осіб. Виготовлення контейнерів посідає у нашому виробництві  поки що 15-20% діяльності. Але найближчим часом ми плануємо збільшити випуск цих конструкцій.

Столичні аквапроекти

А ще завдяки ТОВ «ЕНЕРГО-ІНВЕСТ» торік запрацювали фонтани: генеральний директор розповів, що як житель Русанівки зацікавився проектом реконструкції. Тим більше, що виробнича база компанії сприяла цьому: електроніку, форсунки, датчики швидкості та напрямку вітру виготовили самі майстри товариства, вони провели і тестування обладнання у річковому порту. І коли перші фонтани компанія спустила на воду, - місцеві жителі не могли натішитися.

- Перші дві черги ми відкрили на Русанівці торік, цього року встановили третю. Тепер в акваторії Русанівського каналу 12 світло-музичних водограїв, - натхненно розповідає Сергій Фіщук. – У 2016 році ми також реконструювали фонтани біля Національної опери у Києві. А цієї весни водограї «заспівали» на Майдані Незалежності. Їхнє відкриття стало справжнім святом для киян та гостей міста, які приїхали на Євробачення-2017. Сьогодні фонтани - яскрава візитівка столиці й улюблене місце відпочинку жителів і туристів.

Наша водна тематика має й інше спрямування: ми виготовили проект оздоровлення озера Тельбин. Свого часу компанія працювала над проектами для очисних споруд та біогазового заводу, тому мали чітке уявлення про ті процеси, які відбуваються в озерах кар’єрного типу, що починають заболочуватися. Зокрема, були переконані в тому, що, насичуючи їх киснем (за допомогою аераторів), можна значно оздоровити водойми. Розробили відповідний проект, який дав змогу розмістити в озері аератори, і поступово почали збільшувати глибину їхнього занурення у воду. Не вдаючись у технічні нюанси  очисних процесів, зауважу лише, що цього сезону у Тельбині ми відтермінували період цвітіння води приблизно на один місяць. Упродовж зими опускатимемо аератори на дно далі, щоб наступного року вже повністю позбутися цвітіння.

Така різнопланова і перспективна діяльність столичної компанії «ЕНЕРГО-ІНВЕСТ», де трудиться близько 200 працівників (а в пік робіт до них долучаються майже 100-150 осіб за  угодами),  до невпізнанності змінює побут киян і столичне довкілля. Дбайливо зберігаючи образ древнього Києва,  «ЕНЕРГО-ІНВЕСТ» додає йому щоразу більше сучасних європейських рис.

Олександр Крючков

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-