Урядова телефонна

Урядова телефонна "гаряча лінія" допомагає жінкам знайти роботу

Укрінформ
Конституцією України гарантовано рівність прав жінки і чоловіка, зокрема у праці та винагороді за неї, однак насправді ситуація інша

Конституцією України гарантовано рівність прав жінки і чоловіка, зокрема у праці та винагороді за неї, однак насправді ситуація інша. Так, за даними Державної служби зайнятості, в Україні рівень зайнятості серед жінок є на 10 відсотків нижчим, ніж серед чоловіків.

Певні механізми встановлення гендерної рівності закладено в Законі "Про зайнятість населення", що набрав чинності з січня 2013 року. Цей закон доповнено статтею "Реклама послуг із працевлаштування", якою забороняється в рекламі про вакансії зазначати вік кандидатів, пропонувати роботу лише жінкам або лише чоловікам. Проте на сайтах підприємств, компаній, в журналах і газетах в оголошеннях дуже часто спостерігається ценз на вік і стать. Отже, все ж таки жінки стикаються з проблемами при оформленні на роботу.

Як повідомили Укрінформу в Управлінні взаємодії із громадськістю Урядового контактного центру (Центр), загалом з питань зайнятості та безробіття впродовж минулого року звернулися майже 6,5 тисячі заявників, з яких понад 60% жінки. Близько 1,8 тис. звернень стосувалися безпосередньо сприяння у працевлаштуванні, у тому числі через службу зайнятості.

"Зокрема, аналіз звернень свідчить, що серйозною проблемою у сфері зайнятості є працевлаштування жінок після декретної відпустки, які за три роки втрачають рівень своєї професійної кваліфікації. Допомоги держави також потребують такі малозабезпечені категорії громадян як самотні та багатодітні матері. Впродовж 2013-2014 рр. від жінок, які мають офіційний статус "одинока мати" та "багатодітна сім'я", надійшло 116 звернень. Є звернення від жінок, які не вказали такий статус, але явно належать до цієї категорії громадян. Вони вважають, що незалежно від статусу, категорії, віку мають право на гідну роботу і оплату праці", - йдеться у повідомленні Центру.

Так, багатодітна мати, що проживає в одному з селищ міського типу Вовчанського району Харківської області, звернулася за допомогою у працевлаштуванні, оскільки вже тривалий час перебуває на обліку в Центрі зайнятості. Жінка поскаржилася, що відсутність роботи не дозволяє забезпечити належний рівень життя та гідне утримування родини. Харківським обласним центром зайнятості було доручено директору Вовчанського районного центру зайнятості організувати особисту зустріч із заявницею та надати їй всебічну допомогу. Заявницю ознайомлено з актуальними вакансіями та запропоновано посаду оператора пакувальних автоматів на місцевому м'ясокомбінаті, де згодом вона була влаштована на роботу.

На урядову телефонну "гарячу лінію" звернулася жителька смт Марківка Луганської області з проханням посприяти у працевлаштуванні своєї невістки. Вона повідомила, що невістка перебувала у декретній відпустці і до народження дитини ніде не працювала, а після відпустки не може знайти собі роботу. Керівництво Марківського районного центру зайнятості вирішило проблему: родичку заявниці було зареєстровано в Центрі зайнятості як безробітну та надано направлення на працевлаштування до приватного підприємства (за місцем проживання), де вона була прийнята на роботу підсобним робітником. Зворотним зв'язком працевлаштування жінки підтверджено.

Як відомо, після 40 років жінкам складно знайти роботу, особливо у час спаду виробництва. Тож 42-річна жителька Борислава Львівської області, яка перебувала на обліку в місцевому Центрі зайнятості, звернулася з проханням допомогти працевлаштуватися за фахом - кухар. Вона повідомила, що влаштовувалася на всі громадські роботи, які пропонувалися у службі зайнятості, проте вони мали тимчасовий характер, а для належного рівня життя їй потрібна була постійна робота. Міським центром зайнятості жінці було запропоновано звернутися до керівництва місцевого виробничого підприємства з пошиву спецодягу, з яким попередньо було досягнуто домовленості щодо сприяння у її працевлаштуванні. У телефонній розмові з фахівцями Центру заявниця повідомила, що питання вирішено позитивно - її працевлаштовано.

У період з 28 лютого по 6 березня 2014 р. на урядову телефонну «гарячу лінію» надійшло 13 тисяч 525 дзвінків, через інтернет звернулося 169 громадянина.

Урядова телефонна "гаряча лінія" працює за номером: 0-800-507-309, з понеділка по п'ятницю з 8 до 21 години, в суботу - з 8 до 19 години, крім неділі та святкових днів. Дзвінки зі стаціонарних телефонів у межах України - безкоштовні.

Адреса веб-сайту Урядового контактного центру - www.ukc.gov.ua.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-