Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Ukrainian Fashion Week 2016: бунтарські образи, нові таланти, мода на срібло

Ukrainian Fashion Week 2016: бунтарські образи, нові таланти, мода на срібло

Укрінформ
З 17 по 23 березня проходила найгучніша подія у світі української моди - 38-й Ukrainian Fashion Week 2016. Протягом тижня поціновувачам моди були представлені 56 показів колекцій осінь-зима 2016 вітчизняних дизайнерів. І ще тиждень знадобився нам, щоб передивитися усі фото з показів, модні тренди та найстильніші вбрання гостей. 

Традиційно більшість заходів проходи у Мистецькому Арсеналі, однак були доступні й інші локації. Оформленням локацій займалися відомі художники та ілюстратори з України. Цьогоріч організатори Українсього Тижня Моди додали дещо нове до програми - проекти, присвячені дизайну головних уборів та ювелірним прикрасам, а також змагання у пошитті чоловічого одягу...

Мистецький Арсенал зібрав ледь не весь український бомонд. Помічаємо, що серед гостей Тижня моди найпопулярнішим кольором в одязі став чорний, а серед аксесуарів особливим успіхом користувалися головні убори - здебільшого, фетрові капелюхи з широкими полями. Більшість жіночої аудиторії обрала нейтральний природний макіяж з яскравим акцентом на губах - темні матові або червоні відтінки помад.   

Cеред гостей помічаємо міністра фінансів України Наталю Яресько зі старшою дочкою Христиною. Пані Наталя вбрана у лаконічне чорне вбрання, доповнене яскраво-червоним намистом, а її дочка - у старовинній вишиванці.

- Я думаю, що українська мода зараз передова. Я дуже сильно підтримую наших дизайнерів, бачу їх у Лондоні, Нью-Йорку, інших містах... Українські дизайнери стають на один рівень з світовими центрами моди. 

- А у вас є щось від українських дизайнерів? - запитуємо у міністра.

- Є плащ, який мені подарували, і у моєї доньки сукенка. Але у мене мало дизайнерських речей. 

Міністр швидко прощається, а ми повертаємося до Fashion Week.

Що нового: капелюшки від Осадчої та повернення моди на срібло

Отже, уперше на Ukrainian Fashion Week був презентований напрямок у дизайні головних уборів. Його представляли бренди COVER №1, Helena Romanova TM, Ruslan Baginsky, Marta Holod. Епатажна телеведуча, Катерина Осадча, продемонструвала власну експозицію з великою кількістю екстравагантних уборів, чого варті лише маска кролика з перлів та страз чи капелюшок-тістечко!

Однак найбільше нас вразила багата на деталі експозиція зі стенду з головними уборами від Helena Romanova TM. Дизайнер представила колекцію Orients, яка привертає увагу безліччю здавалось би непоєднуваних деталей та ідей. Більшість головних убрів прикрашені пір'ям, а деякі притягують увагу незвичайними елементами: кольчужне плетення, котушки для швейних машинок і навіть справжній соколиний череп! Колекція створена для шоу, аби епатувати публіку. До своїх творінь дизайнер ставиться прискіпливо та уважно.

- Кожен елемент пришитий виключно вручну - розповідає Романова, - Уся вишивка виконана на оксамиті різноманітними матеріалами: коралами, мушлями, перлами, намистинами з дерева та кістки...

Ще один напрямок, який дебютував на тижні моди - це ювелірна справа. Jewelry Corner представляли ювелірні дизайнери Valery Gromov, Denis Music, Agana, INNAN та Velar. Зізнаємося, показ був закритим і опинилися там зовсім випадково...

Організатори хотіли показати ювелірну справу крізь призму історії та відображення духу епох, отже, ледь не головними експонатами ювелірного куточку стали дві золоті гривні різних епох - 4 століття до н.е. та 17 століття н.е.  Прикраси передав «Музей історичного культурного надбання ПЛАТАР». «Старша» гривна - типова скіфська прикраса, прикрашена анімалістичними фігурками, а «молодша» гривна була виконана у техніці закручування - лаконічній, але не легкій для тих часів. 

