Україна на «Євробаченні»: історія перемог і невдач

Україна на «Євробаченні»: історія перемог і невдач

Укрінформ
Пісня Джамали «1944» - переможець фестивалю European song opening 2016 - своєрідного екзит-полу перед Євробаченням

Слоган Євробачення-2016 - Come Together. А символом стала кульбаба, що складається з безлічі насінин - вони символізують учасників, які злітатимуться з усієї Європи та зберуться в єдину чарівну квітку. Ця кульбаба візуально підкреслить енергію, яка виникне, коли радість та сила музики об'єднаються у Стокгольмі.

Швеція вже вшосте прийматиме конкурс, а місто Стокгольм - утретє. Місцем проведення Євробачення-2016 обрали Globe Arena - національний критий стадіон у Стокгольмі. Саме тут уже вдруге після 2000 року зведуть сцену пісенного конкурсу. Ця арена збудована у вигляді білої кулі діаметром 110 метрів, може вмістити від 14 до 16 тисяч глядачів та вважається найбільшою сферичною будівлею у світі.

Україна бере участь у конкурсі «Євробачення», починаючи з 2003 року.

Нагадаємо представників від України за всі роки:

2003 рік. На цьому 48-му пісенному конкурсі, що проходив у Ризі (Латвія), Україна брала участь вперше. Представляв нашу країну Олександр Пономарьов, який з піснею «Hasta la Vista» зайняв 14-те місце. Переможцем конкурсу стала співачка з Туреччини Сертаб Еренер.

2004 рік. Вдруге приїхавши на конкурс, Україна здобула перемогу. Тоді співачка Руслана з піснею «Дикі Танці» отримала 280 балів. Найвищі оцінки нашій країні поставили Ізраїль, Ісландія, Литва, Латвія, Естонія, Польща, Росія і Туреччина.

2005 рік. Ювілейне, 50-те «Євробачення» проходило у Києві. Україну представляла група з Івано-Франківська «Гринджоли», яка приєдналася до національного відбіркового конкурсу в останній момент, посунувши фаворита Ані Лорак. На тому, щоб «Гринджоли» увійшли відразу до фіналу національного відбору, наполіг тодішній віце-прем'єр-міністр України з гуманітарних питань Микола Томенко. На самому конкурсі «Євробачення» Гринджоли з піснею «Разом нас багато» зайняли лише 19-те місце, що стало найгіршим результатом України за всю історію конкурсу.

2006 рік. На конкурсі в Афінах (Греція) Тіна Кароль з піснею «Show me your love» зайняла 7-е місце. Вона отримала 145 балів.  Найвищі оцінки українській співачці поставили Португалія (12 балів), Білорусь, Росія, Вірменія (по 10 балів). Перше місце здобув епатажний фінський гурт Lordi «Hard Rock Hallelujah». Фінські рок-музиканти запам'яталися глядачам костюмами монстрів, після чого конкурс жартома називали «Монстробачення».

2007 рік. На конкурсі у Гельсінкі (Фінляндія) Андрій Данилко в образі Вєрки Сердючки з піснею «Dancing Lasha Tumbai» зайняв 2-е місце, отримавши 235 балів. Переможцем того року стала представниця Сербії Марія Шерифович з піснею «Molitva». Разом з тим, Євробачення-2007 запам'ятався гучним скандалом довкола пісні Вєрки Сердючки. В ній росіяни почули не «lasha tumbai», а «Russia goodbye», що призвело до повного табу на творчість українського артиста у російському теле- і радіоефірі. 

2008 рік. На Євробаченні, що проходило у Сербії, вперше конкурс розбито на два півфінали. Україну представляла Ані Лорак  з піснею «Shady Lady», яка вдруге для України здобула 2-е місце. Цікаво, що українкою на тому конкурсі опікувався російський співак Філіп Кіркоров. У ЗМІ ходили чутки, що сукня від Роберто Каваллі, в якій виступала Ані Лорак, коштувала Кіркорову 200 тисяч доларів.

2009 рік. Конкурс проходив у Москві. Україну представляла співачка Світлана Лобода з піснею «Be My Valentine!», вона посіла 12-е місце. Ще одна українка Анастасія Приходько, яка представляла Росію, була 11-ою. А переможцем став норвежець Олександр Рибак, отримавши рекордні для Євробачення 387 балів.

