Триває процес створення Суспільного мовлення

Укрінформ
Колегія Державного комітету телебачення і радіомовлення України розглянула результати законопроектної та організаційної роботи відомства щодо створення Національної суспільної телерадіокомпанії України.

Як доповів генеральний директор НТКУ Зураб Аласанія, робоча група з розробки стратегії НСТУ, в яку входять представники Держкомтелерадіо, НТКУ, НРКУ, обласних (регіональних) державних ТРК та громадськості, продовжує вивчати міжнародний досвід та розробляти проекти діяльності майбутнього суспільного мовника. Зокрема, запропонований робочою групою проект «Спільний ньюзрум» передбачає введення високих єдиних стандартів та сучасних інструментів для виробництва новин на ОДТРК, надання рівних умов регіональним та центральним медіа, уніфікації використання програмного забезпечення для системи виробництва в регіонах і Києві тощо. Це допоможе досягти оперативності в створенні новин, оптимізує, процес виробництва.

Ядро системи національного ньюзруму пропонується створити на базі НТКУ, попередньо оновивши обладнання та придбавши необхідні ліцензії та відповідне програмне забезпечення.

Також напрацьовано проект обміну, який передбачає створення системи для обміну відео та аудіо матеріалами (сюжети, немонтоване відео, аудіоматеріали) між усіма членами НСТУ. Система передбачає впровадження спільних стандартів обміну матеріалами, зберігання відео та аудіоматеріалів і оперативну доставку файлів.

Розробляючи цей проект, учасники робочої групи зіткнулися з іншою проблемою - збереженням архівів. Щоб надалі отримати можливість використовувати відео та аудіоматеріали, усім ТРК запропоновано зробити опис своїх архівів (каталогізацію за уніфікованою формою), облік та їхню оцінку. 

Колегія Держкомтелерадіо рекомендувала робочій групі продовжити роботу з реалізації закону про Суспільне мовлення з урахуванням міжнародного досвіду, застережень міжнародних та українських експертів, інтересів територіальних громад. Структурним підрозділам Держкомтелерадіо рекомендовано в межах своєї компетенції вжити заходів щодо реалізації постанови Кабінету Міністрів України «Про утворення публічного акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-