«АТО» закінчується? Тепер буде «війна» чи «військовий конфлікт»?

«АТО» закінчується? Тепер буде «війна» чи «військовий конфлікт»?

Аналітика
Укрінформ
Секретар РНБО пропонує шукати новий формат захисту країни від агресії Росії. Нинішній не допомагає

13 червня секретар РНБО України Олександр Турчинов заявив, що Україні потрібно завершити антитерористичну операцію і перейти до нового формату захисту країни від гібридної війни, яку веде проти нас РФ. Дослівно: «Військові дії тривають на сході нашої країни вже три роки і переросли як за тривалістю, так і за масштабами формат АТО (...) Настав час перейти до нового формату захисту країни». Виникає питання: Які саме зміни має на увазі секретар РНБО? І чи пов’язані вони з підготовкою законопроекту «Про відновлення державного суверенітету над тимчасово окупованими територіями Донецької і Луганської областей», про який сьогодні говорив Президент Петро Порошенко? «Укрінформу відповіли:

Олександр Бригинець, народний депутат, фракція БПП, член комітету з питань національної безпеки і оборони:

"Рано говорити про заміну формату АТО на військовий стан"

Загалом, всі розуміють, що «мінський формат» і ситуація з АТО знаходяться в певному тупику. Концепція Петра Порошенка на мирне врегулювання конфлікту орієнтувалася виключно на те, що Росія буде її дотримуватися, адже в Кремлі неодноразово заявляли, що підтримують такий шлях. Утім, вже очевидно, що це не так. Таким чином, заява Олександра Турчинова - це певною мірою план Б, з окресленим переліком дій у разі повномасштабного вторгнення Росії. На мою думку, рано говорити про введення військового стану, адже це дуже жорсткий варіант, до якого українське суспільство, попри теоретичні заяви, практично не готове. Швидше за все, розглядається якийсь інший варіант, приміром, визнання наявності локального військового конфлікту. Вважаю, що для цього вже готується відповідний закон або навіть низка законів. Припускаю, що там пропишуть пояснення дій під час гібридних загроз. Тому що термін «повномасштабна гібридна війна з елементами локального військового конфлікту» не вписується в Закони України «Про правовий режим воєнного стану» і «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції».

Чи проголосує парламент за згаданий закон до канікул? Якщо це маленький уточнюючий закон, то, звісно, ухвалити його до канікул можна. Утім, якщо це великий закон, і він уже написаний, у що я не дуже вірю, то в першому читанні його можуть ухвалити зараз, а в другому читанні - восени.

Юрій Радковець, віце-президент Незалежного аналітичного центру геополітичних досліджень «Борисфен Інтел», кандидат військових наук, генерал-лейтенант запасу:

"Треба нарешті усвідомити, що ні США, ні Європа за Україну, більше того - замість України, воювати не будуть"

Думаю, під новим форматом мається на увазі введення військового стану (законодавчо це дозволяється), але не по всій країні, бо це не доцільно, а лише на окупованих територіях. Утім, цьому повинне передувати законодавче визначення того, що частина Донецької і Луганської областей — окуповані. Крім того, вважаю, що відбудуться зміни і в термінології. Перестанемо говорити про АТО, натомість називатимемо речі своїми іменами: військова агресія, військові дії тощо. Гадаю, це розширить можливості керування усіма силовими структурами Верховним Головнокомандувачем, координації між ними. Навіть більше, якщо вище керівництво держави назве війну - війною, то не сумніваюся, Парламентська Асамблея Ради Європи (ПАСЄ) і чимало інших міжнародних структур також визнають Росію агресором. Цілком можливо, виникне питання стосовно можливості перебування агресора у їх складі.

Заява секретаря РНБО правильна. Надіюся, що все це не залишиться лише словами. Коли я розмовляю з іноземними експертами, то вони часто запитують мене: як можна три роки вести антитерористичну операцію і топтатися на місці? Їм важливо почути конкретні пропозиції, вони не розуміють, чи давати нам летальну зброю, чи допомагати дипломатично і політично? Ми повинні нарешті усвідомити, що це лише в наших інтересах, бо ні США, ні Європа за Україну, більше того - замість України, воювати не будуть.

Юрій Бутусов, головний редактор Цензор.НЕТ:

"На окупованому Донбасі введуть військовий стан"

На мою думку, з усього сказаного Олександром Турчиновим найсуттєвішим є те, що нарешті порушується питання щодо створення єдиної структури управління АТО. Тобто, має бути одна чітка вертикаль управління, яка працює на місці. Тобто там, де в людей є повноваження для ухвалення самостійних рішень. Це дуже важливо, адже треба зменшити кількість проміжних ланок в управлінні і збільшити оперативність ухвалення рішень, тим самим, зменшивши час реакції на події. Це абсолютно природне, розумне рішення, яке стратегічно необхідне Україні, бо воно дозволить відпрацювати модель управління країною у разі вторгнення РФ.

Щодо зміни формату АТО, то, вважаю, що на території окупованих областей потрібно ввести військовий стан. Адже зараз на передовій стоїть армія з усіма видами озброєння, що не зовсім відповідає українському законодавству. Адже Збройні Сили можуть лише забезпечувати певні дії, а основні завдання повинні виконувати СБУ і МВС. У нас же, як завжди, все навпаки.

Олександр Кочетков, політолог:

"Олександр Турчинов хоче узаконити застосування ЗС України на Донбасі"

По-перше, абсолютно зрозуміло, - термін «АТО» не відповідає тому, що відбувається на Донбасі. Ми діяли у форматі нав’язаної нам гібридної війни, де речі не називаються своїми іменами. Так само ми змушені були, зокрема, під зовнішнім тиском називати війну АТО, і ми бачимо, що цей формат абсолютно вичерпаний, як і «мінський». Зокрема, ця ситуація фактично стабілізує невизначеність на Донбасі - ні миру, ні війни. До чого власне закликає Олександр Турчинов? Він хоче наблизити юридичні і політичні визначення того, що відбувається, до реальності. Якби його не називали – «кривавим пастором» і таке інше, але він є певним «яструбом». Однак лише у тому сенсі, що хоче чіткішої визначеності. Я не думаю, що Турчинов, як розумна і освічена людина, абсолютно виключає варіант оголошення військового стану чи війни з Росією, хоч розуміє також, наскільки ми не готові до повномасштабної війни. Зрештою, це повноваження Верховної Ради, Президента, але аж ніяк секретаря РНБО. Утім, введення військового стану на окремих територіях Донецької і Луганської областей цілком ймовірне, але тільки там де точаться реальні бойові дії, що дозволить узаконити застосування ЗС України. Думаю, що це певним чином мобілізує країну і поглибить роз’єднання України і Росії.

Мирослав Ліскович, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-