На Вінниччині підсилять реалізацію культурної політики в рамках децентралізації

На Вінниччині підсилять реалізацію культурної політики в рамках децентралізації

Укрінформ
Питання культурної політики наразі є підґрунтям для формування нового громадянського суспільстав. Надбання Вінниччини у цій царині мають добрі перспективи розвитку  в умовах децентралізації.
Про це  на зустрічі з представниками експертної місії Ради Європи, які у рамках програми оглядів культурних політик в Європі прибули на Вінниччину,  повідомив голова ОДА Валерій Коровій. 
В ході спілкування керівник області коротко інформував гостей про надбання Вінниччини у сфері культури та перспективи подальшого розвитку галузі в умовах децентралізації.
Він, зокрема, відзначив, що завдяки упровадженій в 2015 році бюджетній децентралізації сьогодні місцеві бюджети зросли в 4-5 разів. Та поряд із тими громадами, які ефективно використовують фінансові ресурси, є частина територій, які не виявляють активності, а за звичкою досі чекають вказівок «згори».
«Успішні громади – самодостатні. Вони впроваджують елементи стратегічного планування, чітко визначають пріоритети і ефективно можуть використати можливості, які їм дає бюджетна децентралізація. І позитивний приклад роботи таких територій ми сьогодні перекладаємо на добровільно об’єднані громади, - зауважив Валерій Коровій. - Відповідно до перспективного плану, у Вінницькій області має бути створено 109 таких громад. Цей процес постійно змінюється. На сьогодні сформована 21 об’єднана громада, має бути ще 3. Моя задача – створити критичну масу позитиву, щоб ми могли рухатися вперед».
Водночас, за словами голови ОДА, на цьому шляху постає чимало проблемних питань, які, в тому числі, торкаються і сфери культури. І тут, переконаний Валерій Коровій, дуже важливо зберегти загальний напрям політики в галузі і накласти його на специфіку розвитку того чи іншого регіону.
«На сьогодні питання культурної політики є підґрунтям для формування нового громадянського суспільства. Ми по-новому повертаємося до нашої історії, традицій, дивимось у завтрашній день і прагнемо знаходити через сприйняття культури нові можливості для розвитку країни і конкретних регіонів», - підкреслив очільник Вінниччини.
У свою чергу, начальник відділу культури і культурної спадщини Директорату з питань демократичного врядування Секретаріату Ради Європи, керівник делегації Кетрін Меркле зауважила: «Ми приїхали в Україну для того, щоб долучитися до розвитку культурної політики. Звісно, в нас не буде відповідей на всі проблеми, але як представник Ради Європи я привезла сюди команду людей, які мають дуже потужний досвід в культурному менеджменті, в управлінні культурним надбанням і процесах децентралізації».
Разом з тим, Кетрін Меркле відзначила, що справа не лише в адміністративній та фінансовій децентралізації, а й у готовності людей взяти на себе відповідальність.
Згідно з програмою візиту, експерти Ради Європи візьмуть участь у засіданні «круглого столу» з питань розподілу повноважень та ресурсів в умовах децентралізації та модернізації місцевої культурної інфраструктури, а також відвідають окремі галузеві об’єкти в Тульчині, Вінниці та Браїлові. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-