Рецепт ідеальної паски. Інфографіка

Рецепт ідеальної паски. Інфографіка

Укрінформ

До Великодня залишилася зовсім небагато, і приходить час складати святкове меню. Одне з головних місць серед традиційних смаколиків у святковому кошику займає паска. 

Відтак Укрінформ підготував інфографіку з підбіркою кращих рецептів смачної паски.

Великодня паска

Для приготування знадобиться: 1 кг борошна вищого гатунку; 1,5 склянки теплого молока (35 град.); 6 яєць; 1,3 склянки розтопленого вершкового масла (масло треба топити на повільному вогні, не допускаючи надмірного перегрівання); 1,5 склянки цукру (можна заздалегідь додати в цукор ваніль); 50 г свіжих дріжджів; 3/4 чайні ложки солі; 2/3 склянки сухофруктів. Додатково: суміш дрібно змолотих прянощів (кардамон, мускатний горіх, кориця); апельсинова або лимонна цедра; 30 мл коньяку або рому.

Як готувати:

1. Розчинити розкришені дріжджі в теплому молоці, додати половину борошна і замісити рідку опару. Закрити ємкість плівкою і поставити в тепле місце на годину, щоб тісто добре піднялося.

2. Розтерти жовтки з цукром до білого кольору, збити білки в піну.

3. Вмішати в опару жовтки, сіль і добре розмішати. Додати розтоплене масло, білки, борошно, що залишилося, прянощі й добре вимісити тісто (15-20 хвилин). Перекласти тісто в контейнер, закрити і поставити на 2-2,5 години в тепле місце.

4. Вмішати в паску добре віджаті від рідини сухофрукти, алкоголь. Заповнити форми на третину і знову переставити їх в тепле місце на 20-25 хвилин, поки форми не заповняться на дві третини.

5. Випікати в розігрітій до 170 град. духовці 40-60 хвилин. Готові захололі паски вийняти з форм і посипати цукровою пудрою, або полити глазур'ю (збити яєчний білок з цукровою пудрою: на 1 білок - 1 склянку пудри), або розтопленим шоколадом. За бажанням, паски можна додатково посипати цукатами, горіхами або сухофруктами.

Паска в хлібопічці з родзинками, цукатами та горіхами

Для приготування знадобиться: 2,5 ч.л. сухих дріжджів; 400 г борошна; 1/2 ч.л. солі; 4 яйця; 4 ст.л. цукру; 1 ч.л. ваніліну; 100 г вершкового масла; 50 мл апельсинового соку; родзинки, горіхи, 1 склянка цукатів.

Як готувати:

1. Ізюм замочити в гарячій воді і обсушити. Цукати нарізати дрібними кубиками, а горіхи - невеликими шматочками.

2. Розтопити масло. На дно відерця розсипати дріжджі, згори просіювати борошно, покласти інші інгредієнти (в останню чергу - розтоплене масло і сік).

3. Вибрати програму "Дієтичний" (якщо є) або "Хліб із висівками".

Сирна паска із мигдалем у хлібопічці

Для приготування знадобиться: 430 г борошна; 2 яйця; 160 г цукру; 1 пакетик сухих дріжджів; 70 мл жирного молока або вершків; 250 г жирного сиру або сирної маси; 50 г вершкового масла; 40 г рослинної олії; 1 ч.л. солі; 200 г родзинок; 1 ч.л. подрібненого мигдаля; 1 ч.л. кориці; 1 ч.л. кардамону; 1 ч.л. мускатного горіха; білкова глазур для прикрашання.

Як готувати:

1. Змішати у відерці 1 ст.л. муки, 1 ст.л. цукру, дріжджі і тепле молоко, дати підійти впродовж 20 хвилин.

2. Білки збити, жовтки розтерти з цукром. У відерце додати білки і жовтки, просієне борошно, вершкове масло і рослинну олію й сир, протертий через сито.

3. Включити програму замісу, почекати 10-15 хвилин, потім вимкнути і включити наново.

4. Після початку другого замісу додати прянощів і добавки. Готову паску прикрасити глазур'ю.

Шоколадна паска

Для приготування знадобиться: 500 г сиру; 2-3 ст. л. сметани (10% жирності); 100 г вершкового масла; 2 ст. л. цукру; 50 г шоколаду; шоколадні крихти для прикрашання.

Як готувати:

1. Сир протерти через сито. Додати сметану і вершкове масло. Додати цукор і розтоплений шоколад. Добре перемішати.

2. Викласти в марлю або тканину. Закрутити в кульок і підвісити, прибрати в холодильник на 2-3 години.

3. Зняти марлю. Прикрасити шоколадом і подавати до столу.

Традиції випікання паски по-українськи

У кожному домі перед тим, як випікати паску, господиня білила і прибирала хату. Сама вона чистенько вбиралася, одягала білу сорочку. З чистими і світлими думками, з веселим настроєм, а рідні в цей день не повинні сваритися між собою. Перед змішуванням тіста господиня молилася і просила Бога, щоб допоміг випекти добру паску. У той час як паска була у духовці, нікому не дозволяли сидіти або голосно шуміти через побоювання, щоб паска у духовці не зіпсувалася. Інколи господар будинку стояв на стражі в його передніх дверях, щоб хто-небудь не увійшов з поганими намірами, у той час як пеклася паска.

Спекти добру паску вважалося найважливішою подією на Великдень, бо з того, якою вона спечеться, судили про долю всієї сім’ї. Тому цього дня господиня хвилюється і кожна дотримується всіх приписів, які різняться в різних регіонах України.

На Львівщині господиня ніколи нічого в цей день не позичає, бо вважає, що позичає чужі негаразди і лиху долю. На Полтавщині у цей день господиня не пускає нікого в хату, щоб її паску не обговорювали. Щоб паска не була горбата, не можна сидіти на печі, так вважається на Хмельниччині. На Київщині ставлячи паску пектись примовляють: «Паска в піч, а таргани, цвіркуни та мокриці – геть із хати». «Христос Воскрес» кажуть ставлячи і виймаючи паску з печі на Покутті, Снятинщині. Якщо дівчина була в хаті, то на Гуцульщині бажали: «Щоби була файна, як на Великдень паска», а на Закарпатті, якщо в хаті були діти, то бажали, щоб були такі пишні і здорові, як паска.

Підготували: Мирослав Ліскович, Ігор Любшин

З приводу придбання інфографіки звертайтесь за телефоном (044) 279-40-06 або пишіть на market2@ukrinform.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-