Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Як відвоювати у Росії Нідерланди?

Як відвоювати у Росії Нідерланди?

Укрінформ
Підсумки референдуму мають допомогти українській владі зрозуміти, що замало переконувати голландців лише ідеями спільного європейського проекту або спільного ворога. Потрібно працювати над тим, щоби було більше прихильників інтеграції, а не тільки менше опонентів.

Європейський Союз створювався як економічний проект. Україна виходить на спільний ринок ЄС, але продають і покупають на цьому ринку компанії країн-членів ЄС. Тому європейська інтеграція завжди має вимір двосторонньої торгівлі з цими країнами, а не тільки з ЄС загалом.

Не слід забувати, що російський вплив у Європі та Нідерландах зокрема має на меті позбавити Україну стратегічних переваг у конкуренції за європейську інтеграцію із самою Росією. РФ має угоду про партнерство і співробітництво з ЄС, європейські компанії працюють на російському ринку (не кажучи про експорт російського газу) - тому важко вірити у саме лише щире розчарування євроскептиків, які мають російську підтримку. Конкуренція за доступ до технологій та інвестицій, відкриття виробництв європейськими компаніями на ринках України або Росії є основною причиною цього конфлікту, наслідки якого виявилися на референдумі у Нідерландах. Якщо наш уряд не надає проблемі належної уваги, доступ до технологій та інвестицій ЄС ми отримаємо лише «транзитом» через треті країни, такі як Туреччина.

Ми шкодуємо, що Угода про асоціацію не передбачає перспективи членства ЄС. Водночас, ми заспокоїли себе, коли президент Єврокомісії Юнкер сказав у Гаазі, що Україна не стане членом ЄС у найближчі 20-25 років. Мовляв, це він так агітує голландців...

Тоді як є факти, що свідчать саме про надто повільні темпи інтеграції: Україні, щоб досягти рівня ВВП Польщі на одну особу за паритетом купівельної спроможності необхідно від 13 років (щорічний темп зростання 8%) до 20 років (за умови темпу у 5%). Щоб досягти рівня Румунії - 10 та 16 років відповідно.

Як можна прискорити процес інтеграції з ЄС?

Один приклад: у 2001 році голландська компанія Damen Shipyards, яка є світовим лідером суднобудування, стала інвестором миколаївського суднобудівного заводу «Океан». Бізнес успішно тривав до  2006-2007 років, коли традиційно виникли проблеми з відшкодуванням ПДВ. Після того через ланцюжок продажів завод опинився у російського власника і зараз не працює. 

Був би Damen Shipyards зацікавлений повернутися після підписання Угоди про асоціацію? Так, звичайно: потужності компанії у сусідніх країнах надто завантажені. Було би це найкращим аргументом для голландців голосувати «за»? Так, звичайно. Чи зробила щось для цього українська влада? Ні. 

Тобто, прискорення темпів євроінтеграції знаходиться знову ж таки в економічній площині. Але влада не використовує наявні можливості.

Українська сторона могла навести аргументи про відсутність ризиків або зайвого тягаря для голландців у відносинах Україна-ЄС:

- Українці взагалі не можуть вважатися групою ризику як мігранти до ЄС, тим більше до Нідерландів, куди виїжджає мізерна кількість співвітчизників (у порівнянні до Італії чи Португалії). Потік біженців з України до ЄС не перевищує 20 тис. осіб на місяць, для порівняння - Близький Схід за минулий рік надіслав майже мільйон, згідно з даними Євростату. 

- Нідерланди не витрачають занадто великі гроші на допомогу Україні, у порівнянні до інших країн ЄС. Згідно з даними бази даних МЕРТ  вартість усіх проектів допомоги уряду Нідерландів не перевищує 6 млн євро

Звичайно, щоб довести стратегічні переваги співробітництва між Україною та Нідерландами, потрібно більше аргументів.

Нідерланди сьогодні - єдина країна, потік прямих іноземних інвестицій з якої зростає, за підсумками  2015 року це 5,7 млрд дол. США. Що міг пояснити український уряд - це інвестиції суто голландського бізнесу, або це використання механізму «респектабельної юрисдикції» українським бізнесом? 

Нідерланди є одним з найбільших інвесторів в економіку України через механізми ЄБРР, загалом це 1,34 млрд євро.

При цьому Україна більше експортує до Нідерландів, ніж імпортує. Обсяг експорту за підсумками 9 місяців 2015 року вдвічі перевищив імпорт (716,7 млн дол. проти 361,8 млн дол.). Більше половини експорту - зерно, чорні метали, олія та насіння. У 2015 було зростання тільки по металургії, а взагалі наш експорт в Нідерланди впав за цей період на 25,5%, імпорт з Нідерландів - на 55,3%. Розрив почав збільшуватися з 2014 року, скоріше за все, завдяки односторонньому тимчасовому обнулінню мит з боку Єврокомісії (1,1 млрд дол. експорту проти 764 млн дол. імпорту за підсумками 2014 року).

Таким чином, з точки зору економічної вигоди Нідерланди у перспективі мають побачити більше перспектив співробітництва. А тому українській владі слід мати чітку стратегію такого співробітництва і послідовно її втілювати. 

Денис Черніков,
координатор Парламентської експертної групи з євроінтеграції

 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-