2010 рік. На конкурсі, що проходив у норвезькому Осло, Україну представляла співачка Alyosha з піснею «Sweet People», яка посіла 10-е місце. Цікаво, що пісню для Євробачення Alyosha була змушена змінити в останню мить, оскільки композиція, з якою вона мала виступати - «To be free», - не відповідала вимогам конкурсу.

2011 рік. Конкурс проходив у Дюссельдорфі (Німеччина). Українська співачка Міка Ньютон з піснею «Angel», посіла 4-е місце. Переможцем став співочий дует з Азербайджану Нігяр Джамал та Ельдар Гасімов з піснею «Running Scared».

2012 рік. На конкурсі Євробачення, який проходив у Баку (Азербайджан), українська співачка Гайтана з піснею «Be my guest» отримала 65 балів і посіла 15-е місце, розділивши його із Кіпром. Переможцем конкурсу стала представниця зі Швеції  Loreen з піснею «Euphoria». 

2013 рік. На Євробаченні, яке проводилося у шведському Мальме, кримчанка Злата Огневич з піснею «Gravity» посіла 3-є місце, отримавши 214 балів. Протягом голосування Огневич довгий час трималася на 2-у місці, проте в результаті поступилася Азербайджану 20 балами. Перше місце дісталося Емілі де Форест із Данії з піснею Only teardrops.

2014 рік. На Євробаченні у Копенгагені (Данія) Марія Яремчук з піснею «Tick Tock» посіла 6-е місце,  набравши 113 балів. Переможцем пісенного конкурсу стала епатажна учасниця з Австрії Кончіта Вурст з піснею «Rise Like a Phoenix». 

У 2015 Україна відмовилася від участі в «Євробаченні-2015». Таке рішення ухвалила Національна телекомпанія України разом з Європейською мовною спілкою. Серед причин називали фінансову складову.

У 2016 році Україну на «Євробаченні» у Стокгольмі представлятиме кримськотатарська співачка Джамала, і її пісня «1944» має всі шанси перемогти. 

Нагадаємо, «1944» посіла перше місце на фестивалі European song opening 2016, який вважається своєрідним екзит-полом перед Євробаченням. «На написання пісні «1944» Джамалу надихнула розповідь бабусі про депортацію кримських татар. На конкурсі, який цього року проходив у німецькому Берні, колегія з 16 суддів, представників найбільших звукозаписних компаній Європи, прослухала 193 пісні», - йдеться в публікації.

Нагадаємо, «Євробачення-2016» стартує 10 травня - перший півфінал, 12 травня - другий півфінал і 14 травня - фінал конкурсу.

Джамала співатиме 12 травня. 

Починаючи з 2009 року, кінцевий результат міжнародного пісенного конкурсу наполовину залежить від глядацького голосування і наполовину - від оцінок експертного журі. Цього року до складу українського національного журі увійшли:

Олександр Ксенофонтов - голова журі, музичний продюсер, автор тексту переможної пісні Руслани на Євробаченні-2004 «Wild Dances», фронтмен українського рок-гурту Tea Fan Club (1989-1993).

Валентин Коваль - генеральний продюсер телеканалу М1 (2001-2010), співзасновник шоу «Мелорама» (Інтер), ТВ-менеджер фестивалю «Таврійські ігри». У ЗМІ працює з 1985 року, в телемовленні з 1993-го. Лауреат премії Телетріумф у номінації «Продюсер» (2005).

Андрій Француз - поет, композитор і продюсер. Телепроекти: «Голос країни», «Фабрика зірок 3», «Фабрика Супер-фінал», Miss Musik M1.

Марія Бурмака - співачка, авторка більше 150 пісень. Випустила одинадцять музичних альбомів, один з яких - пісні для дітей.

Лєра Чачибая - продюсер і ведуча української версії міжнародного музичного шоу «The Selector». Має понад п'ятнадцять років досвіду роботи в радіоіндустрії. Співзасновниця і директорка інтернет-радіо «Аристократи».

Світлана Карабань, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-