Що європейці думають про Україну? Інфографіка

Що європейці думають про Україну? Інфографіка

Укрінформ

Що думають про нас європейці та з чим асоціюється у них Україна досить важливе питання, адже політика Заходу щодо нашої держави в значній мірі залежить від того, як підтримують українців пересічні мешканці країн-членів ЄС.

Відтак, Укрінформ, на основі соціологічних досліджень компанії TNS, підготовив інфографіку, аби зрозуміти, якими є основні уявлення європейців про Україну.

Інститутом світової політики було проведено соціологічне дослідження в найбільших країнах Євросоюзу Великобританії, Іспанії, Італії, Німеччини, Польщі та Франції (це більше половини мешканців ЄС — майже 360 млн. осіб із загальної кількості в понад 500 млн.). Його мета полягала не лише в тому, аби зрозуміти аргументи і контраргументи європейців із приводу європейської інтеграції країни, але й які існують асоціації, пов’язані з Україною.

Із чим асоціюється Україна?

Україна, перш за все, асоціюється з конфліктом/війною — таку думку висловили 46% мешканців шести країн ЄС (ця асоціація має великий відрив від інших). Цікаво, що у цілому вона лідирує не лише серед усіх відповідей, але й за показником того, що найперше асоціюється з Україною. На другому місці — ув’язування України з Росією (18%). Така асоціація, вочевидь, пов’язана передовсім з агресією Росії. Із іншого боку, вона може бути спричинена сприйняттям України як держави, яка історично пов’язана з Росією. Ці два показники займають панівну позицію в усіх країнах, де проводилось опитування. На третьому місці серед асоціацій — сприйняття України як бідної країни — 9%. Із невеликим відривом на четвертому місці — перша нейтральна асоціація: Київ (8%).

У цілому у невеликих відсотках (від чотирьох і нижче) негативні конотації переплітаються з позитивними. Серед негативних традиційно залишаються криза (загалом), Чорнобильська катастрофа, соціальна нестабільність, насильство, прислуга, мігранти, корупція, політичні проблеми, вбивства, секс-туризм, анархія, Волинська різня, голод, комунізм, страх, геноцид, економічна криза, а також асоціації пов‘язані з нещодавніми подіями — сепаратизм, падіння літака (Малайзійських авіаліній), анексія Криму тощо.

Серед позитивних та нейтральних теж багато традиційних уявлень — (Східна) Європа, футбольна команда, Помаранчева революція, синьо-жовтий прапор, агрокультура, Львів, Майдан, красива країна, Євро-2012, Євробачення, незалежність, прагнення приєднатись до Євросоюзу, туризм, їжа, друзі, блондини, Чорне море, культура, козаки, привітні люди, економічний розвиток, Дніпро, пісні тощо.

Щодо відомих постатей, то традиційно Україна пов‘язується з Андрієм Шевченко (1%) та братами Кличками (2%). Окрім (Віталія — прим. ред.) Кличка, якого більше знають все-таки як спортсмена, а також нашу країну асоціюють з двома політиками — Петром Порошенком та Юлією Тимошенко.

Аргументи на користь приєднання України до ЄС

Респонденти обрали наступні аргументи на користь надання Україні членства в ЄС:

1. Україна є частиною Європи (31%);

2. Членство України в ЄС є способом захисту України від подальших зазіхань Росії (30%);

3. Україна повинна мати такі ж права на членство в ЄС, як і інші держави (30%).

Перший аргумент про приналежність України до Європи домінує в Польщі та Німеччині. Аргумент про членство України в ЄС як спосіб захисту від зазіхань РФ переважає у Польщі та Іспанії. Третій про рівність прав переважає в Іспанії, Польщі та Італії. Найчастіше ці тези обирали респонденти з Польщі. Майже половина з них — 47% — вважає, що Україна може стати членом ЄС, оскільки, вона європейська країна.

Попри малу кількість респондентів, які асоціюють Україну з Майданом, досить багато громадян ЄС вважають, що Україна є саме тією державою, яка відстоює європейські цінності, і саме через це має бути нагороджена перспективою членства (15%).

