Тереза Мей: «Залізна леді-2» в леопардових туфлях

Тереза Мей: «Залізна леді-2» в леопардових туфлях

Аналітика
Укрінформ
Вже сьогодні, ближче до вечора, після відставки Девіда Камерона, Тереза Мей стане другою в історії жінкою - прем’єр-міністром Великої Британії.

«Укрінформ» вирішив дізнатися побільше про цю сильну жінку, про те, що думають про неї співвітчизники та яке майбутнє очікує Об‘єднане королівство з прем‘єр-міністром Терезою Мей.

Політик і міністр з дипломом географа

Тереза Мей – чинний міністр внутрішніх справ із травня 2010 року, британський політик, яка присвятила 17 років роботі в парламенті. Вона стала лідером консервативної партії з 11 липня 2016 року, коли її суперниця міністр енергетики Андреа Ледсом відмовилася від участі у виборах. Також із травня 2010 до вересня 2012 року вона обіймала ще й посаду міністра у справах жінок та рівноправності в уряді Девіда Камерона. Щодо керівництва міністерством внутрішніх справ, то треба уявити комплекс проблем – лавиноподібна міграція, постійна терористична загроза, залаштункова присутність найсильніших міжнародних злочинних угрупувань і зарубіжних спецслужб – то можна не сумніватися: Тереза Мей – сильна людина.

Терезі Мей (дівоче прізвище Брасіер) 59 років. Вона – єдина дитина в сім’ї англіканського священика не надто високого рангу - вікарія. Закінчила Оксфордський університет і має ступінь бакалавра географії. Ще досить юною у віці 20 років вона стала активісткою партії торі - консерваторів, а в 41 рік була вперше обрана в Палату громад.

Вона голосувала за вторгнення в Ірак, за ухвалення законів з боротьби зі зміною клімату, проти заборони на куріння в громадських місцях, проти надання рівних прав представникам сексуальних меншин, проте з часом змінила свою думку і підтримала впровадження одностатевих шлюбів у країні.

Чи вийде з Терези Мей «залізна леді-2»?

Майбутнього прем’єр-міністра Британії уже неминуче порівнюють із легендарною Маргарет Тетчер. За це – і «залізна» посада міністра внутрішніх справ в уряді, і той факт, що Тереза прийшла в консервативну партію в період «тетчеризму», і це, мовляв, не могло на неї не вплинути.  Тереза Мей ці паралелі прогнозовано заперечує і робить це доволі шаблонно: «У мене немає кумирів. Я просто роблю те, що вважаю правильним».

Тим більше, те що трапилось в Британії, нинішня ситуація, в якій опинилося Об‘єднане королівство, то, як кажуть, не її весілля. Подібно до її попередника Девіда Камерона, Тереза Мей послідовно виступала проти Брекситу, проте, на початку липня, вона декларує іншу позицію: «Я не думаю, що ми повинні розділяти людей на тих, хто хоче, щоб Британія вийшла з ЄС, і тих, хто хоче, щоб залишилася. У нас є завдання, отримати найбільше від виходу Британії з ЄС. І я скажу вам чітко, що проведу вихід Британії з ЄС». За її словами, вона вирішила підтримати рішення більшості британців.

Що ж ми маємо право припустити, що це вимушена риторика. Бо на Британію, якщо вона таки візьме курс на вихід з ЄС, чатують безпрецедентні проблеми і важкі часи. Аналітики вже все прорахували: з існуючих моделей асоційованого співіснування з ЄС і європейським ринком (Норвегія, Ісландія, Швейцарія тощо) Британії не підходить жодна. Не підходить - абсолютно, катастрофічно. Треба винаходити щось нове, але не факт, що це можливо в принципі. Або ж шукати варіант, щоби таки залишитися в ЄС, зберігши при цьому обличчя – і всередині країни, і на міжнародній арені.  Масштаб цих задач такий, що можна сказати таке: ні Тереза Мей поки що не Тетчер-2, але те, що їй належить зробити по силах лише людині рівній Маргарет Тетчер - і по глибині мислення, і по жорсткості в досягненні мети, і по адміністративному таланту. Британії виходити з ЄС треба, але не можна.  От і виходить, Тереза Мей має шанс стати другою Тетчер. Але чи стане?

Поки що вона, як кажуть футболісти, «катає м‘яч на своїй половині поля», роблячи «чергові» заяви з присмаком бажання будь що сподобатися і тим, хто сказав на референдумі «так», і тим, хто хотів залишитися в ЄС. От, наприклад, заява «для перших»: «Якщо до 2020 року буде вибір між подальшим скороченням бюджетних видатків, збільшенням запозичень і підняттям податків, пріоритет повинен бути в тому, щоб уникнути підвищення податків, оскільки це негативно вплине на споживання, зайнятість та інвестиції» - цитує Терезу Мей Reuters.

«Треба приймати те, що життя роздало вам»

Тереза Мей у шлюбі зі своїм чоловіком Філіпом Меєм уже 36 років, з яким познайомилась ще в університеті. Він працює у американській трастовій компанії The Capital Group Companies, яка є однією з найбільших у світі. За даними газети  Guardian, їх познайомила Беназір Бхуто, яка згодом стала прем’єр-міністром Пакистану.

У інтерв’ю газеті The Mail on Sunday Тереза розповіла, що була дуже засмучена, коли дізналася, що вони з чоловіком не можуть мати дітей: «Звичайно ми були вражені цим. Ви бачите друзів, які мають уже дорослих дітей, але приймаєте те, що життя роздало вам».

Тереза Мей має досить неприємне і важке захворювання - діабет 1-го типу. Зазвичай ця недуга проявляється у дітей та  молодих людей віком до 30 років і потребує щоденних ін’єкцій інсуліну. Люди у віці «за 45» переважно хворіють на діабет 2-го типу (коли недостатність інсуліну не абсолютна, а відносна) і для нормального життя, більшості з них, достатньо вживання цукрознижуючих таблеток.

І разом з тим, що діабет потребує жорсткої дієти, а робота забирає багато часу, Тереза  Мей любить готувати і має вдома понад 100 кулінарних книг.

А ще вона – жінка із своїм стилем, який комусь може не подобатись, але те, звісно, його справа, а не Терезина. Вона - любителька масивних прикрас, вбрання, яке прийнято не пов‘язувати з жінками-політиками – костюмів яскравих кольорів і, навіть, глибоких декольте, що, буває, відволікають її колег від роботи, – це все про Терезу Мей. Недарма ж «Mirror» називала її найгламурнішим політиком, яка цілком може моду на гламур – чільною серед жінок британського парламенту. І схоже на те, бо ще однією слабкістю Терези Мей є леопардові туфлі на підборах, які теж чимало обговорювали британські ЗМІ.

Та якщо б і не було усього цього, одна лише її згода очолити уряд Британії в поворотний момент історії, прийняти на себе колосальний тягар відповідальності свідчить про те, що характер Тереза Мей має – і це перша, обов‘язкова умова для претендентки на лаври «Тетчер-2».

Юлія Горбань, Сергій Тихий.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-