Вінницький сміттєвий полігон – найбезпечніший в країні

Вінницький сміттєвий полігон – найбезпечніший в країні

Укрінформ
Сміттєвий полігон, який обслуговує Вінницю, є одним з найбільш впорядкованих та безпечних в Україні, - тут навіть гніздяться лелеки.

Про це під час прес-туру повідомив вінницький міський голова Сергій Моргунов.

«Ще з 2006 року ми знали, що треба системно займатися питанням захоронення твердих побутових відходів, організацією їх збору і належною логістикою вивезення і складування. Ми були сьогодні на «Ековіні» та бачили в якому стані парк спецтехніки, які створено робочі умови для працівників. Хоча я вважаю, що є над чим працювати. Якщо говорити безпосередньо про полігон твердих побутових відходів, це є проблема не одного міста, і те, що відбулося в Львові на мою думку, дійсно трагедія, і всі українці співчувають і сім’ям загиблих, і львів’янам. Але вважаю, що міська влада мала працювати над цим питанням інтенсивніше.

Сьогодні на нашому вінницькому полігоні нормальне повітря, немає ніякої задимленості, сортується сміття, тверді побутові відходи на полігоні пересипаються землею. Думаю, що ми йдемо правильним шляхом, і сьогодні вінничани можуть бути спокійними, що трагедії, як у Львові, не повториться», - повідомив Моргунов.  

Комунальне унітарне підприємство «Ековін», основними завданнями якого було впровадження заходів, спрямованих на впорядкування та технічне переоснащення полігону та налагодження регулярного вивозу сміття з території міста, створене у 2005 році міськрадою. На сьогодні підприємство, пройшовши відповідну процедуру сертифікації, відповідає вимогам міжнародного стандарту ISO 9001:2015 «Системи менеджменту якості. Вимоги» та ISO 14001:2015 «Системи екологічного менеджменту. Вимоги та настанови щодо застосування».

«Ековін» є основним підприємством, яке займається вивезенням і захороненням відходів. Послугами по вивозу сміття охоплено 100 %  території міста. Для безперебійного обслуговування підприємством придбано 33 одиниці техніки (14 сміттєвозів обладнано GPS навігацією), а по Вінниці встановлено 1870 контейнерів. На сьогодні проблем з вивезенням сміття, які ще років 13 тому були по всьому місту, немає.

На початку двотисячних років вінницьке сміттєзвалище було катастрофою як для міста, так і для сіл, які розташовані поряд з полігоном, й не вирізнялося з-поміж тисяч подібних звалищ по всій Україні. Технічне обслуговування звалища, газозбірна система, вироблення електроенергії з полігонного газу, сміттєсортувальна станція та роздільний збір побутових відходів – всі ці заходи комунальним підприємством були реалізовані за останні десять років. 

Найбільше перетворень за час існування комунального підприємства зазнав полігон, який почав експлуатуватись з 1982 року. Загалом він має лощу 16 га. До нього облаштовано під’їзні шляхи, ведеться постійна технологічна пересипка території сміттєзвалища ґрунтом, планова дератизація, дезінфекція та дезінсекція. Ці заходи дали свої результати – зараз на території полігону запаху практично не відчутно, по опорах гніздяться лелеки. Працівники сортувальної станції кажуть, що недавно у родинах лелек з’явилось поповнення.

До 2012 року на території полігону було встановлено 12 свердловин та стаціонарний факел і газовий компресор з газоаналізатором. До грудня 2014 року в високотемпературному факелі було спалено 3 млн. м3 метану. Це дозволило зменшити негативний вплив на навколишнє середовище. Також повністю припинились пожежі на сміттєзвалищі, та суттєво знизилася загазованість повітря у навколишніх населених пунктах. 

На сьогодні на полігоні облаштовані 22 газозбірні свердловини та когенераційну установку для виробництва теплової та електричної енергії. Вона може генерувати 1 мегават електроенергії та 1,2 мегават теплової енергії на годину. Їх побудовано за кошти інвестора. Загальна сума інвестицій в проект з боку німецького інвестора склала понад 1,75 млн. євро. Окрім цього, у 2013 році на полігоні було встановлено сміттєсортувальну станцію, що дозволило значно зменшити навантаження на полігон та істотно знизити негативний вплив на навколишнє природне середовище. 

Рік тому у Вінниці розпочато реалізацію проекту по впровадженню роздільного збирання побутових відходів. Сміття, що утворюються в оселях мешканців, вінничанам пропонується розділяти на дві фракції: «суха» (ПЕТ-пляшка, папір, скло, метал) та «волога» (харчові відходи, забруднена упаковка, відходи зелених насаджень). Для реалізації цього проекту було придбано 3 сміттєвози для вивезення «сухої» фракції; придбано 476 контейнерів єврозразка для «сухої» фракції. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-