Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Медицина на голодному пайку, або «блокадне» меню для пацієнтів

Медицина на голодному пайку, або «блокадне» меню для пацієнтів

Блоги
Укрінформ
Хто не лікувавсь останнім часом - щасливі люди! І не тільки тому, що мають можливість жити "на повну котушку". А й тому, що не зазнали приниження безгрошів'ям, - як власним, так і медичної галузі.

Якщо ж ви, борони Боже, потрапляли в лікарню, то розумієте, про що йдеться. Переконалась на собі. Денний стаціонар одного з вінницьких терапевтичних відділень. Туди приходять "прокапатись". Термін лікування в середньому - до двох тижнів. Хоча йдеться про захворювання органів травлення, у відділенні не годують. Треба приносити харчі з собою. З доброї волі персоналу встановили бак із чаєм з лікарських рослин. Кому можна - п'ють безкоштовно.

А все решта - за свої. Навіть для стаціонарних хворих аналізи платні, обстеження теж. Треба щодня приносити з дому своє простирадло і рушничок. Не кажучи вже про ліки: безкоштовно не видадуть навіть спиртової серветки…

Утім, якщо ви мешканець міста - не смертельно: за якусь годину-дві потрапите додому і поїсте. Якщо ж людина з району і лікується в обласному закладі - оце вже веселіше. Годують тут дуже скромно, а родичі з "тормозками" не наїздяться: нині квиток на проїзд у міжміському автобусі на відстань 100 км приблизно 60-70 грн в один бік коштує. Отож, більшість пацієнтів харчуються тим, що дають у лікарні. А що ж там дають? Замало не блокадну пайку.

Особливо складна ситуація склалась у Вінницькому обласному психоневрологічному диспансері ім. Ющенка.

Про це на своїй сторінці у "Фейсбуці" написав голова Вінницької ГО інвалідів-користувачів психіатричної допомоги "ЮЗЕР" Руслан Імереллі (мовою оригіналу):

"Внимание! Прошу максимального репоста. Был сегодня в нашей психоневрологической больнице им. Ющенка, пациенты в натуре голодают. Нормы на питание утвержденные МОЗ Украины направлены на уничтожение пациентов в больницах всей Украины. Да еще и денег на питание не дают - обрезали нормы вообще. Обращаюсь ко всем с просьбой: нужна крупа, макароны и другие продукты. Даю гарантию, что все продукты будут отданы пациентам".

Отож, знову сподівання тільки на волонтерів і благодійників? Вимальовується ще одна "передова" національного масштабу?..

- Зараз харчування пацієнтів регулюється кількома нормативними актами. На жаль, кожен новий, як на мене, ситуацію тільки погіршує. Візьмімо хоча б наказ Міністерства охорони здоров'я України №931 від 29.10.2013 р. "Про удосконалення організації лікувального харчування та роботу дієтологічної системи в Україні, через який виникло багато проблемних питань щодо харчування у психіатричних та психоневрологічних лікарнях України. У цьому документі відсутні норми харчування на одного хворого в психіатричній лікарні. Норми продуктів харчування подані в нетто, а меню в реальності формується в брутто. Окрім того, суттєво зменшені норми харчування на одного пацієнта. Наприклад, масло вершкове: було 40 г - стало 10 г. Раніше передбачалось 400 грамів картоплі - стало 200, норму сметани зменшили з 20 до 15 г, сиру м'якого - з 70 до 55, риби - зі ста до п'ятдесяти грамів, хліба - з 350 до 250 г на день. А м'яса передбачено взагалі в два з половиною рази менше, - 50 г замість 125.

У нових нормах харчування взагалі відсутні твердий сир, кисіль, хлібопекарські та кондитерські вироби, дріжджі, джеми, повидло, круп'яні вироби, а саме, пшеничні та ячмінні крупи тощо, - каже Імереллі.

За його словами, пацієнти психоневрологічних диспансерів - контингент особливий. І реагують на обмежене харчування відповідно.

- Харчові передачі наші пацієнти отримують украй рідко, а середній термін їх перебування в лікувальному закладі значно більший, ніж у соматичних лікарнях. Тому єдине забезпечення достатнім і збалансованим харчуванням здійснюється за рахунок лікарень. Залежно від харчового статусу пацієнта норми харчування поділено на три групи, - гіпотрофія, нормотрофія, гіпертрофія, а у дітей на 5 вікових груп. У психіатричних лікарнях та їхніх відділеннях при розподілі їжі виникають збудження, непорозуміння, конфлікти між пацієнтами стосовно розміру порцій. А це не може не впливати на процес відновного лікування.

Відповідно до кошторисних призначень на 2016 рік, фінансування, виділене на придбання продуктів харчування, у 4 рази менше від потреби. Таким чином, пацієнти поставлені у вкрай тяжке становище. 

Особисто мені це дає всі підстави вважати, що Міністерство охорони здоров'я України, не розуміючи ситуацію з харчуванням в психіатричних закладах, навмисне поставило пацієнтів на межу виживання, - переконаний правозахисник.

Власне, з серйозністю і гостротою проблеми з харчуванням погоджується і головний лікар Вінницького обласного психоневрологічного диспансеру ім. Ющенка Вадим Клочко

Наразі на стаціонарному лікуванні в закладі перебуває 1100 пацієнтів. На харчування кожного з них держава виділяє жалюгідні 7 грн на день. Кілька останніх років ця сума залишається сталою. А що сьогодні можна придбати за такі гроші?

- У деяких відділеннях вдається домовитися про "гуманітарку". Тому там хворих годують дещо краще. Фінансування не зменшили, його просто не збільшили у цьому році. Якщо б нам виділяли на харчування хворого 15 гривень, думаю, рівень став би абсолютно іншим, - повідомив головлікар місцевому виданню "РЕАЛ".

Але ж якби йшлося лише про один заклад! За даними департаменту охорони здоров'я Вінницької ОДА, ситуація в інших лікувальних закладах така ж. Навіть у дитячих лікарнях маленьких пацієнтів годують на 9 грн у день, а в деяких - узагалі на 5 грн!

- Конкретно по цій лікарні (психоневрологічний диспансер, - авт.) інформацію у повному обсязі матимемо дещо згодом, - наші фахівці вивчають ситуацію. Який вихід? На ліки грошей не вистачає, не тільки на харчування. Перевести харчоблоки на забезпечення приватними структурами в даному випадку неможливо. Жодна фірма не береться годувати пацієнтів за ці гроші. Тому ми поки хочемо з'ясувати, наскільки чесні кухарі, - каже директор департаменту охорони здоров'я Вінницької ОДА Людмила Грабович.

Залишається тільки сподіватись, що проблема харчування не опиниться в кінці списку пріоритетів майбутнього керівництва МОЗу. Бо ж лікувальне харчування відіграє не останню роль в одужанні пацієнта.

- У листопаді минулого року ми зверталися до профільного комітету ВР з проханням переглянути норми харчування пацієнтів, зокрема, психіатричних лікарень. Але його переправили на МОЗ. Звідти нам відповіли, що цей лист переадресовано на розгляд і вивчення головному дієтологу України. Вивчає його діяч уже півроку. А змін на краще - жодних, - констатує Руслан Імереллі.

Антоніна Мніх, Вінниця.

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-