Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Дев'яносторічна війна не завершиться поразкою людства

Дев'яносторічна війна не завершиться поразкою людства

Блоги
Укрінформ
Майже 90 років ми ведемо свою війну проти бактерій...

15 мільярдів гривень – бюджет, який ми, українці, щорічно витрачаємо ще і на цю війну, а саме на придбання її зброї – антибіотиків...

50% наших коштів витрачаються без реально обгрунтованої потреби, а інколи ще і роблять наших ворогів сильнішими.

Якщо ми не змінимо тактику ведення бойових дій проти бактерій, ця війна завершиться поразкою людства.

Наша важка артилерія у цій війні – антибіотики – ліки, що масово вбивають бактерії і застосовуються для лікування інфекційних захворювань. "Анти" означає "проти", а "біос" – "життя".

І чим новіша і сильніша наша зброя – антибіотик, тим більший спектр бактерій вона вбиває, тим більше знищує навколо себе! Цю зброю розробляють найрозумніші вчені і найпотужніші інституції.

Що ж допомагає бактеріям вже майже століття триматися непереможними в цій технологічній війні? Їх унікальні здібності і вміння – боротися за виживання, вчитися, ділитися корисною інформацією, робити висновки, ставати сильнішими, передавати силу нащадкам. Ті бактерії, які не загинули під "важкою антибактеріальною артилерією" – отримують унікальний досвід виживання і стають витривалими, як кажуть лікарі – антибіотикорезистентними.

В час ведення війни, тобто під час прийому антибіотиків – весь людський організм стає такою собі окупованою територією, де іде війна проти життя бактерій, які викликають хворобу.

Але на цій самій території також проживають мільйони ні в чому не винних, корисних бактерій, без яких наше життя не можливе. І вони, безвинні, гинуть разом з тими шкідливими бактеріями, які підлягають нищівному покаранню.

Важливі і корисні бактерії-помічники живуть у нашому травному тракті, де допомагають перетравлювати їжу. Після їх знищення антибіотиками виникають порушення травлення, які потребують лікування і тривалого часу на відновлення.

В одному мілілітрі слини здорової людини міститься від 10 мільйонів до 1 мільярда бактерій.

Під час поцілунку люди можуть передати один одному близько 270 видів бактерій. Але не треба відмовлятися від поцілунків – 95% цих бактерій є безпечними й не нанесуть шкоди коханій людині!

Загальна вага колоній корисних бактерій, що живуть в нашому організмі, сягає двох кілограмів. І всі вони знаходяться під загрозою при безпідставному вживанні антибіотиків.

Бактерії були одними із перших живих організмів на нашій планеті. Вони весь час були найважливішою складовою еволюційного процесу. Саме вони першими виробили нові форми життєзабезпечення, такі як дихання, бродіння, фотосинтез, каталіз... а також знайшли ефективні способи співіснування практично з кожною живою істотою. Винятком не стала і людина.

Не тільки людське, а все життя на Землі було б неможливим без мікроорганізмів. Глобальний кругообіг проходить за участі цих непомітних працівників. Вони повертають у ґрунт мінеральні речовини, які "винесли" з неї рослини, і тим самим регулюють його родючість.

Більшість бактерій живе з людиною в мирі і повазі, в так званому симбіозі, але знайшлися й певні шкідливі бактеріі-сепаратисти, які навчилися існувати, використовуючи нашу слабість, енергію та ресурси. Ці патогенні бактерії заселяються і окуповують наші території, нав'язуючи свої правила гри, викликаючи у нас хвороби. Сальмонельоз, туберкульоз, гонорея, пневмонія та ще величезний ряд захворювань, виникають завдяки їм – патогенним, шкідливим бактеріям.

Зброя масового ураження – антибіотики впливають на бактерії по різному – деякі заважають їм розмножуватися (так званий бактеріостатичний ефект), інші нищать – даючи бактерицидний ефект, коли бактерії помирають, але фізично продовжують бути присутнім в середовищі або бактеріолітичний ефект, коли бактерії помирають, і їхні клітинні стінки руйнуються.

Але, на жаль, в антибактеріальному озброєнні відсутні такі антибіотики-стрілки-санітари, які попадають прямо в ціль – знищуючи виключно патогенні бактерії. При прийомі антибіотиків страждають й ті мікроорганізми, які необхідні людині для забезпечення нормального життя.