Сучасні ювеліри показали високу майстерність та своєрідно інтерпретували власне бачення сучасної епохи. Переважна більшість експозицій - персні та кулони. У багатьох роботах ювелірних майстрів прослідковувались природні мотиви: текстури дерева, листя та каміння передані в металі. Як не дивно, найпопулярнішим дорогоцінним металом у виробах українських дизайнерів було срібло. 

- Я люблю використовувати срібло через те, що у ньому можна досягти глибити та цікавої структури завдяки техніці чорніння, - поділилася дизайнер бренду INNAN Інна Нечипоренко.

Ще один новий для Українського Тижня моди проект - це Ukrainian Battle of Tailors, змагання майстрів з пошиття чоловічого одягу. Мета проекту - відкриття нових імен у сфері чоловічої моди.

Упродовж п'яти днів, три тейлори-учасники - Едуард Кульбаченко, Олександр Інатьєв та Роман Демидов - зазмагалися за звання найкращого. Катерина Возіанова, власниця майстерні індивідуального пошиття Indposhiv зазначила, що зазвичай на індивідуальне пошиття чоловічого костюму витрачається 60-70 годин роботи, але в учасників батлу було усього 40 годин. 

Оцінювало роботу спеціальне журі не тільки за майстерність виконання, але й за стиль та створений образ для моделей. Серед моделей був і ветеран АТО, Віктор Кардаш. 

Переможцем змагання став Едуард Кульбаченко, який створив костюм для Юрія Горбунова, ведучого телеканалу «1+1».

У тренді - сміливе поєднання бунтарських образів та романтичних легких тканин 

Обличчям 38-сезону Ukrainian Fashion Week була топ-модель світового рівня Ірина Кравченко. Попри неймовірну зайнятість, модель з'являється на багатьох показах і з цікавістю спостерігає. Розпитуємо її про враження та улюблені тренди.

- Хто є вашими улюбленими дизайнерами, що носите найчастіше? - розпитуємо Ірину.

- Valentino, Alexander Wang - це най-най-найулюбленіші! І багато інших, але це основні.

- А серед українських дизайнерів?

- Олена Куликівська та Marchi. Я їх ношу, тому я їх називаю. Але багатьох я почала відслідковувати лише недавно, поки звикаю до їх стилю.

- Який одяг носите найчастіше? Яким ізюминкам стилю надаєте перевагу? 

- Я надаю перевагу теплому, зручному одягу. Особливо, взимку. Дуже рідко мене можна побачити взимку, щоб я була погано вдягнена. У мене дуже багато шарів одягу. Зараз, наприклад, під моїм пальто є ще одне пальто. Краса красою (хоча усе має поєднуватися гармонічно!), але вибираючи між замерзнути, але вдягнутися дуже гарно, і не замерзнути, але вдягтися тепло та гармонічно, стильно, я оберу друге.

- Ви любите прикраси? Які з них носите?

- Сережки! Я люблю сережки. Я не люблю нашийні прикраси, мені з ними незручно. Я щось купую собі, а потім не ношу... знову купую, знову не ношу... А сережки ношу постійно. У мене кожного сезону навіть є якісь улюблені, які я ношу постійно. Але під кінець сезону я їх зазвичай гублю, тому приїжджаю додому з однією сережкою, кладу до шкатулки і купую нові. Дуже рідко ношу персні. І постійно - ланцюжок на зап'ястку.

Якщо казати про жіночі образи, які домінували в показах - це був образ бунтарської сильної жінки, tomboy, але вона, не дивлячись ні на що, зберігає свою жіночність та легкість. Часто зустрічалися чоловічі силуети та елементи одягу, одяг oversize, спортивний стиль. Але все це комбінувалось з жіночними легкими тканинами, сукнями та романтичним стилем. Такі мотиви прослідковуються в колекціях Poustovit, Elena Burenina, Elena Golets, RITO,  Повернення стилю grunge відбулося не тільки на світових подіумах, але й на українських.

Elena Burenina представила дуже комфортний та зручний одяг, але одночасно вона виглядала достатньо суворою. Основна гамма кольорів: чорний, білий, сірій та коричневий. В образах поєднався спортивний stree style, дещо від готики та урбану. Цікавими елементами стали сережки, які з'єднувались довгими ланцюжками з септумом (сережкою в носі) або брошками на одязі.

