Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Українська революція: неправда, що все було мляво 100 років тому

Українська революція: неправда, що все було мляво 100 років тому

Блоги
Укрінформ
Я встигла в останній вагон, майже перед самим закриттям потрапила на виставку до 100-річчя Української революції у Національному музеї Історії.

Виставка триває з березня, але деякі недобросовісні зібралися лише в травні. 

Напевно, ще кілька днів вона буде, тому я дуже раджу. 

Історичний музей продає чудові сюжети, розповіді чи екскурсії. Емоційні та глибокі. І кожен експонат за допомоги екскурсовода починає говорити дуже красномовно та проникливо. Такі походи систематизують знання дорослим та наочно вчать підлітків.

Наприклад, там є дуже зворушливий вишитий хрестиком прапор козацького куреня села Мошни. Золоте, жовто-блакитне шиття, втрачене та реставроване: "Заради оборони землі Української". Ймовірно вони с холодноярівцями брали участь у наступі на Черкаси.

Там поштові листівки, видані у Німеччині, з зображннями мітингів та демонстрацій у Києві.

Там печатки куренів, полків, дивізій УНР. Справжнісенькі печатки, а ще гроші, карбованці, гривні та "шаги" (паперові монетки). 

Одним словом. Неправда, що все було мляво 100 років тому. Багато що відбувалося. 

Я не знаю, яким дивом персонал музею в радянські часи зумів зберегти ці експонати. Уявіть, як вони ризикували, ховаючи ці експонати, які є прямими ознаками державності. Ну ще бачила, як розбирають на шматки пам'ятник Столипіну, і щось мені це нагадало (революції повторюються?). Ну і бачила лист Грушевського, оригінал (він використав російський афоризм)). Якщо йому можна, то чому мені ні?

Тетяно Сосновська, з початком святкувань 100-річчя революції.

P.S.  До речі, наступна середа місяця - в музеях Ханенків та Русского мистецтва - безкоштовний вхід. ))

Оксано Драчковська, дякую, що ми були там з тобою. Знаєш, як приємно - йти до музею української історії із переможицею Коронації слова))). І при цьому знати, що ти з людинию, з якою в тебе очі "округлюються" синхронно.

Лана Самохвалова
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-