Урядова телефонна

Урядова телефонна "гаряча лінія" допомагає громадянам "достукатися" до архівів

Укрінформ
Запити, спрямовані на соціальний захист та забезпечення прав громадян України виконуються державними архівами безкоштовно

Запити, спрямовані на соціальний захист та забезпечення прав громадян України, іноземних громадян та осіб без громадянства як на території України, так і за її межами, згідно із Законом України "Про Національний архівний фонд та архівні установи", виконуються державними архівами безкоштовно. Першочергово виконуються запити найменш соціально захищених верств населення та тих громадян, які мають встановлені законодавством пільги.

Як повідомили Укрінформу в Управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), впродовж поточного року на урядову телефонну "гарячу лінію" та через Інтернет від заявників надійшло майже 1500 звернень з питань, пов'язаних із доступом до архівних документів.

"Зокрема, зверталися інваліди I-III груп, учасники ліквідації аварії на ЧАЕС, діти війни, ветерани праці, учасники війни. З питань надання архівних довідок зверталися переважно мешканці Дніпропетровської, Донецької та Одеської областей, а також м.Київ. Громадяни у своїх зверненнях цікавилися підтвердженням чи встановленням дати народження, одруження чи розлучення, стажу роботи, зарплати, факту проживання та навчання, лікування у медичних закладах. Адже видані архівні довідки мають суттєве значення для нарахування пенсій, працевлаштування громадян в Україні та поза її межами. У разі відсутності запитуваних документів архівні підрозділи повідомляють про можливе місце їх зберігання або іншу наявну інформацію стосовно шляхів пошуку", - поінформували у Центрі.

Так, на урядову телефонну "гарячу лінію" звернулася мешканка м.Львів з проханням допомогти їй отримати довідку про стаж роботи та розмір заробітної плати за період роботи на Львівському поштамті УДППЗ "Укрпошта", яка необхідна була для здійснення перерахунку розміру пенсійного забезпечення. Департамент житлово-комунального господарства, розвитку інфраструктури та паливно-енергетичного комплексу поінформував, що вказана довідка заявниці оформлена.

Житель м.Шостка Сумської області повідомив, що для призначення пільгової пенсії йому необхідна довідка про підтвердження стажу роботи за результатами атестації робочих місць за умовами праці на підприємстві, де він працював вісім років. За інформацією виконавчого комітету Шосткинської міськради вказана довідка видана, про що він повідомив фахівцям Центру по телефону.

Із с.Баратівка Снігурівського району Миколаївської області на урядову телефонну "гарячу лінію" звернувся чоловік, який поцікавився, чи потрібно сплачувати кошти за отримання довідки про заробітну плату на підприємстві, що знаходиться в Херсонській області, яке перебуває у стадії ліквідації. Управлінням промисловості та розвитку інфраструктури Херсонської облдержадміністрації поінформовано: незалежно від того, що підприємство перебуває у стадії ліквідації вже третій рік, не має активів та коштів на оплату праці найманих працівників та для підготовки довідок про заробітну плату, питання заявника вирішено позитивно, довідку підготовлено і видано безкоштовно.

Житель з м.Кривий Ріг Дніпропетровської області повідомив, що неодноразово звертався до фінвідділу підприємства, на якому працював охоронцем, щоб отримати довідку про доходи для подання до Управління праці та соціального захисту населення (УПСЗН). Заявник повідомив, що двічі отримував довідку, проте вона була складена невірно, а в подальшій видачі йому було відмовлено. За результатами розгляду виконавчим комітетом Криворізької міськради повідомлено, що вказана довідка заявнику видана, про що він підтвердив у телефонній розмові з працівниками Центру.

Довідково. Для захисту законних прав та інтересів громадян, а також для забезпечення належного виконання соціально-правових запитів органи державної влади, місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації створюють архіви для зберігання документів, закінчених у діловодстві, користування ними із службовою, виробничою, науковою та іншою метою.

Архівний документ - документ незалежно від його виду, виду матеріального носія інформації, місця, часу створення і місця зберігання та форми власності на нього, що припинив виконувати функції, для яких був створений, але зберігається або підлягає зберіганню з огляду на значущість для особи, суспільства чи держави або цінність для власника як об'єкта рухомого майна.

Архів є самостійною структурною частиною установи або входить до складу служби діловодства установи.

Документ Національного архівного фонду - архівний документ, культурна цінність якого визнана відповідною експертизою та який підлягає державному обліку і зберіганню.

Загалом за період з 6 грудня по 12 грудня 2013 року на урядову телефонну "гарячу лінію" та через інтернет звернулося 19 тисяч 605 заявників.

Урядова телефонна "гаряча лінія" працює за номером: 0-800-507-309, з понеділка по п'ятницю з 8 до 21 години, в суботу - з 8 до 19 години, крім неділі та святкових днів. Дзвінки зі стаціонарних телефонів у межах України - безкоштовні.

Адреса веб-сайту Урядового контактного центру - www.ukc.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-