Топ-10 жінок, які змусили Україну про себе говорити. Інфографіка

Топ-10 жінок, які змусили Україну про себе говорити. Інфографіка

Укрінформ

Протягом багатьох століть жінки у всьому світі керували державами, боролися за права своїх народів, робили наукові відкриття, надихали на подвиги і самі ставали першовідкривачами. В СРСР образ жінки дещо змінився: поєднання ролей матері і трудівниці розглядалося як стандарт. Однак українські жінки не «прогнулися» під, так звані, радянські «стандарти» і до сьогодні змушують про себе говорити як в Україні, так і поза її межами.   

Відтак Укрінформ підготував інфографіку про українських жінок сучасності.

Надія Савченко. Льотчиця, Герой України. Надя – новий символ української нації. Її незламність та непокірність перед кремлівським окупантом привернула до себе увагу всього світу. Вже неможливо визначити, чи то Надя взяла ці риси у країни, чи то вже Україна у неї. Втім, Надя стверджує: «Я в герої не просилася! I нічого не боюся! Була собою i собою буду».

Яна Зінкевич. Засновниця та керівник медичного батальйону "Госпітальєри" - символ мужності і терпіння. Ця 20-річна дівчина врятувала не одне життя на Донбасі, однак, тепер і вона потребує нашої з вами допомоги. Нещодавно Яночка перенесла операцію, їй потрібно тривале лікування і багато грошей. Друзі і соратники створили Фонд Яни Зінкевич.

Джамала. Українська співачка кримськотатарського походження. Представлятиме Україну на Євробаченні з авторською піснею «1944» про депортацію кримськотатарського народу в 1944 році.

Ірина Геращенко. Тележурналістка, політик, народний депутат України, а також представник гуманітарної підгрупи в Тристоронній контактній групі щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Ірина намагається витягнути наших хлопців з полону.

Хатія Деканоїдзе. Керівник Національної поліції України. Хатія не просто виголошує запальні промови, а переймається реальними справами. Вона привносить нові, європейські смисли, керуючи багатьма озброєними чоловіками. Її стиль наслідують.

Маша Варфоломеєва. Луганська журналістка, патріотка, 14 місяців перебувала в заручниках терористів «ЛНР». За фотографування у недозволеному місці, а також за знімки у соцмережах, за прапор України та герб, Машу утримували в окремій одиночній камері в підвалі, без світла.

Анастасія Приходько. Українська співачка. Анастасія, на відміну від колег, які не гребують гонорарами від Останкіно, вважає, що співати для окупантів - зрада. Її слова: «Панове росіяни, не буду вказувати вам дорогу, ви знаєте, куди йти, хоча ні, ви вже там!» шокували російський бомонд і стали класикою. Останні місяці їздить з концертами в зону АТО, а в країни Балтії привезла програму «Герої не вмирають».

Марія Берлінська. Аеророзвідниця, координатор проекту «Невидимий батальйон». Бореться за рівноправність жінок, які воюють на передовій. Прагне, аби вони могли займати армійські посади на рівні з чоловіками.

Вікторія Трофименко. Молодий український режисер. Вікторія стала відомою завдяки кінострічці «Брати», яка була представлена на 20 кінофестивалях. У Швеції в ній побачили продовження «темної сторони» Інгмара Бергмана, в Москві – алегорію про загибель «двох братніх народів», в Україні – гірку правду про наші вічні розбіжності.

Марія Музичук. Чинна чемпіонка світу з шахів. Завдяки Марії світ вже знає, що Україна - країна не тільки найсильніших чоловіків, а й найрозумніших жінок.

Якщо хтось не знайшов у рейтингу себе або своїх кумирів: не засмучуйтесь. Він суб'єктивний, не повний і не репрезентативний.

Такі українки як Ліна Костенко, Ада Роговцева, Кіра Муратова тощо - поза всяких рейтингів. Вони змушують про себе говорити вже понад півстоліття. Для них інша "табель о рангах" – це Видатні Українки.

Підготували: Мирослав Ліскович, Ігор Любшин

З приводу придбання інфографіки звертайтесь за телефоном (044) 279-40-06 або пишіть на market2@ukrinform.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-