Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Медвинська республіка: спротив російсько-більшовицьким окупантам

Медвинська республіка: спротив російсько-більшовицьким окупантам

Блоги
Укрінформ
Медвинська республіка 1920 року: героїзм, нескореність, прояв віковічного прагнення українців до свободи

13 жовтня 2016 року в селі Медвин Богуславського району Київської області пройде Панахида на честь загиблих героїв, учасників протестних дій українського народу проти більшовицько-російської навали у 20-х роках минулого століття.

У серпні 1920 року Медвин вписав ще одну героїчно-трагічну сторінку в історію багатовікової боротьби українського народу за свою свободу та незалежність. Тут місцеві патріоти створюють Медвинську республіку, покликану захистити рідну землю від грабунків та насильства, яке несла сюди з Москви більшовицька навала. Медвинці стали в один ряд із сотнями тисяч українців, які підняли прапор відчайдушної боротьби проти встановлення в Україні людиноненависницького комуністичного режиму. До них приєднувалися повстанці із сусідніх сіл.

Для придушення повстання погано озброєних, але відчайдушних захисників своєї землі більшовики кинули на Медвин кадрову дивізію. Щодня кількасот червоноармійців з кулеметами штурмували село. Повстанці героїчно захищалися, але протидіяти регулярним військам ворога не могли. 10-13 жовтня 1920 року операція з оточення Медвинської республіки завершилася. Більшовики дуже жорстоко розправилися з тими, хто чинив їм опір. Село підпалили, згоріли 600 хат. Три дні московські посіпаки грабували село. Всіх підозрюваних щодо участі в боях за незалежність України забрали до Сміли. Звідти вони вже не повернулися.

13 жовтня каральний загін більшовиків здійснив один із найжорстокіших злочинів проти медвинців. Були відібрані близько 80 жителів села віком від 18 до 30 років у якості заручників. І цього ж дня більшовицькі карателі вивели їх до урочища Ковтунів і всіх порубали. Сталося це напередодні Покрови.

Загалом же російсько-більшовицькі окупанти знищили у Медвині близько 6 тисяч людей.

- Справді, усвідомлюючи яким був молодий вік порубаних, вбитих людей тими, хто насаджував ідеї комунізму, можна упевнено сказати – це були найкращі! Вони не побоялися стати на захист простих життєвих цінностей. Це не треба забувати! Це треба згадувати! Як згадувати і те, якими страшними були жертви Голодомору, яку велику ціну Україна заплатила у другій світовій війні, скільки людей було репресовано сталінсько-комуністичним режимом в епоху СРСР, скільки українці виїхали за кордон і залишилися там. І ось новітня історія – Майдан, Небесна Сотня, добровольчі батальйони, солдати і офіцери Збройних Сил України, нацгвардії – хто мужньо став нині на оборону нашої країни, нашої свободи, - наголошує сільський голова Медвина Ігнат Сергієнко. - Ми, хто нині живе на цій землі, залишаємось у неоплаченому боргу перед героями. Спокутувати цей борг можна лише одним – побудовою справді іншої України, справедливої, заможної. Вони хотіли такої України. І саме за таку Україну вони поклали голови…

Шановні друзі, шановні патріоти! Запрошуємо вас до Медвина разом вшанувати пам’ять героїв.

Урочисті заходи з приводу річниці подій 20-х років минулого століття у Медвині розпочнуться 13 жовтня 2016 року об 11 годині.

Контактна особа у Медвині – Олена Денисенко: 067 746 18 95. Контакти сільської ради Медвина – (04561) 36-2-45, факс (04561) 36-2-42.

Анатолій Гаркуша
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-