Які ризики покриває автоцивілка?

Які ризики покриває автоцивілка?

Укрінформ

Оформляючи обов'язковий поліс автострахування, багато водіїв не вникають в інформацію про ризики, які він покриває. Як результат, вони не розуміють, коли настає страховий випадок, чи будуть здійснені по ньому виплати і в якому обсязі.

Щоб чітко розуміти, за що ви платите і на яку компенсацію можете розраховувати, необхідно уважно читати договір ОСПЦВ і розбиратися в його нюансах.

  1. Обов'язкове страхування з регламентованими виплатами

Так як автоцивілка являє собою обов'язкове страхування транспортного засобу, регульоване на рівні держави, всі її умови строго регламентуються. Звичайно, кожна окрема страхова компанія має різні пропозиції за ОСЦПВ, але загальні принципи підрахунку вартості і максимальні суми виплат є однаковими.

Основним і єдиним ризиком, який покриває автоцивілка, є дорожньо-транспортна пригода. При цьому варто розуміти, що компенсація завжди виплачується постраждалій стороні.

ОСЦПВ покриває вартість наступних видів шкоди:

  • майнові збитки (ремонт, відновлення транспортного засобу);

  • нанесення шкоди здоров'ю (відшкодування лікування);

  • смерть потерпілого (витрати на поховання, компенсація сім'ї).

Згідно із законодавством, грошове відшкодування на відновлення майна не повинна перевищувати суму в 100 тисяч гривень, а на здоров'я чи життя — 200 тисяч гривень на одного потерпілого.

  1. Як збільшити виплати по автоцивілці?

Якщо встановлені державою обмеження на виплати за полісом ОСЦПВ вас не влаштовують, а в силу ринкових розцінок це цілком виправдано, вибирайте добровільне страхування цивільної відповідальності. Цей поліс дозволяє самостійно вибирати кінцеву суму покриття. Перелік ризиків, на які поширюється ДСГВ, є ідентичним автоцивілці. Більш докладну інформацію про добровільне автострахування можна знайти на axa-ukraine.com.

Також водіям рекомендується обов'язково звертати увагу на розмір франшизи у договорі ОСЦПВ. Вона являє собою суму, яка не буде виплачена при настанні страхового випадку. Її присутність у договорі страхування не обов'язкова, тому не соромтеся уточнювати інформацію про наявність франшизи у страхового агента. Тільки уважність і зацікавленість дозволить вам придбати повноцінний поліс ОСЦПВ, який стане рятівним кругом у разі ДТП.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-