Запаси вугілля для ТЕС України критично низькі - експерт

Запаси вугілля для ТЕС України критично низькі - експерт

Укрінформ
Ситуація із запасами вугілля для роботи електростанцій України вкрай складна

Ситуація із запасами вугілля для роботи електростанцій України вкрай складна, — вважає експерт з питань енергетики, керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій.

На його думку, питання паливозабезпечення слід вирішувати як власне енергетичним компаніям, так і на рівні уряду, аби уникнути проблем з поставками електроенергії.

"Загалом ситуація дуже складна. В усіх електростанцій, що працюють на антрацитовій групі вугілля, запасів залишилося буквально на декілька днів", — сказав Паращій.

За його словами, якщо порівнювати нинішній рівень запасів вугілля на ТЕС з минулорічним, то він скоротився вдвічі.

"Питання в тому, де знайти вугілля у достатніх обсягах і за прийнятною ціною. Необхідно шукати на міжнародних ринках, імпортувати, — це очевидно. Те, що зараз намагаються робити… Так, потрібно шукати і в ПАР, можливо, в Китаї, можливо, і в Росії, — у них таке вугілля теж є", — заявив експерт.

На думку Паращія, питання щодо постачання вугілля повинні вирішуватися на всіх рівнях: від компаній ДТЕК і "Центренерго" до Кабінету Міністрів. "Якщо на рівні компаній такі проблеми вирішити неможливо, то, вочевидь, уряд і всі регулюючі органи повинні допомагати. Зокрема, й Національний банк", — сказав експерт, пояснивши, що йдеться про можливості передоплати, а "зараз з передоплатою не надто".

Розмірковуючи про те, які кошти необхідні для стабілізації ситуації, Паращій припустив, що "швидше за все, це питання обчислюється в сотнях мільйонів доларів".

При цьому експерт переконаний: якщо не вжити термінових заходів, це вкрай негативно позначиться на ситуації з енергопостачанням.

"Брак вугілля — це ризик для роботи щонайменше п'яти електростанцій. Із них чотири працюють поза зоною АТО. Якщо ці електростанції не працюватимуть, у нас виникнуть проблеми з енергобалансом, постачанням електроенергії, її стабільністю. Можуть статися і аварійні відключення електроенергії, зокрема, у великих містах, таких як Київ, Харків, Дніпропетровськ", — переконаний експерт.

«Тому ситуація дійсно напружена і її потрібно вирішувати», — підбив підсумок Паращій.

Як повідомлялося, на початок опалювального сезону на складах ТЕС через події на Донбасі тепловій генерації додатково потрібно до 2 млрд грн на місяць для його закупівлі на зиму. Міністерство енергетики та вугільної промисловості України у серпні направило регулятору пропозиції щодо покриття фінансового небалансу теплової генерації без підвищення тарифів для населення. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг протягом місяця розглядає питання паливозабезпечення ТЕС і поки що погодилася виділити на закупівлю вугілля лише 600 млн грн до кінця року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-