Економіку Росії підірве масштабна криза - французький експерт

Економіку Росії підірве масштабна криза - французький експерт

Укрінформ
Росія замість політичних дивідендів в українському конфлікті вже наступного року отримає масштабну економічну та грошово-кредитну кризу.

Таку думку висловив представник французької Національної палати фінансових експертів (CNCEF) та віце-президент консалтингової компанії Largillire Finance Жерар Весп'єр у французькому виданні La Tribune.

«Немає жодних сумнівів у тому, що Кремлю, який розраховував в українській кризі на отримання дивідендів, по суті, політичного характеру, тепер у своїх планах доведеться враховувати наслідки економічної та грошово-кредитної кризи, які вразять Росію своїм масштабом», - зазначив Весп'єр.

Експерт називає кілька фаз, які передували кризовому явищу. Першою була політична криза в Україні на початку року, подальша анексія Криму, конфлікт на Донбасі та, як наслідок, - запровадження економічних санкцій. Так поступово курс із 35-40 рублів за 1 євро у 2005-2013 рр. сягнув 44 рублів за 1 євро, коли Москва почала завуальований тиск на Київ у зв'язку з його європейськими прагненнями, та 50 рублів за 1 євро після Майдану та втечі Януковича.

Читайте також: Світові банки обмежили операції в російських рублях - WSJ

Другою фазою девальвації рубля фінансист називає зниження ціни на нафту - основного джерела надходжень в бюджет РФ. За його словами, взаємозалежність курсу рубля та цін на нафту дуже чітко відстежується упродовж останніх трьох місяців: у жовтні зниження вартості бареля становило 10%, падіння рубля було зафіксоване на рівні 8%, у листопаді співвідношення становило 14% до 15%, у перші тижні грудня - 12% до 11% відповідно. А після «маргінальних» спроб Центробанку РФ виправити ситуацію рубль за чотири дні обвалився ще на 12%.

Третьою фазою подальшого обвалу рубля, на думку експерта, є системна криза, яка підірве економіку Росії у 2015 році. Інфляція у 2014-2015 роках очікується на рівні більше 10%, російське населення змушене буде платити за все і упродовж кількох років виснажиться.

Експерт переконаний, що глибокі та різкі зміни чекають на росіян вже упродовж кількох тижнів. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-