Унаслідок природних правил виживання сильнішого і явища еволюції у шкідливих мікроорганізмів виробляється "імунітет "- стійкість до антибіотиків. Під впливом протимікробних препаратів найбільш чутливі мікроорганізми гинуть, а стійкі до таких препаратів мікроорганізми виживають і стають антибіотикорезистентними – не чутливими до дії препаратів. Згодом ці бактерії можуть розмножуватися і передавати набуту стійкість своєму потомству, а в ряді випадків навіть іншим мікроорганізмам.

Існуючі закони природи дозволяють такому мутанту поширитись в популяції бактерій чи вірусів впродовж декількох десятків поколінь, що відповідно для бактерій відповідає декільком дням чи тижням життя людини. І тоді небезпечні хвороби, які викликають такі бактерії – мутанти перестають піддаватися лікуванню антибіотиками. Бактерії перемагають у війні.

Що ж стимулює появу таких надпотужних мутантів – бактерій, стійких до антибіотиків – це неконтрольоване та неправильне вживання антибіотиків людьми та їх масове використання в тваринництві.

Деякі "знатоки", які люблять самолікування і призначають самі собі антибіотики при звичайних ГРВІ – після падіння температури на власний розсуд припиняють приймати антибіотики, не завершивши курс лікування – така помилкова тактика ведення війни з бактеріями, дозволяє патогенним бактеріям стати сильнішими і напрацювати своєрідний "імунітет" від ліків...

Саме тому в жодній країні ЄС не можна купити антибіотики без рецепту – там дбають про своїх громадян.

А антибіотики – гармати, препарати так званої групи резерву, які лежать на поличках наших аптек в вільному продажі – призначають лише для хворих, що перебувають у реанімаційних відділеннях. Щоб застосувати такі антибіотики потрібна наявність, як мінімум, трьох підписів – мікробіолога, анестезіолога або лікаря інтенсивної терапії та лікаря-інфекціоніста.

Крім лікування людей, щорічно сотні тонн антибіотиків додаються в корма в субтерапевтичних дозах у тваринництві для стимулювання росту тварин або профілактики хвороб. Це може призводити до появи у тварин стійких до антибіотиків мікроорганізмів, які можуть передаватися людям. Також ці антибіотики з продуктами тваринництва (м'ясо, молоко, тощо) можуть потрапляти до організму людини, й вже тут впливати на формування резистентності.

До цих процесів додаються ще й масові викиди токсичних відходів виробництв у навколишнє середовище. Вони пригнічують діяльність певних груп мікробів, які беруть участь в підтримці екологічного балансу екосистем і біосфери.

Помилкова тактика ведення війни з бактеріями веде нас на поріг постантибіотикової ери. І наше з вами спільне завдання зробити так, щоб антибіотики, як дуже ефективний і якісний метод лікування, був не тільки максимально безпечним, а мінімально шкодив нашому великому човну, в якому ми всі з вами зараз пливемо, а цей човен – не тільки наша країна, це вся планета Земля.

Що ж ми можемо зробити уже сьогодні?

Перестати самі собі призначати антибіотики і займатись самолікуванням загалом.

Міністерству охорони здоров'я – побажати якнайшвидше затвердити європейські стандарти лікування і перевести нарешті антибіотики в перелік тих ліків, які мають продаватися виключно за рецептом, а також налагодити в усіх поліклініках електронний запис на прийом до лікаря, щоб черга перед кабінетом не стала на заваді для виписки рецепта.

Кожному з нас – не забувати своєчасно робити дітям щеплення від тих хвороб, які можуть бути небезпечними!

А ще ми будемо раді, якщо ви підтримаєте флешмоб #Антибіотик_за_рецептом, який проводять громадські організації саме в цей тиждень – тиждень відповідального прийому антимікробних препаратів.

Ну, а Комітет охорони здоров'я ВРУ вже вніс і свій посильний внесок у нашу спільну боротьбу – затвердив Резолюцію – виключно для професіоналів (мало досвідченим у медицині і чутливим особам краще не читати)

Тільки якщо ми будемо вчитися не тільки у своїх друзів, а і у своїх ворогів, якщо навчимося робити висновки з своїх помилок, будемо мати виважену і чітку тактику нашої боротьби і будемо єдині в ній – у нас буде шанс стати здоровою нацією, яка збудує здорову і щасливу, мирну і гідну країну!

Ольга Богомолець
УП


 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-