Цікаві факти про Конституції світу. Інфографіка

Цікаві факти про Конституції світу. Інфографіка

Укрінформ

У перший місяць літа українці відзначають День Конституції України.

Конституція - це основний державний документ, який визначає державний устрій, порядок і принципи функціонування органів влади, виборчу систему, права й обов'язки держави, суспільства та громадян.

Відтак Укрінформ зібрав низку цікавих фактів про конституції різних країн світу.

- Конституція Сан-Марино, прийнята 1600 року - є найстарішою з чинних конституцій у світі.

- Першою все ще діючою номінальною конституцією (документ, який прямо оголошує себе конституцією) вважається конституція США (прийнята в 1787 році). За цей час в ній відбулося всього 27 поправок (перші 10 були внесені в 1791 році, а остання - в 1992 р.)

Також Конституція США вважається найменшою в світі.

- Конституція Індії вважається найбільшою у світі. Вона складається з 395 статей, 12 додатків, 500 поправок і змін та близько 117400 слів.

- Першою реально діючою європейською конституцією (і другою в світі після Конституції США) є Конституція Польщі, яка була схвалена в 1791 році.

- У Великобританії немає конституції. Її заміняють сукупність нормативно-правових актів, судових прецедентів, конституційних угод, прийнятих у різний час.

- В Ізраїлі також немає конституції, вона знаходиться в стадії розробки, а її функції виконує кілька окремих законодавчих актів та основних законів.

- У Лівії Конституцією офіційно закріплено Коран.

- Єдина конституція у світі, де вказано офіційну відмову країни від війни, як форми забезпечення державного суверенітету є Конституція Японії. Причина відмови - це поразка Японії у Другій світовій війні.

- Конституція Мальти проголошує країну нейтральною, яка прагне до миру.

- В конституції Австралії прописана зарплата генерал-губернатора.

- Конституція Об'єднаних Арабських Еміратів була затверджена не референдумом, а підписана усіма правителями еміратів, тому їй притаманні ознаки міждержавного договору.

- Цікавим фактом є те, що у Конституції Еквадору закріплені права не тільки громадян, а й навколишнього середовища. За нею природа та екосистеми, які перебувають на території держави, мають право на існування та своєчасне відновлення.

- Конституцію Ісландії створили громадяни країни, які були обрані навмання. Доопрацьовувала закон Конституційна Рада Ісландії, яка щотижня завантажувала нові проекти законів в інтернет для того, щоб кожен житель країни міг прийняти участь в їх обговоренні. А відеозвіт про свою роботу викладала у YouTube.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-