Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Чи знає прем'єр про скаргу «титульного суверенного народу України»?

Чи знає прем'єр про скаргу «титульного суверенного народу України»?

Блоги
Укрінформ
Нещодавно у Чернігові сталася подія, яка вкотре за останнє, приблизно, десятиріччя, привернула увагу до існування в нашій державі так званого "титульного суверенного народу України", очолюваного "його величністю государем-імператором".

Попри багаторічну діяльність цього квазіутворення, існування його сторінки в російській соцмережі "ВКонтакте" та власних сайтів (1, 2), деякі ЗМІ подали останню новину, як "появу" цієї організації. Насправді вона існує, як підказали в поліції, з 1996 року і вже пустила дуже глибокі корені.

"ЧЕРНІГІВСЬКЕ ПІВДЕННЕ СУДАРСТВО"

Улітку 2007 року українські ЗМІ розворушила новина про появу в селі Бакаївка Ічнянського району Чернігівщини "незалежної держави" з назвою "Чернігівське Південне Сударство". Створили його жителі двох місцевих садиб, які проголосили себе "титульним суверенним народом України". Вони відмовились визнавати сільську раду, відкрили власний муніципалітет, виготовили свої паспорти і печатку. Самі вони це зробили, чи хто посприяв - невідомо, але Бакаївку ці дві родини точно "прославили". Про них писали газети, а читачі сміялися й крутили пальцем біля скроні.

Але сміх-сміхом, а цей "караван" і досі йде. У Бакаївській сільраді кажуть, що "суверенні" нікому не заважають і шкоди не завдають, живуть і працюють, як і всі односельці. А от користувачі соцмереж пишуть, що вони в селі мають незареєстрований бізнес і не платять податків. Так це чи ні - в країні є кому розбиратися.

ЧАРІВНИЙ ПРОПУСК

Випадково перетнувся із "суверенними" автор цього матеріалу у 2009-2011 роках. Перший такий випадок був пов'язаний із поїздкою на фестиваль у Боярку Київської області. Відвезти туди чернігівських бардів зголосився керівник одного з православних благодійних фондів, фінансованих Москвою (чоловік цього не приховував). На зворотному шляху наш водій перевищив швидкість і під Києвом був зупинений інспектором ДАІ. Яким же було здивування пасажирів, коли, зиркнувши на пред'явлене водієм ламіноване посвідчення, патрульний відпустив його без єдиного зауваження.

Заінтриговані, ми поцікавились "чарівним" документом. Водій без усякого дав нам його подивитися. Від прочитаного там у нас, можна сказати, "відвисли щелепи". Посвідчення містило назву організації, яка його видала (точно не пригадаю), фото, КВЕД (класифікацію видів економічної діяльності, - ред.) і засвідчувало недоторканність та непідсудність його пред'явника. На запитання, що воно таке і де взялося, наш милий водій тільки загадково посміхнувся.

Другим у моєму житті представником "суверенних" був інший знайомий. Під час приватної розмови він якось розповів про існування організації "титульного народу" і сказав, що виданий нею паспорт робить людину вільною, якою вона є від Бога. І що цей документ діє в усьому світі й дозволяє вільно пересуватися ним. Знайомий довго і плутано пояснював мені про переваги володіння таким паспортом, тож, нічого толком не зрозумівши, я пообіцяла сама про все почитати в Інтернеті. Але від знайденої там інформації про "суверенних", від риторики і подачі у моїй голові "зацвірінькали горобці" й почали "плавитися мізки". Я закрила ту маячню і більше до неї не поверталася.

НЕДОТОРКАННІ АВТІВКИ

І ось через 5 років "суверенні" в Чернігові знову "засвітилися". Причина, схоже, в появі нової патрульної поліції. На відміну, очевидно, від своїх колег-попередників, 14 квітня вона звернула увагу на автомобіль з дивним номером "D01" та розміщеним поряд гербом і зупинила його. Водій транспортного засобу пояснив, що його номерний знак вказує на приналежність до "світової міжнародної екстериторії його величності государя титульного суверенного народу України" і виданий відповідним органом. 