Якщо казати про поєднання комфорту, гранжу та сильний жіночий образ в одному флаконі, то не можна не згадати колекцію RITO. Бренд RITO, відомий своїми трикотажними речами, презентував колекцію в монохромних тонах: темно-сірий та чорні кольори. М'які трикотажні сукні, джемпера, жакети, фактурні топи, в'язані довгі пальта з капюшонами, доповнені цікавою укладкою волосся від коротку стрижку - все це створило цікавий дещо рокерський образ від RITO.

Широку колекцію суконь представила Olena DATS`. Основні кольори колекції - чорний, білий, золотистий. Центральна ідея - це золота середина в усьому. І так дійсно, золотий колір не був нав'язливим, він проступав крізь прозорі легкі тканини чорного кольору. Колекція мала дещо готичний відтінок - червоний макіяж, переважання чорного кольору, чокери на шиях у моделей. Силуети блуз і деяких суконь нагадували жіночу кінця 19-го, початку 20-го століття. «Прозорість, невагомість, ніжність, але справжня реальна річ, яка несе користь, розповідає свою історію» - те, що каже про свою колекцію авторка. 

Найромантичнішою можна назвати квіткову колекцію Iryna Dil. Дизайнер образа троянду як квітку, яка символізує жіночу красу ще від самої давнини в міфах та легендах. Насичені кольори в колекції передають гамму осіннього саду, природи та землі: велика палітра зелених відтінків, теплі тони коричневого та сірого, марсала, гранатовий та баклажан. Легкі сукні, пальта та костюми прикрашають принти розквітлих троянд, а також багата вишивка. Романтичні та силуети бароко - візитна картка колекції осінь-зима 2016 від  Iryna Dil.

А п'ятий день Ukrainian fashion week був присвячений відкриттю нових талантів. 

Показ відкривали моделі молодого дизайнера Nadia Yurkiv, яка продемонструвала вільні, експресивні образи. Акцентом показу дизайнерки стали сукні з принтами колажів, вільні пальто і бунтарські шапки ручної роботи. Серед кольорів домінували чорний, молочний та гірчичний.

Chuykо продемонструвала легкість і свіжість, свободу, з етнічними мотивами. У першій частині колекції акцент був зроблений на яскравих принтах, друга частина була представлена ??в білих тонах, оригінальний стиль суконь був навіяний сходом, адже вільні сукні-кімоно обіцяють бути трендом нового сезону.

Моделі SaZhina вийшли на подіум в яскравих нарядах. Серед кольорів домінували уже звичні нам червоний, білий і чорний. Червоні і чорні брюки з високою посадкою були доповнені високими підборами, яскравими косинками і поясами, що підкреслюють талію.

Liashchuk представила колекцію контрастів, акцентованою в бордових тонах і побудованої на з'єднання, на перший погляд, зовсім неможливого. Були продемонстровані сукні міні, міді та максі, з'єднані за допомогою мішковини і легкого шовку з атласом.

Yadviga Netyksha випустила чоловічу колекцію для сміливих, впевнених в собі хлопців, які готові показати свій бунтарський дух, кинувши виклик суспільству. Колекція представлена ??у темних і «сталевих» кольорах, особливу увагу дизайнер приділила трансформації моделей одягу, що надає стилю універсальності.

Ще кілька слів про окрему локацію Apparel Showroom, на якій були представлені молоді дизайнерські бренди: Darja Donezz, Elena Pigul, Nit.kA, ODA, SAYYA, UK Design. 

Кожен з дизайнерів представив свій власний стиль і смак. Бренд  Darja Donezz представив дуже жіночні романтичні сукні з мережива в популярному зараз стилі - bohemian chic. Одна з таких суконь цілком може стати альтернативою до класичної весільної. Цікавим було вбрання, створене повністю вручну в техніці nunofelting - високоякісна шерсть на шовку.  Як зазначила дизайнер, Дарія, що виготовлення однієї такої сукні займає приблизно 5 днів: від фарбування вручну шовку і шерсті і до створення остаточної форми.

Олена Кужель, Руслана Чечуліна, Олена Згурська

Фото Олени Худякової

 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-