Експерти радять відновити Об'єднане оперативне командування

Експерти радять відновити Об'єднане оперативне командування

Укрінформ
В Україні повинна бути відновлена структура військового управління центрального рівня - Об'єднане оперативне командування ЗСУ, призначене, зокрема, для оперативного планування та управління міжвидовими угрупованнями військ (сил).

На цьому наголосили ряд учасників "круглого столу" в Укрінформу на тему "Невідкладні заходи щодо підвищення обороноздатності України в умовах агресії з боку Росії".

"Ми зараз рік воюємо без центрального органу бойового управління, бо Генеральний штаб не є органом центрального оборонного управління. Ні Росія, ні США, ні інші країни генеральним штабом не управляють бойовими підрозділами. Для цього у великих країнах є територіальне командування, а в менш великих (як свідчить досвід вже і Великої Британії, і багатьох інших країн), воно по різному називається, але це те, що ми називали Об'єднаним оперативним командуванням", - заявив перший заступник міністра оборони України в 2005 - 2008 рр. Леонід Поляков.

На його переконання, у перспективі Міністерство оборони і Генеральний штаб паралельно мали б інтегруватися в єдину структуру, "щоб ми вже забули про ці псевдорозподіли, які є просто дублюванням функцій, руйнуванням бюджету".

Читайте також: Росія може атакувати з моря найближчим часом – Кабаненко

На думку Полякова, наразі необхідно хоча б повернулися "до тієї програми, яка була створено 10 років тому - вона пройшла і аудит тодішньої Верховної Ради, і аудит НАТО, була розглянута на РНБО і затверджена Президентом, якою передбачалося створення Об'єднаного оперативного командування (ООК)".

При цьому, екс-заступник міністра оборони вважає, що напрямок реформування та побудови нових Збройних Сил України міг би очолити, як це має місце в ряді інших міністерств, "помічник з числа наших закордонних партнерів, американських, британських, чи інших". 

Колишній перший заступник начальника Генерального штабу ЗСУ Ігор Кабаненко також висловив переконання, що Україні слід повернутися до ООК. "На тій нараді, коли піднімалося це питання, стосовно скорочення, розформування Об'єднаного оперативного командування, я голосував, і ще одна людина зі мною, з усієї колегії, проти того, щоб скорочувати ООК. І я переконаний, що воно було і є необхідним".

Водночас Кабаненко вказав на те, що за його інформацією, рішення про відновлення Об'єднаного оперативного командування "було прийнято у минулому році". "Чому воно нереалізоване - також запитання", - заявив він.

Читайте також: Кадрові проблеми Генштабу Порошенко обговорить з комбатами

Нагадаємо, раніше існувало Об'єднане оперативне командування Збройних Сил України, яке було призначене для оперативного планування та управління міжвидовими угрупованнями військ (сил) у збройних конфліктах і кризових ситуаціях, миротворчими контингентами ЗСУ, а також силами і засобами, виділеними від Збройних Сил України для участі в антитерористичних операціях, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру загальнодержавного і регіональних рівнів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-