Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Російська агресія на території України сприяє торгівлі людьми

Російська агресія на території України сприяє торгівлі людьми

Укрінформ
11 квітня під час виступу на 16-й Конференції ОБСЄ «Подолання проблеми торгівлі людьми з метою їх примусу до вчинення злочинної діяльності» (м. Відень, Австрійська Республіка) я звернула увагу на те, що фактором розвитку феномена торгівлі людьми є глобальні міграційні потоки, викликані, перш за все, військовими конфліктами і соціальними потрясіннями.

На жаль, Україна також опинилася в епіцентрі цих процесів. Ми серйозно стурбовані можливими наслідками російської агресії на території України, які сприяють збільшенню негативних регіональних тенденцій у сфері торгівлі людьми.

Торгівля людьми стосується практично всіх держав-учасниць ОБСЄ, країни походження, країни транзиту та країни призначення. Це складне питання про права людини, яке охоплює весь спектр комплексної політики в області безпеки ОБСЄ.

Торгівля людьми не є ізольованим явищем. Вона нерозривно пов'язана з глобальними економічними процесами, з ростом кримінальної складової в багатьох країнах, з відсутністю верховенства права, існуванням такого явища, як відмивання грошей, інших форм незаконного обороту і злочинності.

В Україні хвиля внутрішньої міграції населення з окупованих територій і районів проведення антитерористичної операції підвищує ризик потрапляння людей в ситуацію торгівлі людьми. Зростає число внутрішньо переміщених осіб з постраждалих від конфлікту регіонів, в тому числі жінок, дітей і осіб з обмеженими можливостями, які особливо вразливі до торгівлі людьми.

Під час виступу я навела деякі найбільш кричущі приклади таких негативних тенденцій, спровокованих військовим конфліктом на території України.

На непідконтрольних українській владі територіях збільшується рівень злочинності, в тому числі випадків трудової та сексуальної експлуатації, насильницького використання людей в збройному конфлікті, зокрема, дітей. Також ми спостерігаємо застосування нових методів вербування з боку Росії, коли працевлаштування за кордоном, в якості допомоги внутрішнім переселенцям і сприяння в отриманні статусу біженця, призводять до збільшення кількості жертв торгівлі людьми.

Розуміючи нові виклики, які постають перед нашою державою, Україна намагається зробити все можливе, щоб убезпечити своїх громадян від попадання в ситуацію торгівлі людьми. Пишаюся тим, що Україна вжила рішучих заходів у всіх трьох сферах боротьби з торгівлею людьми: в попередженні злочину у всіх його формах; в захисті жертв; і в судовому переслідуванні злочинців.

Україна є учасником всіх міжнародних домовленостей, які регулюють боротьбу з торгівлею людьми. Ми розробили національне законодавство, засноване на підходах до захисту прав людини і відновленню прав жертв. Прийнятий у 2011 році Закон України «Про протидію торгівлі людьми» визначає організаційні та правові основи боротьби з торгівлею людьми в нашій державі.

Крім того, Україна створила адекватні механізми для ефективного застосування законів; забезпечення правового статусу постраждалих, щоб гарантувати їм доступ до правосуддя і засобів правового захисту, включаючи компенсацію за заподіяну їм шкоду.

У лютому цього року Урядом України була затверджена Державна соціальна програма протидії торгівлі людьми на період до 2020 року, яка включає заходи, спрямовані на подолання нових викликів і тенденцій в сфері протидії торгівлі людьми в Україні. Крім того, затверджено Національний план дій щодо реалізації Резолюції Ради Безпеки ООН № 1325, який включає заходи, спрямовані на запобігання таких негативних соціальних явищ, як насильство, торгівля людьми, кіднепінг (викрадення людей), а також заходи з надання допомоги і захисту прав потерпілих.

Я також звернула увагу присутніх на те, що надзвичайно важливу підтримку в цьому напрямку надають міжнародні та громадські організації.

Особливо хочу відзначити діяльність в Україні Спеціального представника ОБСЄ та Координатора по боротьбі з торгівлею людьми, Координатора проектів ОБСЄ в Україні, Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні, Міжнародного жіночого правозахисного центру "Ла Страда - Україна", а також Всеукраїнської коаліції громадських організацій, які працюють в сфері протидії торгівлі людьми.

Окрема вдячність Спеціальному представнику і координатору ОБСЄ по боротьбі з торгівлею людьми пані Мадіні Джарбусиновій за ту постійну увагу, яку вона особисто приділяє ситуації в Україні та допомогу моїй країні у зв'язку з новими викликами і загрозами, спровокованими незаконною і злочинною діяльністю бойовиків і російських військових в деяких районах Донбасу.

У різних документах ОБСЄ держави-учасники висловили свою повну відданість зобов'язанням Організації в боротьбі з торгівлею людьми та їх тверду рішучість реалізовувати ці зобов'язання на основі комплексного підходу. Ми раді, що під час головування України в ОБСЄ в 2013 році всі делегації підтримали наші починання, і Радою міністрів в Києві були прийнятті Доповнення до Плану дій ОБСЄ з боротьби з торгівлею людьми.

На завершення виступу я підтвердила готовність України протидіяти торгівлі людьми. Сподіваюся, що за допомогою світової та європейської спільноти, а також міжнародних організацій, зокрема ОБСЄ, Україна зможе захистити свою територіальну цілісність, відновити контроль над усім державним кордоном і повернути до складу України тимчасово окупований Крим.

Людмила Денісова, народний депутат України
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-