На Вінниччині «антирейдерський штаб» розпочав активну роботу

На Вінниччині «антирейдерський штаб» розпочав активну роботу

Укрінформ
На Вінниччині розпочав активну роботу створений тиждень тому обласний оперативний штабу із забезпечення прав і свобод власників земель та збіжжя.
Відбулося вже друге його засідання, в якому взяли участь заступник голови обласної Ради Ігор Хміль, голова Асоціацій фермерів та приватних землевласників Вінницької області Інна Кухарчук, керівники профільних департаментів, управлінь та силових структур, представники громадських організацій.
– Минулого тижня у нас відбулось перше, організаційне засідання. Ми домовились про перші кроки, тому сьогодні кожний прозвітує по своєму напряму, що було зроблено за цей період часу, і хоч було багато святкових днів, але тим не менше – ситуація непроста і залишилася напруженою, – зауважив голова штабу – перший заступник голови ОДА Андрій Гижко. - Тому ми будемо розширювати склад штабу, долучивши працівників з державної фіскальної служби, з відділу звернень громадян, активістів з громадських організацій.
Як поінформували представники профільних служб і відомств, при облдержадміністрації вже запрацював телефон гарячої лінії «Стоп-рейдер» (0432) 614503, на який може зателефонувати кожний вінничанин. Протягом минулого тижня дзвінки на лінії не зафіксовані.
– Відповідно до аналізу щодо розрахунків за оренду земельних паїв в розрізі районів, ми маємо 431 тисяч 537 укладених договорів, то на сьогоднішній день виплачена орендна плата складає 39%. Але є райони, у яких відсоток нижчий, в порівнянні з обласним. Це – Калинівський, Козятинський, Могилів-Подільський, Погребищанський, з ними проводиться робота щодо покращення показників виплати, – повідомив директор Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації Микола Ткачук. Також він зауважив, що у Барському і Піщанському районах виплата за використання земельних паїв найнижча і становить всього 3%.
Під час засідання також обговорили події, які відбулись у селі Велика Кісниця Ямпільського району. 28 серпня жителі села вийшли на акцію протесту, вимагаючи припинити незаконне використання їхніх земельних паїв. Причиною протесту стало те, що ТОВ «Великокісніцкое», яке орендує близько 500 га землі у селян, вирішило передати право оренди земельних паїв іншому підприємству JSC Vitan, зареєстрованому за межами країни.
Жителі села, обурені такими діями, зажадали повернути їм паї, а також заявили, що частина людей не підписувала договору оренди.
За словами керівництва, всі порушені питання – на контролі і за даними фактами вже порушені кримінальні провадження.
Що ж до передумов почастішання випадків так званого аграрного рейдерства, то керівництво штабу пов’язує його з тим, що у 2017-2018 роках на Вінниччині підлягають переукладанню 30% договорів оренди земельних паїв. А тому представники державних  і правоохоронних органів мають докласти максимум зусиль, щоб унеможливити виникнення проблемних ситуацій.
– Тобто, з кожним  третім земельним паєм буде відбуватися трансформація: переукладання, продовження договору оренди,  пошук іншого орендаря, або самостійний обробіток ґрунту. Якщо врахувати,  що на Вінниччині 700 тисяч пайовиків, то це  фактично більше 200 тисяч договорів оренди підлягає перереєстрації.
Як один із головних напрямків боротьби з рейдерами визначено роботу з реєстраторами.
– Будемо перевіряти діяльність реєстраторів реєстраційних служб, тих, що створені при районних державних адміністраціях, так і тих служб, які уповноважені державою – це нотаріуси, БТІ, реєстратори, які діють при сільських та селищних радах, – запевнив Андрій Гижко. – Останні випадки зафіксовано в Тростянецькому, Жмеринському, Чечельницькому районах, де використовували можливості законодавства, так званий принцип екстериторіальності, коли власник земельного паю може бути зі Жмеринки, а його договір оренди реєструють у Чечельнику. У Вінницькій області не так багато конфліктних ситуацій, порівняно з іншими регіонами, але ми повинні упереджувати такі дії.
Крім того,  представники оперативного штабу триматимуть на контролі також ситуацію із розрахунками за користування земельних паїв.
– Дуже важливо, що такий штаб створено, адже голова агрооб’єднання не може протистояти добре підготовленим рейдерам, які дуже все грамотно роблять, організовуючи цілі кримінальні схеми. Про це свідчать конкретні факти та події, які відбуваються в селах нашої області. Головне, що у таких ситуаціях не мають постраждати люди, – вважає заступник голови обласної Ради Ігор Хміль.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-