На прохання пред'явити документи на авто, водій замість техпаспорта показав папери з таким же логотипом, що й на номерному знаку.

Переконавшись у недійсності пред'явлених документів, патрульні викликали митників. Ті, у свою чергу, встановили, що автомобіль був завезений в Україну з-за кордону 5 років тому і весь цей час (!) їздить без відповідного митного оформлення.

Доки розбиралися з цією автівкою, на виручку приїхала ще одна - ВАЗ-2109. З неї вийшов чоловік у військовій формі з погонами генерала армії, який назвався представником "його величності государя титульного суверенного народу України". Перевірка номерів його машини показала, що вони належать іншому автомобілю, а документи теж видані "государем".

Відтак, на обох водіїв склали протоколи про адміністративне правопорушення. Автомобілі вилучили й поставили на штрафмайданчик.

Яким же було здивування журналістів і, як виявилось, самих поліцейських, коли через день, 16 квітня, ці машини з тими ж номерами знову роз'їжджали містом.

УКРИТА МОРОКОМ ТАЄМНИЦЯ

На прес-конференції 19 квітня начальник управління патрульної поліції в місті Чернігові Олександр Леонов повідомив, що не знає, хто випустив зі штрафмайданчика евакуйовані автівки. І що з цим тепер розбирається управління Національної поліції в області. Зі свого боку патрульники склали відповідний рапорт і відправили його в СБУ. Матеріали про затримання машин вони передали до суду, який і має визначити міру покарання порушникам.

Як з'ясувалось далі, штрафмайданчик обслуговує державне підприємство "Інформресурс", підпорядковане Міністерству внутрішніх справ України. То невже вказівка випустити затриманий транспорт надійшла "згори"? Все може бути. Адже на дії поліції "суверенні" поскаржились самому Прем'єр-міністру України Володимиру Гройсману. Надсилали вони насправді йому листа чи ні - невідомо, але його текст відразу 14 квітня розмістили на своєму сайті "Конгресу національних меншин Європи". Почитаємо витяг із того звернення:

"В даний час на автодорогах України вибухнула "епідемія" боротьби органів Національної поліції з Роял-Гербованими автомобільними номерами міжнародного автотранспорту, що діє в режимі дипломатичних валіз, Консульських Військових Адміністрацій та інших систем вантажоперевезень у рамках Міжнародної Угоди "Про партнерство та співробітництво між Україною і Європейськими Співтовариствами і їх державами-членами". Зокрема, органами Національної поліції заблокований консульсько-дипломатичний автотранспорт автопарку Роял-України в Генічеському, Святошинському, Броварському та Чернігівському районах Роял-України. Є припущення, що вищезгадана "епідемія" знищення Роял-символів України органами Національної поліції найближчим часом досягне робочого кабінету Президента України".

У діях поліції "суверенні" побачили ознаки протидії президентському Указу №68/2016 від 26 лютого 2016 року "Про сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні". Тож про результати розгляду своєї скарги попросили прем'єра поінформувати самого Президента.

В іншому листі, розміщеному на тому ж сайті 18 квітня, "суверенні" пояснюють київським поліцейським правила пересування своїх автомобілів.

"Автотранспорт Роял-України переміщується міжнародними зеленими коридорами незалежно від будь-яких законів української юрисдикції і вимог Національної поліції", - зазначається в тому зверненні.

Можна було б називати це маячнею, патологією, шизофренією, якби не одне "але": оте "суверенне" панство, яке діє в Україні вже 10 років, їздить її дорогами з незрозумілими номерами, не платить податків (про це кажуть у поліції), видає якісь паспорти і веде широку міжнародну переписку, ніхто не чіпає. У зв'язку з цим виникає запитання: вони - представники міжнародної мафії, аферисти чи справді досконало і з користю для себе навчились трактувати Конституцію України, як пишуть самі? Відповідь поки що одна: вони зовсім не такі простаки і дурники, якими себе виставляють зі своїм "государем-імператором" та іншими старомодними й часом незрозумілими словечками.