Досить високий відсоток опитаних відзначає вигоди від можливого членства України і для самого Європейського Союзу: 15% респондентів вважає, що це розширить стабільний європейський простір, 12% — сприятиме економічному зростанню Євросоюзу. Цікаво, що більшість респондентів, які обрали останню відповідь, представляють молодь віком від 16 до 24 років. Тобто ті, хто, можливо, у майбутньому справді прийматиме рішення щодо надання Україні членства.

Лише 1% респондентів відповіли, що Україні не можна дозволяти вступати в ЄС (здебільшого йдеться про французів та італійців). Усі інші відповіді, які описують, чому Україні не варто ставати членом Євросоюзу, загалом становлять приблизно 2%: Україна не є частиною Європи; членство України в ЄС може викликати фінансову нестабільність; Україна недостатньо стабільна (у стані війни); у ЄС вже і так достатньо країн; членство України призведе до нестабільності в ЄС; такий крок роздратує Росію; Україна культурно не вписується в Євросоюз; мені не подобається Євросоюз тощо.

Привертає увагу досить високий рівень нездатності/небажання респондентів відповідати: 28% респондентів не визначились з приводу аргументів на користь можливого вступу України до ЄС. Це може пояснюватися кількома чинниками: байдужістю до питань політики (міжнародної, зокрема); браком інформації з цього приводу.

Аргументи проти приєднання України до ЄС у майбутньому

Опитані європейці зійшлися на думці, що найбільше гальмують рух України до ЄС корупція (35%), олігархія (26%), бідність (22%).

Необхідність подолання корупції є головною умовою надання Україні членства не лише серед усіх опитаних загалом, але й у кожній з шести країн окремо, а найвищого рівня цей показник досягнув у Німеччині (44%) та Польщі (45%). Щоправда, у Польщі необхідність подолання олігархії вважають такою ж проблемою, як і подолання корупції — 45%.

Незважаючи на популярну риторику серед українських політиків та експертів про те, що саме українці відстоюють європейські цінності, 20% респондентів вважають, що Україна повинна ще довести свою відданість європейським цінностям. Це може свідчити, як про те, що в ЄС не до кінця зрозуміли суть Революції Гідності, так і про те, що суть цінностей для пересічного німця-француза-іспанця і українця може бути відмінною. Утім, ніхто в Україні наразі не стане сперечатися з приводу того, що держава має пройти складний трансформаційний шлях, перш ніж зможе заявити: ми поважаємо верховенство права чи, наприклад, ми добилися прозорого і підзвітного урядування.

Аналіз опитування свідчить про вплив російської пропаганди на дискусію щодо перспективи членства для України. А саме — досить багато респондентів вважає, що ЄС повинен враховувати інтереси Росії у цьому питанні (14%). Подібна теза досить часто повторюється російськими політиками.

Отже, незважаючи на численні заяви як з українського боку, так і зі сторони високих представників ЄС з приводу того, що відносини між ЄС та Україною (конкретно Угода про асоціацію) вирішується лише у двосторонньому порядку, вплив російського дискурсу дає про себе знати. Водночас — і це набагато важливіше — лише 0,25% вважає, що війна з Росією є причиною для відмови Україні у перспективі членства.

У відповідях прослідковується втома респондентів від розширення ЄС узагалі. 10% опитаних виступають в принципі проти прийняття до об’єднання нових країн. Найбільший цей показник у Франції (20%). 6% опитаних вважають, що Україна не є європейською країною (знову-таки цей показник найвищий у Франції — 10%). Існує упередження, що розширення ЄС призведе до хвилі міграції чи дестабілізації економіки. Незважаючи на такі побоювання, рівень підтримки таких аргументів мінімальний і в цілому становить менше 1%.

Досить високий показник тих, хто не зміг дати відповіді на запитання щодо аргументів проти надання Україні членства в ЄС — 30%.

Підготували: Мирослав Ліскович, Світлана Сауляк

З приводу придбання інфографіки звертайтесь за телефоном (044) 244-90-68 або пишіть на market2@ukrinform.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-