Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Не така вже й далека Панама

Не така вже й далека Панама

Укрінформ
Останнім часом кожен, хто хоча б трішки цікавиться пресою і медіа, без сумніву, чув назву екзотичної держави Панама, з огляду на публікацію документів компанії Mossak Fonseca, котра надає в Панамі юридичні послуги іноземному бізнесу.

Міжнародний журналістський консорціум, якому надійшли матеріали для вивчення протягом року, з березня 2015-го, проводив розслідування в кількох десятках країн, чий бізнес згадувався в матеріалах і, насамперед,, це стосувалось бізнесу політиків і державників першої величини. Серед них, на жаль, виявились і українські політики, тому для нашого читача це є актуальним.

Негативне сприйняття терміну «офшор» у пересічного громадянина базується на його розумінні як способу оптимізації або уникнення сплати податків бізнесом шляхом утворення проміжних фірм – інструментів як суб’єктів країни офшору. І ось тут нам хотілось би зауважити, що ті податкові зловживання, які інкримінують офшорам, перш за все слід адресувати самому іноземному бізнесу, котрий, власне, і вишукує можливості оптимізації/уникнення сплати податків.

Простіше кажучи, не можна звинуватити казино в тому, що його відвідувач свідомо йде на те, щоб ризикувати коштами сім’ї, або ресторан, де він замовляє дорогий коньяк.

Отож, ми не повинні звинувачувати у всьому Сінгапур, Гонконг, Кіпр або ту ж Панаму, тому що їх законодавство передбачає певні податкові пільги для іноземного бізнесу. Претензії слід заявляти і власному законодавцю, котрий дозволяє таку діяльність в іноземних юрисдикціях, а, головно, самим бізнесменам, особливо тим, хто поєднує політику і бізнес.

Відомо, що в Україні на рівні уряду затверджується список офшорних зон, що означає офіційну легітимність використання цих юрисдикцій. Інша справа – як використовує той чи інший бізнесмен або політик такі можливості. Але це вже компетенція національних правових структур і органів. Головне ж, з нашої точки зору, це дотримання самими бізнесменами, і, особливо, політичним бомондом, який в нас прямо асоціюється з бізнесом, правових і етичних норм поведінки.

Тому той негатив, який вкладається у назву кіпрських або панамських офшорних документів, безпідставний. Це негатив діяльності – намірів і дій – іноземного бізнесу, що прийшов в офшор.

Є у наших відносинах з Панамою, інтереси якої я представляю в Україні в ролі почесного консула, один дуже чутливий для нашої країни аспект. Він пов'язаний із сумною долею нашого торгового флоту: він по суті був знищений після проголошення України незалежною державою. Але залишився людський ресурс. Наші моряки, а це десятки тисяч, плавають на суднах під панамським прапором. Є навіть профспілка цих людей. Вони часто звертаються до консульства, тому що в них виникають найрізноманітніші ситуації, колізії, запитання. І це – один з українсько-панамських аспектів, які вимагають уваги і де необхідно докладати немалих зусиль. З 10 по 13 травня 2016 року в м. Панама відбудеться конференція Міжнародної асоціації портів та гаваней (IAPH). Організатором конференції виступає Морська адміністрація Панами.

На сьогоднішній день постійними членами IAPH є 200 портових управлінь, державних та приватних портових операторів з 90 країн світу. Окрім того, близько 150 приватних портових підприємств мають статус асоційованого члена організації.

Постійним членом IAPH від України є TransInvestService Ltd. (TIS) – товариство з обмеженою відповідальністю та іноземними інвестиціями, яке оперує власними вантажними терміналами в Малому Аджалицькому лимані, в акваторії порту Південний, 22 км. на північний схід від Одеси.

На конференцію в м. Панама IAPH запрошує всіх своїх членів, як постійних, так і асоційованих. Щоб взяти участь у конференції, необхідно було пройти онлайн реєстрацію та сплатити відповідний збір.

Серед питань, які обговорюватимуться в ході конференції, – безпека співробітників портів, впровадження екологічних технологій. Вперше за роки існування організації буде проведено Форум жінок-співробітниць портів та портових організацій. Третій день конференції буде присвячено Панамському каналу і його значенню для міжнародного судноплавства та портового бізнесу.

Україна не має свого посольства у Панамі, за зв'язки з нею відповідає за сумісництвом українське Посольство у Мексиці. Мій візаві - почесний консул України в Панамі – нині відсутній. Обговорювалось питання створення Посольства України в Панамі. Але розгляд його відкладається. Так чи інакше, але ми в Україні маємо розвивати і поглиблювати українсько-панамські зв'язки, будувати їх на міцній договірно-правовій базі, взаємовигідних умовах, відкрито, прозоро. Не зважаючи на великі відстані між нашими країнами. І сенсаційні публікації «панамських паперів» тільки підкреслили цю необхідність.

Днями стало відомо, що п'ять європейських держав – Великобританія, Іспанія, Італія, Німеччина, Франція – домовилися створити спеціальну угоду, спрямовану на боротьбу з негативними явищами у діяльності офшорних зон. Вони не можуть моментально ліквідувати все те, що було і що створене (адже офшори – це утворення глобальних масштабів), але докладуть сил, щоб упорядкувати їхню діяльність, зробити її прозорою. Переконаний, що до них приєднаються й інші країни, а Панама, яка вже, як говорилося, виключена із  «сірого» списку РАТР, має у цій справі напрацювання й досвід.

Так от, Панама ці недоліки виправила, і РАТР – міжнародна організація, яка ретельно відстежує, як ті чи інші країни борються з відмиванням «брудних грошей» та фінансуванням тероризму, – на своєму пленарному засіданні в лютому цього року знайшов достатні підстави виключити Панаму із «сірого» списку (є ще й більш суворий - «чорний»). І це рішення базувалось не на тому, що хтось любить Панаму чи не любить, а на прийнятті панамським парламентом семи законів, якими встановлені нові склади злочинів та запроваджуються нові, більш суворі вимоги щодо діяльності фінансових установ, адвокатських фірм та агенцій нерухомості з метою підвищення прозорості та протидії неадекватним використанням фінансового сектора Панами. Були також узаконені заходи для зміцнення фінансової системи та протидії відмиванню коштів і підтримці тероризму на виконання Дорожньої карти, підготовленої у співпраці з РАТР. Ця впливова організація визнала, що Панама більше не підлягає моніторингу з боку РАТР. Отже, публікація у ЗМІ документів Mossak Fonseca – це не скандал країни Панама.

Прийнявши згадані закони, панамська влада хоче цим підкреслити, що, із свого боку, вона зробила все від неї залежне. Але вона не може контролювати людей, які входять у Панаму з певними намірами і планами.

Офшор, до речі, специфічний інструмент, що використовується політиками. Згадаймо, як минулої весни хтось з наших політиків включив до списку офшорів – «сіру зону і чорну діру» − Австрійську Республіку(?!). Три місяці було потрібно щоб виправити цей ганебний факт, навіяний російським вітром, бо ще стільки часу тривала кампанія нашого північного сусіда.

І на закінчення про Панаму. Якраз на початку весни ми отримали інформацію про експорт до цієї далекої країни понад тридцять тисяч літрів чудового березового соку з Маневицького лісгоспу на Волині. Уявіть собі цей продукт, що, попри всі складності транспортування і збереження, вже третій рік поспіль користується попитом у далекій Панамі. Адже ще у 2013 р. був укладений договір з фірмою «Voxtown Corporation» з Панами на поставку консервної продукції. Отож, Панама не такав же і далека…

Данило Курдельчук
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-