В обговореннях теми в Інтернеті наткнулась на такий допис "суверенного": "Я свій вибір зробив і знаю, що ніякий чиновник не може заперечити на моє волевиявлення. Він входить в ступор, коли я йому "відкриваю очі" на свій статус, адже знаходжусь під юрисдикцією основного закону країни. Тільки для нього вона (Конституція) "не працює", а для мене - працює, та ще й як!"

А ПЛАТИТЬ ХТО?

Маючи, схоже, небагато прихильників (судячи з відносно невеликої кількості членів їхніх груп у соцмережі), "суверенні" поставили справу широко. Їхні представництва є в низці областей України. У Чернігові офіс із "національним банком" ніде не зареєстрованої організації розміщений у центрі на вулиці Шевченка, 12. Утім, вони орендують в місті не одне приміщення. За інформацією їхнього ж сайту, поштова скринька в них - на Станіславського, 40, а "муніципалітет", де можна отримати паспорт "титульного й суверенного" - на Підвальній, 23.

"Государем-імператором" у Чернігові є колишній викладач філософії Чернігівського технологічного університету Олег Брильов. Про нього в соцмережах пишуть, що він свого часу був під слідством за фінансові махінації в "Агроінвестбанку", після чого "носився з ідеями створення кредитних спілок" і навіть засновував їх. Крім того, згадується про громадянина Ірану, який мав необережність повірити "суверенним", а потім переконатися у несправжності їхніх "дипломатичних паспортів", які ніде у світі не визнаються.

Тим не менш, організація працює, має, схоже, входи й виходи, можливість утримувати орендовані приміщення і наповнювати свої сайти. З'ясувати, звідки в неї "ростуть ноги" і чиїм коштом вона так довго існує - робота спецслужб. Однак там, як завжди, таємниче відмовчуються. Мовляв, ми слідкуємо, але приводу для перевірки не маємо. Якби вони публічно закликали до від'єднання певної території, то в нас були б підстави відкрити кримінальне провадження за сепаратизм. А так це - просто люди з бурхливою фантазією.

Водночас в СБУ розуміють, що в умовах гібридної війни з Росією до таких "гравців" треба бути більш уважними. І обіцяють бути прискіпливішими. Водночас по секрету і без подробиць зізнаються: намагання раніше прикрити цю "суверенну контору" були придушені. Ким і звідки - можна лише здогадуватись.

На підтвердження здогадок - іще один пост останніх днів із форуму: "Як посадова особа, років з 10 тому я перетинався з цими "милими" людьми з приводу невиконання ними Законів України. Вони довго займалися словоблуддям, а коли побачили, що я нічого не розумію, то дуже товсто натякнули мені на тонкі обставини, приблизно так: порадили не "рвати попу" в інтересах держави, оскільки всі високопоставлені особи Чернігова і частково Києва мають паспорти їхньої титульної держави і нічого у мене не вийде. Я не повірив, і приблизно місяці два стукав у всі інстанції (в СБУ теж). Але у мене дійсно нічого не вийшло... Робимо висновки", - написав незнайомець із ніком Gurza.

І все ж, так хочеться вірити, що Україна змінюється. І бачити правоохоронців не безпомічними, якими вони в таких випадках виглядають. Адже відомо: там, де хтось друкує собі паспорти, рано чи пізно можуть виникнути "ДНР" і "ЛНР".

P.S. Цікаве спостереження: за час підготовки цього матеріалу сторінка "титульного суверенного народу" ВКонтакте" змінила адресу, наповнення і навіть кількість учасників групи.

Наталія Потапчук, Чернігів.
 

Ілюстрація: ТСН

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-