Устриці для агресора: Франція приймає російські екіпажі

Устриці для агресора: Франція приймає російські екіпажі "Містралів"

Укрінформ
Поки глава Франції Франсуа Олланд переконував Президента України Петра Порошенка у необхідності продовження перемир'я

Поки глава Франції Франсуа Олланд переконував Президента України Петра Порошенка у необхідності продовження перемир'я на сході країни, а терористи за підтримки РФ продовжували обстрілювати позиції українських сил у зоні АТО, представники французької суднобудівної компанії STX, що будує «кораблі смерті» для реалізації агресивних забаганок Путіна, організували урочистий прийом майбутнім російським екіпажам "Містралів".

Як повідомило власному кореспонденту Укрінформу джерело в міністерстві оборони Франції, російським морякам із далекого Тихоокеанського флоту, які цього тижня прибули до французького міста Сен-Назер, влаштували прийом на честь взаємовигідної співпраці у військово-технічній сфері. За словами поінформованого співрозмовника, зазвичай на учасників подібних урочистих заходів «чекають свіжі закуски з морепродуктів, страви традиційної французької кухні та кращі вина від національних виробників».

Привітати російських моряків на прийняття прийшли й представники французької ультрарадикальної партії "Національний фронт", одіозні лідери якої відомі як прихильники дій Путіна з окупації Криму та автори екзотичних способів позбавлення від іммігрантів. Зокрема, почесний президент Нацфронту Жан-Марі Ле Пен, донька якого Марін успадкувала кермо партії, шокував світ тим, що пропонував вирішити проблеми міграції в Європі за допомогою смертельного вірусу Ебола.

Нацфронт раніше заявляв, що вважає «успішним завершення контракту на постачання РФ «Містралів» попри тиск союзників чимось дуже позитивним, як для діяльності STX, зайнятості мешканців Сен-Назера, так і у контексті здобутків французької зовнішньої політики».

Під час перебування у Франції близько чотирьох сотень російських моряків пройдуть навчання, що включає теоретичну і практичну частини, у тому числі кілька виходів у відкрите море для ходових випробувань.

Згідно з офіційною інформацією, ще минулого тижня літаком до Сен-Назера прибула перша партія росіян, 40 офіцерів та мічманів із Тихоокеанського флоту, для ознайомлення з можливостями десантно-вертолітного корабля-доку (ДВКД) типу «Містраль» з назвою «Владивосток».

Ще близько 350 російських моряків прибули вранці понеділка на навчальному судні «Смольний». До жовтня вони оволодіватимуть навичками та знаннями з керування надсучасним французьким «Містралем». Тим часом французькі урядовці чаклуватимуть над терезами, де на шальки з одного боку поставлена честь країни, а з іншого - фінансові прибутки.

Безумовно, французькій владі рішення не дасться легко. Здійснюють тиск союзники, включаючи США, Польщу та країни Балтії. Не мовчать і громадські активісти. Частина з них минулої неділі провела другу акцію «Всесвітнього дня анти-Miстраль». Близько 50 представників української громади, французів, громадян Грузії, Польщі та інших країн з прапорами Франції, ЄС та України зібралися поблизу «Владивостока», щоб висловити свій протест і пояснити французькому уряду та росіянам, що Бретань - це не Крим. Активісти приїхали з різних регіонів Франції, домовившись заздалегідь через соціальні мережі.

За словами одного з організаторів акції Бернара Грюа, у такий спосіб вони хочуть мобілізувати не лише українців і французів, а й усіх тих, хто не може залишатися байдужим до агресивної політики РФ. Крім того, активіст запропонував французьким політикам та експертам досить цікавий вихід із складної ситуації.

Намір Франції продати Росії два «Містралі» за збігом обставин співпав у часі з рішенням США стягнути з французького банку BNP Paribas штрафні санкції у розмірі 10 млрд доларів за порушення ембарго проти Ірану, Куби та Судану. Американська фінансова розвідка встановила, що банк упродовж 2002-2009 років ретельно приховував угоди в обхід ембарго на суму близько 30 млрд доларів.

Питання врегулювання комерційного конфлікту обговорювали президенти Франції і США Франсуа Олланд та Барак Обама на початку червня в одному з паризьких ресторанів. За неофіційною інформацією, глава Білого дому продовжував наполягати на призупиненні й перегляді угоди щодо постачання «Містралів» через серйозну загрозу з боку РФ для Польщі та країн Балтії.

Зважаючи на цю обставину, Бернар Грюа запропонував французькому банку BNP придбати за власні кошти «Містралі» й укласти довготривалу угоду на їхню оренду для потреб НАТО, ЄС або ООН.

«Навіть із штрафними російськими санкціями втрати банку будуть меншими, ніж штрафні санкції США», - порахував він. На думку активіста, Сполучені Штати, у свою чергу, могли б переглянути свої санкції проти банку й розглянути можливість підписання відповідного контракту як «внесок у суспільних інтересах». У той час, як у Брюсселі й Вашингтоні обговорюють можливість введення третього етапу санкцій, подібне рішення виглядає цілком прагматичним, переконаний Бернар Грюа.

Проте французький уряд не прислухався до голосу громадськості й ухвалив інше рішення. Увечері понеділка офіс міністра фінансів і державних рахунків Франції Мішеля Сапена завуальовано оголосив про знайдене рішення між BNP Paribas та адміністрацією США у справі порушення фінансового режиму санкцій.

Подробиці домовленостей, оголошені у вівторок прес-службою BNP Paribas, шокували не лише «акул» фінансового ринку, французьких платників податків, а й серйозно вплинули на акції одного зі стовпів національної фінансової системи Франції. Банк Франції № 1 - BNP Paribas - погодився заплатити американській владі 9 млрд доларів США штрафних санкцій. Більшу частину цієї суми (7,91 млрд дол.) банк має намір виплатити до кінця другого кварталу поточного року.

Водночас, хоча слушна пропозиція активістів і відхилена, уряд Мануеля Вальса ще не поставив остаточну крапку у «справі Містралів». У той час, коли президент України Петро Порошенко оголосив в односторонньому порядку про перемир'я на сході країни, а Євросоюз укотре заявляв про готовність до нових санкцій проти Росії, у Франції почали чекати на прибуття з Росії корми для другого вертольотоносця «Містраль» під назвою «Севастополь», заплановане на 14 липня, прямісінько до національного свята - Дня взяття Бастилії. На корабельнях STX її мають з'єднати з носовою частиною, продовжити оснащення потрібними для експлуатації системами, а вже у 2015 році здати її Чорноморському флоту РФ, що базується на анексованій території.

Крім того, Франція неофіційно дала зрозуміти, що погодиться допомогти замовнику встановити новітні системи зв'язку та бойового управління на продані «Містралі» лише у тому випадку, якщо Росія придбає ще два кораблі цього класу.

Роман Сущенко, Париж.
 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-