Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Депутати ПАРЄ: «гібридна анексія» Донбасу посилюється

Депутати ПАРЄ: «гібридна анексія» Донбасу посилюється

Укрінформ
Запровадити індивідуальні санкції проти росіян, причетних до викрадення та ув’язнення Надії Савченко, – до цього закликали держави-члени Ради Європи депутати ПАРЄ.

Резолюцію ухвалили фактично одностайно. У моніторинговому комітеті ПАРЄ пророкують, що звільнення Савченко допоможе делегації РФ повернути собі всі повноваження в асамблеї у 2017 році.

Підтримка депутатами ПАРЄ «списку Савченко» стала головною новиною для України на квітневій сесії асамблеї у Страсбурзі. Пункт щодо «списку Савченко» ухвалили як поправку до тексту резолюції «Гуманітарні аспекти щодо людей, котрі потрапили у полон під час війни в Україні». Звинувачення Росії проти української льотчиці та народного депутата Надії Савченко сфабриковано, судовий процес — упереджений: його вели таким чином, що обвинувальний вирок заздалегідь було визначено, йдеться у цьому пункті. 

*   *   *

ПАРЄ закликала країни-члени Ради Європи ухвалити індивідуальні санкції, а саме візові заборони та замороження банківських активів щодо осіб, причетних до викрадення, незаконного утримання, нечесного суду та вироку стосовно Надії Савченко, якщо її не звільнять негайно. «Такі самі заходи слід застосувати й  у ситуаціях з десятьма іншими українськими в’язнями, яких російська влада утримує на підставі сфабрикованих звинувачень», — зазначається в документі. Окрім цього, у резолюції міститься заклик негайно звільнити члена ПАРЄ від України Надію Савченко згідно з мінськими домовленостями за формулою «всіх на всіх».

Новину про те, що може відбутися обмін української льотчиці на російських військових, широко обговорювали в ПАРЄ. Голова моніторингового комітету ПАРЄ Штефан Шеннах під час спілкування з журналістами наголосив, що обмін Савченко на Александрова та Єрофєєва — «це єдина реалістична можливість у цих обставинах». Він також висловив думку, що такий крок Москви посприяв би поверненню російської делегації до ПАРЄ у 2017-му.

У січні цього року керівництво Держдуми РФ вирішило не надсилати секретаріату ПАРЄ офіційний лист із підтвердженням повноважень членів своєї делегації, щоб уникнути подовження санкцій, накладених на РФ у асамблеї в квітні 2014 року через незаконну анексію Криму. Таким чином Росія добровільно відмовилася від діяльності у ПАРЄ на 2016 рік. Проте Штефан Шеннах зауважив, що, окрім звільнення Савченко, Москва має також активно сприяти врегулюванню ситуації на сході України і повною мірою виконати мінські угоди. «Ми б не хотіли втретє накладати санкції на російську делегацію й обмежувати її повноваження, бо це було б поганим знаком, і лише збільшить прірву між нами», — сказав Штефан Шеннах.

 *   *   *                                 

У Парламентській асамблеї РЄ не приховують песимістичних оцінок ситуації на Донбасі. Висновки, які оприлюднили з цього приводу учасники слухань «Конфлікт на сході України: політичні та гуманітарні проблеми», які відбулися в межах асамблеї, виявилися доволі невтішними.

Ескалація конфлікту на сході України останнім часом помітно посилилася, і за нинішніх умов не можна говорити про проведення виборів на Донбасі у найближчій перспективі. Так вважають доповідачі з питань України в ПАРЄ Крістіна Зелєнкова та Марілуїзе Бек, які нещодавно побували у Києві, Дніпропетровську та Маріуполі. На їхню думку, вплив Росії на Донбасі останнім часом значно посилився. «За нашою інформацією, в Кремлі створено п’ять «міністерств», які фактично керують так званими ЛНР та ДНР, — заявила Марілуїзе Бек. Вона назвала нинішній стан справ на окупованих територіях «гібридною анексією», яка стала неминучим наслідком гібридної війни, яку веде проти України Росія. Таким чином, констатувала доповідач, поки переговори у Мінську щодо подальшої долі Донбасу тривають, ситуація на місці випередила їх і пішла далі.

Доповідачі ПАРЄ також вважають, що «Європа недостатньо цікавиться» тим, що відбувається з переселенцями в Україні. «Ми чимало говоримо про сирійських біженців, які шукають притулку в Європі, але набагато ближче, хай у трохи ліпших, але в однаково скрутних умовах живуть люди, які так само потребують щоденної турботи», — наголосила Марілуїзе Бек. Депутати асамблеї також відзначили значний внесок волонтерів та неурядових організацій у справі допомоги переселенцям. «Я навіть не знаю, чи вдалося б державі впоратися з усіма цими викликами без допомоги волонтерів», — констатувала Крістіна Зелєнкова.

Вікторія Власенко
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-